Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Как да научим децата си да създават приятелства – част 1

Как да научим децата си да създават приятелства – част 1

Как да научим децата си да създават приятелства –  част 1 - изображение

Ако някога сте чували детето си да споделя, че никой не го харесва или че никой не иска да си играе с него, вече сте наясно колко болезнено преживява то самотата и отхвърлянето.
Като родители ние не можем да заместим приятелите на децата си, но можем да им помогнем да разберат кои са ключовите съставки, необходими за създаването на истинско приятелство във всички възрасти.

Първа ключова съставка на доброто приятелство: Откритост

Всяко приятелство започва с някакъв знак, че двама души се интересуват един от друг и имат желание да станат приятели. Така че първата стъпка към създаването на приятелство е показването, че харесваме даден човек. Малките деца често директно се питат: "Искаш ли да бъдем приятели?", но по-големите много по-рядко са толкова директни.

Как да научим детето си да е по-открито? Ето няколко предложения:

- Поздравяване

Един от начините, които помагат да покажем своята откритост, е разбира се като казваме „Здрасти” на потенциалните си приятели. Срамежливите деца често имат проблеми с това. Ако друго дете им каже "Здравей", то е склонно да се отдръпне и да не каже нищо или просто да промърмори нещо в отговор.

Това се случва, защото се чувства неудобно, но посланието, което изпраща на другото дете, е: "не те харесвам и не искам да имам нищо общо с теб". Естествено, това изобщо не е така, но се възприема именно по този начин.

Ако това поведение ви е познато, можете да помогнете на детето си да се научи как да поздравява. Обяснете му, че приятелският поздрав включва контакт с очите, топла усмивка и достатъчно силно говорене, за да бъде чуто. А казвайки името на другото дете, поздравяването става по-лично. След като му обясните това, осигурете му възможности да поздравява хора в реалния живот, за да се упражнява.

- Комплименти

Комплиментите са още един лесен начин да се покаже откритост. Всеки човек се чувства добре, когато му казват хубави неща и е естествено да харесваме хора, които оценяват нашите добри качества!
Обяснете това на детето си и го посъветвайте да отбелязва положителните неща, които забелязва, когато е със своите съученици: „Пишеш много красиво”, „Пуловерът ти много ми харесва”…

- Доброта

Малките добрини могат да бъдат друг начин да сигнализираме, че харесваме някого. Примери за такива са: подаване на изпуснат на земята предмет, помощ за носене на нещо или споделяне на обяд. Нека вашето дете да разбере, че любезността предизвиква любезност и добрата и от отсрещната страна и е един от най-добрите начини за започване на приятелство.

Изследванията показват, че не са малко децата, които се опитват да си „купуват” приятелства – като раздават пари или подаряват ценни вещи. Това определено не работи. Другите деца вероятно ще вземат всичко, което им предлага, но няма да отстъпят и е възможно да загубят уважение към детето ви. „Купуването” на приятелство може да подскаже отчаяние, а не доброта и любезност.

Още нещо, на което трябва да обърнете внимание:

Понякога малките деца се унасят да прегръщат и целуват съученици, или да настояват, че дадено дете трябва да играе само с тях. Ако другото дете се чувства неудобно от това поведение, това не се счита за доброта. Може да се наложи да помогнете на детето си да намери по-малко натрапчиви начини за изразяване на любовта си.

Откритостта е първата важна стъпка към създаването на приятелство, но това не гарантира, че нещата ще се получат. За да се увеличат шансовете и приятелството да разцъфне, малчуганите трябва да имат по-широк кръг от познати, за да намерят децата, с които си пасват най-добре. Именно приликите са втората ключова съставка на едно истинско приятелство.

Прочетете повече за това тук >>>

Как да научим децата си да създават приятелства – част 2

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: crimsonhexagon.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиНовиниСоциални грижиРецептиАлт. медицинаИсторияСпортХранене при...ТестовеИнтервютаАнкетиОрганизацииОбразованиеНормативни актовеЗаведенияСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника