Начало Психология Социална психология За психологията Човечността надделява над всички различия, които ни разделят, само за 4 минути (Видео)

Човечността надделява над всички различия, които ни разделят, само за 4 минути (Видео)

Човечността надделява над всички различия, които ни разделят, само за 4 минути (Видео)  - изображение

Необходими са едва 4 минути, за да може човечността у нас да надделее над всякакви социални, икономически, расови и етнически различия, които много често ни разделят. Това показва трогателен социален експеримент, направен от Амнести Интернешънъл в рамките на кампанията „Погледни отвъд границите”, която стартира през 2016 година, и чиято цел е премахване на бариерите между бежанци и европейци.

Концепцията на експеримента се базира на теорията на психолога Артър Арън, според която 4-минутен очен контакт с другия човек са напълно достатъчни, за да бъде създадено чувство на интимност и връзка между двама дори напълно непознати.

„Решихме да проведем един съвсем прост експеримент, в който бежанците и европейците трябваше да седят един срещу друг и да се гледат в очите. Въздействието на тези толкова човешки срещи е наистина неповторимо, неописуемо… Пред очите ти само за няколко минути се развива цяла поредица от емоционални преживявания, след които вече нищо не е същото. Хора от различни континенти, които до момента не са се виждали, застават един срещу друг, гледайки се в очите, и след това са покорени от усещането за невероятна близост”, разказва директорът на Амнести Интернешънъл в Полша Драгиния Надаждин.

„Сърцето ти трябва да е от камък, за да гледаш това видео, без да се просълзиш. Днес, когато светът изглежда пълен с разделение и конфликти, е от голяма важност да умеем да виждаме света и през очите на другия. Много често истинската действителност се губи в статистиката… Трябва да помним, че зад всяко число се крие страданието на реален човек като нас самите – човек със семейство, приятели, свои собствени истории, мечти и цели", коментира още Драгиния Надаждин.

Експериментът е проведен в Берлин, защото градът символизира преодоляването на разделенията. Краткият филм показва естествените, спонтанни реакции на хората, които се срещат за първи път в склад в близост до Чекпойнт Чарли - граничният пункт, който по време на Студената война едновременно разделя и свързва Западен и Източен Берлин.

Бежанците от Сомалия и Сирия, които от няколко месеца живеят Европа, сядат срещу хора от Германия, Белгия, Италия, Полша и Великобритания. Резултатът е наистина трогателен, тъй като спонтанните реакции на всички участници са изпълнени с искрена доброта и обич.

Вижте видеото, което припомня и доказва за пореден път, че различия и граници съществуват само между държавите и правителствата, не и между хората.


По статията работи: Ина Фенерова
Източник: amnesty.org
Снимка и видео: youtube.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимкиЛюбопитноНовини