Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Твърдението "Знам как се чувстваш" е погрешно от гледна точка на психолога

Твърдението "Знам как се чувстваш" е погрешно от гледна точка на психолога

Твърдението "Знам как се чувстваш" е погрешно от гледна точка на психолога - изображение

Момичето на снимката по-горе е ядосано или тъжно? Трудно е да се каже.

Някога казвали ли сте на някого: "Знам как се чувстваш"? Е, вероятно повечето от нас са го правили в някакъв момент, но наистина ли знаем как се чувстват другите, или това е просто изречение, което използваме за добро или лошо?

Когато твърдим, че "Знам как се чувстваш", правим това, за да покажем нашата съпричастност към някого. Правим го с доброто намерение да подкрепим някого в трудна ситуация. От тази гледна това е красиво проявление на съпричастност.

Но смисълът на това твърдение е неправилен. Как можем да знаем какво наистина чувства някой? Последствията от това да кажем "Знам как се чувстваш" е да излъжем, защото онова, което всъщност знаем и сме способни да познаем, са емоциите, които изпитваме от това, че някой е емоционален.

Въпросът е, че естеството на емоциите на двама души никога не може да бъде едно и също — ето защо можем да твърдим, че не успяваме да възприемем тези на другите хора, а само собствените си.

Когато видим, че някой е тъжен, ние също можем да започнем да се чувстваме по този начин. Това е така, защото, както показват научните изследвания, човешкият мозък е свързан с този на другите, но как можем да знаем дали това чувство на тъга се усеща по един и същи начин от два уникални индивида? Възможно е, но е малко вероятно.

И така, каква е алтернативата на "Знам как се чувстваш"? Ето само няколко примера: "Звучи ми като ситуация, която наистина те изтощава", или "от това, което казваш, трябва да ти е наистина трудно". Тези примери илюстрират по-правилен начин да се отговори на онова, което казва отсрещния.

В крайна сметка, не предполагайте, че знаете какво чувстват другите — слушайте какво казват и не забравяйте да го правите внимателно.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: reflectd.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноФизиологияАлт. медицинаСоциални грижиАнкетиСпортБотаника