Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми 10 неща, от които нарцисистите се страхуват най-много

10 неща, от които нарцисистите се страхуват най-много

10 неща, от които нарцисистите се страхуват най-много - изображение

Страхът е емоция, която всички изпитваме в един или друг момент от живота. Това е напълно естествено. Има обаче хора, които се страхуват повече от други в някои жизнени аспекти. За кого говорим по-специално? Нарцисистите. Независимо дали ги обичаме или мразим, всички ние сме ги срещали под една или друга форма. Лесно е да чувствате неприязън към тях и да ги отхвърлите като зли хора, които са емоционално недостъпни. Но истината е, че те имат вътрешни битки точно като всички нас.

Какви са нарцисистите? Думи като "горди", "егоистични", "неприятни", "надути" или дори "суетни" може да ви дойдат на ум. Просто казано, нарцисистът е жертва на собственото си значение. Това означава, че той се възприема за нещо повече, отколкото би трябвало, повече от обикновения човек. В резултат на това той гледа на останалите като на по-нисши и се стреми към признанието и статута.

Като се има предвид това определение, нека да разгледаме 10 неща, от които нарцисистите най-много се страхуват.

Те се страхуват от обвързване

Когато сте във връзка, вие трябва да свалите гарда си. Това означава, че вашият партньор ще опознае всичко у вас, т.е. вашите грешки и несъвършенства. За нарцисиста това е доста некомфортно, защото атакува нещата, в които той процъфтява: самообладание и важност. Мисълта да бъде показана истинската им същност плаши нарцисистите до глупост. Така че не го приемайте лично, ако те никога не се разкриват наистина във връзката. Това е начинът им да се предпазят от реалността. Забавен факт: всъщност има термин, наречен сексуален нарцисизъм, при който мъжете (обикновено) мислят, че са наистина добри в леглото, но не са и се оттеглят преди да бъдат разкрити.

Страхуват се да погледнат дълбоко в собствената си душа

Трудно е да погледнем себе си критично, за да се усъвършенстваме. Но това е още по-трудно за нарцисистите. Не забравяйте, че нарцисистът внимателно е създал свят, в който той е номер едно и е много важен. Ако погледнем дълбоко в собствената им душа, ще ги накараме да осъзнаят своите недостатъци и ограничения и да разрушат реалността, която са създали. Такъв човек не е готов да види света такъв какъвто е. Ето защо нарцисистът ще положи всички усилия, за да се избегне навлизането в най-интимните му мисли, за да запази своята възприемана стойност непокътната. Той не иска да се изправи лице в лице с това, което не му е наред, защото няма да може да го направи без нужда от помощ, нещото, което той не желае.

Те се страхуват от обиди

Всеки ще бъде наранен, ако някой ни обиди. Но за нарцисиста това е равносилно на предателство. Този човек е свръхчувствителен и ще потъне в продължение на седмици. Ще мисли за това, което сте казали, защо сте го казали и колко много боли. Това е дълъг, изцеждащ процес, който в крайна сметка би могъл да доведе до това да не преодолее казаното, или да започне да търси отмъщение. Независимо кой път ще избере, нарцисистът трябва да се увери, че е възстановил самочувствието си, дори ако това означава да нарани някой друг.

Страхуват се от срама

Срамът засяга всички нас по негативен начин. Никой не иска да се изложи или да се чувства като истински загубеняк. За нарцисистите, обаче, статута и уважението на обществото са всичко. Тъй като те поставят толкова висока стойност върху тези 2 неща, са готови да направят всичко, за да избегнат срама. Всички ние се интересуваме какво мислят приятелите ни за нас, както и останалите в нашия социален кръг. Но при нарцисистите срамът влияе отрицателно върху егото и гордостта им, което ги прави по-уязвими. Тъй като смятат себе си за много важни и ненадминати, да бъдат избягвани или изключени от обществото може да бъде огромен шок.

