Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Отровните деца: не само възрастните могат да бъдат токсични

Отровните деца: не само възрастните могат да бъдат токсични

Отровните деца: не само възрастните могат да бъдат токсични - изображение

Децата често се бунтуват у дома, не желаят да слушат или да спазват правилата. Някои от тях обаче създават наистина много сериозни проблеми на родителите си, a те се чувстват претоварени и победени от поведението на децата си. Когато връзката родител-дете е влошена, можем да говорим за т.нар. отровни деца, иначе известни като тирани.

В този случай домът става враждебна среда, а родителите се препотяват още щом пристъпят прага на входната врата. Те знаят, че вкъщи ги чака взискателен и враждебен тиранин - дете, което ще се опита да ги накара да правят това, което то желае. Колкото повече те се опитват да поемат контрола, толкова по-отбранително става детето.

Дете без ограничения в крайна сметка се превръща в тиранин.

Как да разпознаете токсичните деца

Важно е да не се бъркат токсичните деца с тези, които показват подходящо за възрастта поведение и такова, което е резултат от напълно нормален бунт. Има обаче някои поведения, които трябва да бъдат прекъснати още в началото. В края на краищата са необходими ограничения, за да се избегне отглеждането на тиранични деца. В този смисъл е важно да съществуват гъвкави граници. Гъвкави, но в някакъв момент и твърди.

Едно отношение, на което трябва да се определят граници, е незачитането — или когато децата предизвикват родителите си и се опитват да ги накарат да се включат в агресивната и враждебна игра. Нарушаването на правилата, неспазването на наказанията и избягването на задължения са предупредителни знаци, за които трябва да внимавате.

Също така е важно да обръщате внимание, когато детето се опитва да ви командва. Ако то избухва в гняв, когато не му е позволено да гледа телевизия или да яде всеки път, когато пожелае, прекъснете това поведение още в зародиш. Други предупредителни знаци, които не бива да пренебрегвате, са нестабилност, липса на съпричастност към другите, ниска толерантност към неудовлетвореност (фрустрация) и тенденциозен опит да манипулира другите, за да получи онова, което желае.

Ако трябва да подкупите детето си, за да го накарате да направи нещо, вие го разваляте.

Токсичните деца са резултат от незадоволително възпитание. Те са разглезени; те нямат граници, а родителите се принуждават да ги изнудват и им позволяват да упражняват власт, с която нито са достатъчно възрастни, нито достатъчно зрели, да се справят. Родителите имат власт, а децата се опитват да я вземат и да спечелят своята независимост. В това пространство на напрежение много родители се провалят, защото се чувстват неспособни да се справят. Те се отказват и работата става от трудна — много сложна. Вместо килограм енергия, задачата изисква цял тон такава.

Родителите често са причината

Колкото и грубо да звучи, най-често родителите правят децата си отровни. Глезенето, прекаленото предпазване, опитът родителят да бъде техен приятел, липсата на граници и качествено време заедно може да има опустошителни резултати.

Все пак има решение за всичко това. Решението е по-сложно от преди - то изисква по-висока интелигентност и често помощта на компетентен професионалист. Този човек може да помогне на родителите да възстановят границите и да разработят стратегии за тяхното полагане. Границите трябва да са съобразени със специфичната ситуация, зрелостта на детето и да са насочени към конкретно поведение.

По този начин родителите ще започнат да установят ясни и постоянни граници, които не могат да бъдат оспорвани или игнорирани. Важно е да не се използват награди, за да се насърчи детето да спазва правилата. Вместо това, е нужно да се дава социално признание, което да подкрепи положителното поведение.

Опитът да използвате подаръци или награди в подхода към вашия тийнейджър може да отвори вратата към нов вид манипулативно поведение. В този случай той ще уважава правилата, само когато има предварително обещание за някакъв вид възнаграждение. Децата трябва да научат, че невинаги трябва да има някаква външна мотивация за тяхното поведение. Често ползата от доброто поведение е да го проявяваш. Същото е като да помагате на някого и това да ви кара да се чувствате полезни. Трудно е да се схване или обясни, най-хубаво е детето да го изпита само.

Без съмнение е абсолютно необходимо всички ние да се съсредоточим върху позитивите и да подобрим комуникацията с децата, които демонстрират този тип поведение. Добрата комуникация ще ни помогне да разберем основните причини за тяхното отношение. Може би се чувстват наранени, защото не сме наоколо, и тяхното държание е начин да накажат отсъствието ни. Нека се опитаме да общуваме с тях и да ги разберем … да разбираш не е същото като да бъдеш отстъпчив.

"Не съм лош. Чуйте ме и ще осъзнаете, че под моето лошо поведение се крие необходимост." — Анонимен

Най-важното, което трябва да имате предвид, когато си имате работа с токсични деца, е да не губите контрол. Ние сме толкова заети със своите отговорности и притеснения, че пренебрегваме нуждите на нашите деца. Те плачат за обич, грижа и качествено общуване. Когато се държат зле, за да привлекат вниманието ни или в резултат на лошото родителство, какво правим? Наказваме ги още повече, като им се караме и обвиняваме. Или отиваме в другата крайност и укрепваме поведението, като им даваме това, което искат.

Не трябва да избягваме трудните (а също и очарователни) предизвикателства в отглеждането на децата. С любов и търпение ще бъдем в състояние да премахнем токсичността, която засяга толкова много деца, когато имат повече власт, отколкото би трябвало. Те винаги ще я желаят, но нашата работа е да я задържим, без значение колко сме уморени от работа или колко много бихме искали да избегнем гнева им. Резултатът от тези борби е онова, което определя видовете пререкания, които ще имаме с тях, когато се превърнат в тийнейджъри.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: youtube.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиСнимкиАнкетиНовиниОрганизацииФизиологияКлинични пътекиАлт. медицинаЛеченияИсторияРецептиТестовеХранене при...СпортИнтервютаЗаведенияОбразованиеНормативни актовеСпециалистиИзследванияБотаника