Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Част от нещата, които знаете за депресията са грешни — вижте кои

Част от нещата, които знаете за депресията са грешни — вижте кои

Част от нещата, които знаете за депресията са грешни — вижте кои - изображение

Депресията винаги е част от обсъжданите в медиите въпроси, независимо дали е в популярните предавания, личната история на някоя знаменитост или ежедневните новини. Това прави разпространяването на неточна информация и погрешни схващания за нея доста често срещано явление. Ето защо на вниманието ви представяме няколко мита, както и истината, която стои зад тях.

Депресията е единствено медицинско заболяване

Напълно невярно твърдение. Въпреки че съвременната наука стимулира разбирането ни за много видове заболявания, депресията е много повече от обикновено физическо състояние и това налага различно лечение. Най-добре е тя да се разбира като комбинация от фактори, включително такива, които са социални, биологични и психически. Лечение, което разчита единствено на медикаменти, най-често се проваля, необходима е много повече и по-разнообразна подкрепа.

Депресията не е истинско медицинско заболяване

Въпреки казаното в предишните редове, при разглеждането на депресията не може да се изключи медицинската гледна точка, тъй като състоянието може да въздейства върху тялото, също така силно, както и върху мислите и настроенията. Патологичната меланхолия може да има както биологични, така и генетични корени. Ключът към лечението й е да се прояви гъвкавост и разбиране, като по този начин се разгледа както медицинския й аспект, така и всички останали.

Депресията е нормална част от живота

Депресията не е просто усещане, че тъпчеш на едно място. Страдащите от нея, понякога се чувстват „закотвени“, но тя може да се проточи изключително дълго и да има извънредно дълбок ефект, за разлика от простото чувство за раздразнение, задържащо се за няколко дни.

Депресията е просто самосъжаление

Поредното напълно невярно твърдение. Много велики хора от нашето време (Дарвин например) са страдали от депресия, въпреки че не са имали времето да седят намръщени в ъгъла и да се самосъжаляват.

Не може да се направи нищо за депресията

Може би защото хората са твърде забързани, заети или незаинтересувани, често мислят, че при депресията не може да се направи нищо полезно. Всъщност много често хората просто не са склонни да отделят време и усилия да лекуват състоянието. Митът, че „нищо не може да се направи“ се опровергава съвсем ясно от това че 80% от хората, предприели мерки срещу патологичната меланхолия, се повлияват положително от лечението й.

За да се пребори депресията, е нужна просто малко воля

Вярно е, че умствената нагласа има огромно значение за състоянието на индивида, но само волята няма да излекува депресивното състояние, както няма да излекува и диабета. Депресията е свързана с психологически, социални и биологични промени в личността, а търсенето на помощ демонстрира сила, а не слабост.

Депресията не засяга деца и тийнейджъри- те просто са кисели, защото са объркани от растежа

За съжаление 1 на всеки 33 деца и 1 от 8 тийнейджъри попада в капана на депресията. Състоянието им не се ограничава до промените в настроението и тялото, които нормално бихте очаквали да видите около пубертета. Децата и тийнейджърите често изпитват по-големи трудности да изразят чувствата си като възрастни, така че е от съществено значение да имат достъп до подходящо психологическо лечение и грижи.

Съществуват много митове за депресията, като тази статия засяга някои от тях. Трябва да запомните следното: депресията не означава лудост или слабост и намирането на смелост да се започне лечение е може би най-положителната стъпка, която е възможно да се предприеме за истинско възстановяване.

 

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychcentral.com
Снимка: financialtribune.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияСпортСнимкиЗдравни съветиРецептиИсторияНовиниСоциални грижиХранене при...Алт. медицинаЛеченияВидеоЗдравни проблемиТестовеАнкетиИзследванияБотаника