Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Травмите от детството се "предават" от едно поколение на друго

Травмите от детството се "предават" от едно поколение на друго

Травмите от детството се "предават" от едно поколение на друго - изображение

Травмите от детството се "предават" от едно поколение на друго, като майките са по-склонни да "предават" травмата си на децата си, отколкото бащите, показват нови изследвания.

Хората, чиито родители са претърпели четири травми в детска възраст, като развод на родителите или злоупотреба, са били четири пъти по-склонни да имат проблеми с психичното здраве в зряла възраст.

Децата на родители, които са претърпели травма в детска възраст, също са с двоен риск от развиване на ADHD (хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието).

Данни от мащабно проучване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, започнало през 1995 г., показват, че травмите от насилие през детството остават много по-дълго, отколкото се е смятало досега. Те създават дългосрочни поражения върху личността и самооценката. Причините за травми върху психиката в детството могат да бъдат както сексуално насилие, бой, тормоз вкъщи или алкохолизъм в семейството, така и развод или загуба на родител.

Изследването също така е установило, че ранните травми поставят в риск хората през целия им живот не само по отношение на тяхното психично здраве, но и на физическото. По-голямата част от анкетираните, преживели насилие като деца, са с по-лошо общото здравословно състояние и с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет и депресия, зависимост.

Обща черта на хората, които са в своите детски години са били жертви на насилие, са изкривено възприятие на света и склонност към самоунищожение.

"Предишни изследвания са разглеждали детската травма като рисков фактор за физически и психически проблеми в зряла възраст, но това е първото изследване, което показва колко дълготраен е ефектът от травмите в детството”, обяснява водещият автор на изследването д-р Адам Шайкеданс.

Резултатите са от национално проучване на САЩ за четири поколения американски семейства, в което са разгледани и анализирани подробности за злоупотребата с деца, малтретирането или семейните стресови фактори.

Анализът на данните разкрива силна връзка между злоупотребите, преживени от родителите в ранна възраст, и поведенческите проблеми на децата им.

Изследователите се надяват новите данни да подпомогнат стратегиите за превенция и лечение на психичните разстройства от най-ранна детска възраст.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: drugabuse.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияСнимкиЛайфстайлОбразованиеСоциални грижиНовиниСпортЗаболявания (МКБ)ИсторияЗдравни съветиОрганизацииКлинични пътекиИзследванияИнтервютаСпециалистиНормативни актовеБотаникаЛеченияАнкетиЗаведения