Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Що е то демиксуалност: нуждата от близост с потенциалния сексуален партньор

Що е то демиксуалност: нуждата от близост с потенциалния сексуален партньор

Що е то демиксуалност: нуждата от близост с потенциалния сексуален партньор - изображение

Изглежда, че всяка седмица чуваме нови термини за определянето ни в сексуалната скала. Най-новият от тях е "демисексуалност". Демисексуалистите се определят като хора, които придобиват сексуално влечение към някого с по-дълбокото му и по-дълго опознаване. Тези хора имат нужда от близост с потенциалния партньор и елемента на приятелство, за да усетят сексуалното си желание. Неотдавнашна статия в "Ню Йорк Таймс" разказва за опита по идентифицирането на деминсексуалността и за това как тези хора разбират взаимоотношенията и приятелството.

Ще се върнем към 50-те години на миналия век, когато хората "стават стабилни", като започват да развиват привличането към партньора постепенно и се влюбват с времето. Понятието "любов от пръв поглед" или химия, както често наричаме мигновениия прилив на допамин - не съществува за тази популация. Съвременната култура поставя огромен натиск върху нас – да бъдем секси, привлекателни и незабавно сексуални помежду си – по този начин оставя цяла група хора встрани, които някак не се вписват. За съжаление, тези хора биват патологизирани и се чувстват анормални, въпреки че те никак не са изключение и винаги ги е имало.

И така, какви са възможните недостатъци на тази напълно нормална и привидно здрава връзка със сексуалността? Проблемът с демисексуалистите е, че това постепенно развитие на сексуалните чувства може да наруши вече съществуващите им приятелства. Да приемем, че жена с демисексуална ориентация се сприятелява с приятен мъж в университета; те присъстват заедно на лекциите по биология, излизат и гледат филми заедно. Той мисли, че са просто приятели, но с течение на времето тя започва да изпитва сексуално привличане към него в резултат на приятелството им. Човекът от другия край на тази връзка не знае това, тъй като той смята, че близостта им е просто приятелство. Жената от класа по биология не усеща сърцето й да бие лудо от пръв поглед. Всичко това е и причината еволюцията на приятелството с демисексуалист към нещо романтично да се усеща често като примамка или превключване.

Що се отнася до секса, любовта и пола, то разнообразните категории ще продължават да се дефинират и предефинират, наред с осъзнаването, че нашите предпочитания и изрази са толкова уникални, колкото и отпечатъците на пръстите ни.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник:psychologytoday.com

Снимка: cadenadial.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноАнкетиСнимкиИсторияФизиологияЗдравни проблемиОрганизацииЗдравни съветиНаправления в медицинатаТестовеНовиниРецептиХранене при...Алт. медицинаЛеченияСоциални грижиСпециалистиБотаникаСпорт