Начало Психология Социална психология Аз 10 факта, доказани от психолозите

10 факта, доказани от психолозите

10 факта, доказани от психолозите - изображение

Науката изследва толкова много зависимости, че част от тях изглеждат налудничави. Ето 10 научно доказани факта, които са доста странни.

1. Връзката сърце - ум

Една трета от мъжете, преминали през байпас, след няколко месеца изпадат в депресивно състояние.

2. Генетична склонност към депресия

Питсбъргските изследователи са открили ген, който увеличава вероятността за депресивни състояния при жените. Интересно е, че емоционалното състояние на господата не се влияе от него.

3. Стресът е физически опасен

Няма да ви изненадам с това, че хроничният стрес е силна предпоставка за депресивни състояния. Най-накрая учените успяха да докажат пряката зависимост между хронично високите нива на стрес и сериозните сърдечни проблеми, алергии и възпалителни заболявания на тялото.

4. Загуба на памет = депресия

Леката форма на амнезия и деменция кара хората да усещат симптоми на депресия. Въпреки че те се дължат на промени в мозъка са съвсем истински и също толкова сериозни.

5. Тялото не знае, че се е нахранило

Нервите, отговарящи за усещанията в стомаха не са от най-бързите, отнема им 20 минути да сигнализират на ума ни, че стомахът е пълен. През времето, в което тялото не е сигурно дали се е нахранило, подсъзнанието старателно ни подготвя за дни на изненадващ и дълъг глад. Така често се оказваме преяли.

6. Хората не познават депресията

Изследователите от Колумбийския университет са публикували статистика, твърдяща, че 9 от 10 родители на тийнейджъри мислят децата си за депресирани… и грешат . Според психолозите повечето страдащи деца имат леки степени на състоянието и успяват съвсем успешно да ги скрият от родителите. Ето защо само 1/3 от тях са успешно диагностицирани.

7. Учим, докато спим

Най-качествената обработка на информация, повтаряна с цел, обучение се случва, докато спим. Сънят консолидира спомените, казват изследователите, измерили мозъчната активност на спящите, които току-що са придобили ново умение. Наученото в будно състояние се променя, преструктурира и укрепва по време на сън.

8. Екстровертите балансират по-добре между работа и семейство

Проучванията сочат, че екстровертите (хората, привикнали към външен израз на емоциите и бъбрене) са по-склонни да балансират между семейните и служебни задължения. Един добър ден на работа ги прави много по-приятни партньори. Ако денят не е бил добър, то те не пренасят мрачността си, а просто говорят за стресовите си моменти.

9. Алкохолът помага на женската памет

Проучванията сочат, че жените, пиещи ежедневно по чаша вино, бира или друг алкохол, имат 20% по-нисък риск от развиване на проблеми с паметта. Средната доза алкохол изглежда запазва умствените сили, подобрявайки притока на кръв към мозъка и сърцето.

10. Високо IQ при мъжете бори самоубийствените опити

Мъжете, представили се по-добре при тестове за интелигентност в ранна възраст, имат по-нисък риск от самоубийство. Проучванията сочат, че тези, които имат проблем с логическите съждения, са три пъти по-склонни да се самоубият.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologytoday.com
Снимка: dissolve.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияРецептиИсторияЛюбопитноЗдравни съветиСпециалистиСпортНовиниТестовеИнтервютаЛеченияСоциални грижиАлт. медицина