Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител 11 въпроса, които да зададете на децата си по време на вечеря – част 1

11 въпроса, които да зададете на децата си по време на вечеря – част 1

11 въпроса, които да зададете на децата си по време на вечеря – част 1  - изображение

Каква е традицията във вашия дом – да вечеряте заедно или всеки, когато огладнее? Изследванията показват, че събирането на всички за вечеря е изключително полезно, защото укрепва социалните умения на децата и подобрява хранителните им навици.

Американската академия по педиатрия отбелязва, че семейните вечери намаляват риска от развитие на хранителни разстройства, особено при момичетата, а също така са лесен начин да накараме юношите да ядат повече плодове и зеленчуци. Логично, ползите от семейните вечери намаляват, ако някой от членовете на семейството непрекъснато проверява мобилния си телефон.

Друг съвет на специалистите е да подбирате внимателно темите, които избирате за разговор по време на вечеря. Вижте няколко идеи за въпроси, които може да задавате на децата си, за да използвате пълноценно времето си с тях:

Случили ти се нещо интересно (забавно, различно) днес?

Този въпрос е чудесен начин да започнете разговор с детето си.

"Споделянето на преживяванията от деня засилва емоционалната връзка между родителите и децата. Дайте му възможност да сподели впечатленията, събрани през деня, но споделете и вие своите. Ако детето ви е ученик, попитайте какво интересно е научило в училище. Подобни разговори са много полезни, защото дават възможност да разберете дали всичко е наред, има ли нужда от допълнителна помощ за уроците, а освен това насърчава любопитството и обичта към ученето”, казва д-р Гейл Салц, клиничен асистент по психиатрия в медицински колеж в Ню Йорк.

За какво мисли или се тревожи днес?

Уверете се, че децата ви не се притесняват да споделят мислите си, съмненията си, желанията си. Експерти твърдят, че е важно децата да се чувстват разбрани и свободни да споделят открито всичко, което минава през ума им. Д-р Шайми Канг, медицински директор на програмата за психичното здраве на децата и младежите във Ванкувър, съветва родителите да разкриват моменти и от своите проблеми като ученици, за борбата им да бъдат приети от останалите ученици, да бъдат харесвани и уважавани. Разбира се, историите, които споделяте трябва да бъдат съобразени с възрастта на детето.

До кого седна на обяд днес?

Експерти подчертават, че родителите трябва да задават въпроси, на които не може да се отговори с просто "да" или "не".

"Задавайте въпроси, предполагащи отговор, който ще разкаже повече за живота и състоянието на детето, в противен случай ще получите кратък отговор, който не върши работа. Децата и тийнейджърите наистина не искат да полагат усилия да споделят детайли от ежедневието си в училище, особено при наличието на раздразнителни, неудобни или неприятни моменти", казва Сюзън Бартел, детски психолог в Ню Йорк. Ако детето ви отговори, че е обядвало само, вие ще сте наясно, че то преживява някакъв проблем в училище.

Какво те зарадва или какво те накара да се смееш днес?

дете, дядо, смях

Да разбереш какво се случва в живота на детето ти включва и как определена случка го е накарало да се чувства.

"Кога изпитахте радост днес?" е друг въпрос, който бихте могли да зададете, предполага Бък. Точно както при обучението по математика или граматика, децата трябва да се научат как да разбират и управляват своите емоции – например, чрез взаимодействие с родители, учители и деца. Въпросите, които ще насочат вниманието към емоциите на децата, са: „Какво те зарадва”, „Какво те разсмя”, "Как би оценил деня си по скалата от 1 до 10?". След това се възползвайте от възможността да разберете по-подробно какво се крие зад чувствата им.

Искаш ли да ти разкажа нещо лудо, което ми се случи днес?

"По време на своето порастване децата вярват, че те са центърът на Вселената, което разбира се е вярно, те са най-важните за своите родители, но именно семейството трябва да възпита у тях способността да се грижат за другите, да се интересуват от другите и техните проблеми. От родителите те научават, че трябва да ги е грижа за другите, това ще им помогне да виждат света не само от своя гледна точка, ще ги направи по-съпричастни и толерантни към околните”, съветва още Сюзън Бартел.

Случи ли ти се днес нещо, за което си благодарен?

Психологът Нанси Бък препоръчва да погледнем на семейните вечери като страхотна възможност за обсъждане на идеи, ценности или принципи, които смятаме, че са поучителни или вдъхновяващи.

"Не става дума за сухи лекции, а за мотивиращи истории, насърчаващи добротата, обичта, грижата, емпатията, искреността, а също и благодарността, тази толкова полезна практика, подобряваща отношенията между хората и насърчаваща щастието и благополучието”, казва Нанси Бък.

Към втора част >>>

Редактор: Ина Фенерова
Източник: health.usnews.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноСоциални грижиНовиниАнкетиОрганизацииСпециалистиРецептиХранене при...ТестовеСпортАлт. медицинаИсторияИнтервютаНормативни актовеОбразованиеЗаведенияИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника