Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Хормоните и връзката им с поведението и настроението ни – част 2

Хормоните и връзката им с поведението и настроението ни – част 2

Хормоните и връзката им с поведението и настроението ни – част 2 - изображение

Хормоните контролират голяма част от процесите в телата ни. Именно по тази причина нарушенията в баланса им се отразява на поведението, настроението, общото ни физическо състояние и дори на външния ни вид.

Хормоните са „химическите посланици“ на нашето тяло. Те пътуват чрез кръвния поток до тъканите и органите, управлявайки нашето развитие, нашето вътрешно равновесие и нашето благосъстояние. Всички, дори малки, промени могат да окажат влияние върху нашето здраве и поведение.

Осъзнаването, че нямаме пълен контрол над поведението, настроението и мислите си, може да е много разочароващо. Въпреки това обаче трябва да имаме предвид, че много от тези хормонални дисбаланси могат да бъдат регулирани със здравословен начин на живот: правилно хранене, физически упражнения, добро управление на стреса, редовни профилактични прегледи.

Много хора приемат резките промени в настроението си с чувство на безпомощност или апатия, и не знаят, че състоянието им може да се дължи на проблем с щитовидната жлеза например. Тези проблеми често са свързани с хормоните и могат да бъдат лекувани или с лекарства, или с промени в начина на живот.

Вижте някои от основните хормони, които регулират нашето поведение и настроение.

Тиреоидни хормони

Тиреоидните хормони се произвеждат от щитовидната жлеза и влияят на много функции в организма като регулиране на температурата, кръвообращението, метаболизма, контрола на телесното тегло. Те оказват оказват влияние и върху нервната и костната система. Функцията на щитовидната жлеза се контролира от хипофизата, която отделя тирео-стимулиращия хормон, който от своя страна стимулира образуването на тиреоидните хормони. Важно е да знаем, че поддържането им в баланс е от решаващо значение за здравето и щастието ни.

Адреналин

Можем да си представим тревожността като чудовище, което се храни с адреналин. Но дали този хормон действително е толкова лош? Всъщност не. Адреналинът оказва огромно влияние върху нашето поведение. Той активира инстинкта ни за оцеляване, мотивира ни и ни помага да бъдем продуктивни на работното място или в спорта. При прилив на адреналин мозъкът ни е съсредоточен и фокусиран, поради което може да се справя по-бързо с мисловни задачи.

Адреналинът се произвежда в клетките на надбъбречната медула, както и в някои неврони на централната нервна система. Наричат го и хормон на стреса, защото синтезирането му се усилва значително при стрес, гняв, страх, опасност.

Високите нива на адреналин засилват чувството на тревожност, а ниските повишават риска от депресия, ниска мотивация, апатия, нерешителност.

Ендорфини

Хормоните на щастието са сред любимите ни. Известни са като естественото болкоуспокоително за човешкото тяло и дори самото име „ендорфин“ означава „вътрешно произведен морфин“.

Ендорфините са ендогенни, опиоидни и полипептидни съединения, които се произвеждат от хипофизната жлеза и хипоталамуса по време на физическо натоварване, активна болка, сексуална активност. Тяхната основна функция е да потискат предаването на нервни сигнали за болка. Те действат като естествено лекарство при различни заболявания и ни помагат да се съхраним, да живеем добре и продължително.

Разбира се, има много други хормони, които влияят на нашето настроение, като прогестерон, тестостерон и катехоламини. Разгледахме само тези от тях, при които балансът може най-лесно да бъде нарушен, поради което е добре наблюдаваме състоянието си и да потърсим компетентното мнение на специалист, ако забележим тревожни симптоми.

Към първа част >>>

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com
Снимка: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноСнимкиБотаникаФизиологияЛайфстайлИзследванияИсторияНовиниЛеченияОрганизацииСпортАлт. медицина