Начало Психология Социална психология За психологията Шестте принципа на еволюционната психология

Шестте принципа на еволюционната психология

Шестте принципа на еволюционната психология - изображение

Еволюционната психология представлява сравнително нова научна дисциплина, която разглежда как човешката природа е еволюирала с времето вследствие на редица психологични адаптации. Много еволюционни биолози и други видове учени все още отказват да признаят еволюционната психология за валидна научна дисциплина.

Подобно на идеите на Чарлз Дарвин за естествения отбор еволюционната психология се фокусира върху начините, по които благоприятните адаптации при човека са предпочитани и развивани на мястото на по-малко благоприятни такива. От гледна точка на психологията тези адаптации могат да приемат формата на емоции или умения са решаването на проблеми.

Еволюционната психология се разглежда в контекста на макроеволюцията, която съблюдава начините, по които хората (в частност техния мозък) се изменят с течение на времето. Този клон на психологията също се базира на идеите за микроеволюцията, която се изразява в промените на генно ниво.

Целта на еволюционната психология е да свърже психологичната наука с теорията за човешката еволюция, по-точно биологичната еволюция. По-конкретно тази дисциплина изучава как мозъкът на хората е еволюирал. Различните области на мозъка контролират точно определени аспекти на човешкото поведение и физиологията на тялото. Еволюционните психолози вярват, че промените на невронно ниво са вследствие на изисквания на средата с цел разрешаване на специфични проблеми.

Шестте основни принципа на еволюционната психология

Еволюционната психология се базира на шест основни принципа, които комбинират психологичните теории с идеите на еволюционната биология за функциите на мозъка. Принципите са следните:

  • Целта на човешкия мозък е да обработва информацията, като едновременно изготвя отговори на външни и вътрешни стимули.
  • Човешкият мозък се е адаптирал, като е преминал както през естествен, така и през полов отбор.
  • Областите на човешкия мозък са се специализирали да решават проблеми, които са възникнали в продължението на еволюционното време.
  • Мозъкът на Homo sapiens е еволюирал, след като проблеми в средата са се появявали отново и отново в продължение на дълги периоди от време.
  • Повечето от функциите на мозъка се изпълняват, без да ги осъзнаваме. Дори проблемите, които изглеждат лесни за решаване, изискват комбинация от множество сложни невронни сигнали на подсъзнателно ниво.
  • Множество тясно специализирани механизми съставят човешката психология. Всички тези механизми заедно представляват човешката природа.

Научните области, от които се интересува еволюционната психология

Еволюционната теория се занимава с няколко области, в които психологичните адаптации трябва да се проявят, за да може видът да се развие. На първо място се намират основните умения за оцеляване като съзнанието, което реагира на стимули, като и способността за учене и мотивацията. Емоциите и личността също попадат в тази категория, въпреки че тяхната еволюция представлява много по-сложен процес от основните умения за оцеляване. Употребата на езика също се свързва с уменията за оцеляване, намиращи се върху еволюционната скала в психологията.

Друга значително голяма област за изследване е продължението на вида или размножаването. Базирайки се на наблюденията на други животински видове в тяхната естествена среда, еволюционната психология на човешкото размножаване се уповава на идеята, че жените са по-селктивни в избора на партньор от мъжете. Тъй като мъжете са автоматично програмирани да искат да имат деца от възможно най-много жени, мозъкът им е еволюира, така че да не подбират своите партньори толкова внимателно колкото жените.

Голяма част от еволюционните психолози се фокусира върху човешките взаимоотношения, които включват отглеждането на деца, взаимовръзките в семействата, между близките роднини и тези извън рода, както и комбинацията между сходни идеи, които водят до изграждането на една култура. Емоциите и езикът значително въздействат на тези взаимоотношения, както и географията. Хората, които живеят в близост едни до други, комуникират по-често, което евентуално води до създаването на специфична култура, базираща се на имиграцията и емиграцията в дадения район.

Редактор: Нора Маркова
Източник: thoughtco.com
Снимки: pixabay.com

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиСпортСоциални грижиЛайфстайлНовиниИсторияАнкетиНаправления в медицината