Страхуват се от това другите да не им се възхищават

Заемането на важна роля в обществото помага на нарцисистите да се чувстват значими и полезни - като главен изпълнителен директор, съдия или собственик на фирма. Обратен е случаят, когато по някакъв начин бъдат накарани да се чувстват невидими. Забелязали ли сте, че хората на ръководни позиции са склонни да се чувстват много по-висши, отколкото би трябвало? Те възхваляват възхищението. Трябва да се отбележи, че това само по себе си не е лошо нещо. Но тъй като нарцисистът счита себе си за изключително важен, възхищението е очаквано и върви наред с територията. Не забравяйте да го похвалите за добре свършената работа, но не прекалявайте.

Страхуват се, че не са на важни позиции

Това води до предишната точка. Заемането на важни позиции ги кара да се чувстват също толкова важни и ценни в обществото. Следователно те ще направят всичко възможно, за да стигнат до върха, за да могат да имат сила и влияние. В резултат на това те са невероятно конкурентни. Печеленето на играта е най-важната им мисия, а позицията на лидер или шеф е тяхната крайна победа. Кой не обича да печели? Друг недостатък на това е, че нарцисистите искат да получават признание и възхищение, дори и когато не са постигнали нищо. По този начин, като ги уверяваме, че вършат чудесно работата си, макар позицията да не е управленска, ние можем да дадем на егото им тласъка, от който се нуждаят, без да ги принуждаваме да прибягват до по-сложни каскади, за да го получат.

Те се страхуват от това да бъдат хванати в лъжа

Не е приятно, когато някой ви хване в лъжа. Създава неудобство и може да ви докара много проблеми в бъдеще. Това е проблем за нарцисиста, защото за тях е привично да лъжат и преувеличават определени неща, с цел да бъдат по-важни или впечатляващи. Защо? Защото разкриването на лъжата доказва колко слаби и несигурни са те. Важно е да се отбележи, че нарцисистите са наясно с истината. Просто те я разтягат, за да получат похвала. Те се надяват, че няма да бъдат разкрити и тук идва страхът.

Страхуват се от чувството на разкаяние

Това е огромен страх за нарцисистите, защото е чувство, което активно избягват да демонстрират. Разкаянието е нещо лошо за нарцисиста, защото означава, че признават допусната грешка. Как да стане това, когато нарцисиста не вярва, че е способен да прави грешка, още по-малко да има недостатъци? На всички нас е трудно да се извиним, особено когато сме сгрешили, но за нарцисиста, това е още по-трудно, защото разкаянието не е част от неговия речник. Когато се чувствате важни, не можете да допускате грешки. Ако някой го посочи, то ще се чувствате оправдани, изтъквайки причините, поради които сте действали по определен начин. Нарцисистите се борят с този конкретен страх, защото не желаят да бъдат уязвими или емоционално крехки.

Страхуват се от чувството на благодарност

Благодарността, за нарцисистите, е признак на слабост, също както и разкаянието. Те я виждат като овластяване на някого - дължа на някого нещо и всъщност се нуждая от помощта му. В съзнанието на нарцисиста стои убеждението, че той не се нуждае от никого, защото е способен да прави всичко. Това е огромен удар за тяхното его, защото приемането на нещо, което им е нужно, от някой друг, ги прави като всички останали; нещо, което принизява техния социален статус и ги кара да се чувстват маловажни. Те трябва да се чувстват важни, за да могат да процъфтяват. Ако се чувстват като всички останали, това им чувство е изложено на риск.

Нарцисистите се страхуват от смъртта

Смъртта не е тема за тези със слаби сърца или за когото и да било, особено за нарцисистите. Фактът, че всички ще умрем, независимо дали сме нарцисисти или не, ни прави равни. Нарцисистите се чувстват изключително важни и непобедими. Смъртта обаче ги дискриминира. Когато умрат, всичко, което са правили, за да постигнат известност в обществото, лъжите и преувеличенията, ще умре с тях и няма да означава нищо. Ако някак биха могли да намерят еликсира на живота, с радост ще го направят, за да победят смъртта и да продължат да се издигат. В края на деня смъртта им напомня, че тяхното поведение е безсмислено. "Тогава защо е нужно?" може да попитаме. Само те могат да отговорят на този въпрос.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psych2go.net

Снимка: terapiadeparejaweb.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитно