Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 24 искрени изповедания, които секс терапевтите искат да знаете – част 1

24 искрени изповедания, които секс терапевтите искат да знаете – част 1

24 искрени изповедания, които секс терапевтите искат да знаете – част 1 - изображение

Въпреки че е все по-малко стигматизирана в наши дни, още има известно объркване и неудобство около сексуалната терапия. Особено в България. Ето защо информираността по въпроса е важна.

Сексуални терапевти споделят проблемите, с които най-често се срещат в своята професия. Вижте какво имат да ни кажат по-долу.

1. Ние не наблюдаваме как двойките правят секс.

Ние сме терапевти, а не треньори по сексуална техника. Нашата работа основно е решаването на проблеми: да помагаме на двойките да общуват и разговарят за секса, да помагаме на хората да се чувстват по-уверени в своята сексуалност и да работят по по-дълбоки въпроси около любовта и взаимоотношенията си. Едно е сигурно - ние не стоим в ъгъла на спалните с писалка и лист в ръка.

2. Ние не правим секс с нашите пациенти.

Това е работата на сексуалните сурогати, което е наистина различно. Сурогатите работят в тясно сътрудничество с лица, които имат сексуални проблеми, а част от тази работа може да включва сексуален контакт с клиентите. Ние просто говорим за секс - ние не го правим.

3. Хората изобщо нямат представа как да реагират, когато им кажем с какво се занимаваме.

И реакциите, които получаваме отсреща, често са неподходящи, напр. "Оо, бих могъл да се възползвам от малко помощ!" или "Е, секс терапевт е последното нещо, от което се нуждая, защото през цялото време ми излиза късметът." Хайде де, ние просто седим на една маса, не е нужно да знам за това.

4. Понякога използваме конкретни снимки, за да обясним понятията и да вдъхнем на хората повече увереност.

Понякога единственият начин да обясните нещо ясно е да използвате доста графични снимки. Някои двойки не се радват да ги видят, но осъзнават колко широка е гамата от генитални размери, сексуални пози, сексуални актове, възможности и форми на тялото. Всичко това е, с цел да им помогне да се чувстват по-добре със себе си.

5. Използваме също схеми и диаграми, които да помогнат на хората да се справят с анатомията на партньора си.

Понякога можем да използваме и 3D модели. Трудно е да доставиш удоволствие на някого, ако не знаеш как работи тялото му. Много мъже смятат, че шийката на матката е извън вагината, например, което може да доведе до доста объркване.

6. Работим много със стари хора.

Голяма част от двойките в пенсионна възраст смятат, че сексуалният им живот постепенно отпада с годините и се притесняват, че никога повече няма да правят секс, ако не поправят това. Ние даваме на тези двойки упражнения, които да им помогнат да изградят връзката си отново. Като се започне с държане за ръце и прегръдки, а след това целуване и сексуално докосване.

7. Ние виждаме много двойки, чийто сексуален живот се е разпаднал, след като са се сдобили с деца.

Само защото докторът казва, че е добре да се възобновят сексуалните отношения шест седмици след раждането, не означава, че нещата незабавно се връщат на мястото си. Жената може да се чувства прекалено подута, да е с понижено самочувствие или и двамата родители да са прекалено уморени. Често това, което правим е да утешаваме новите родители и да ги уверяваме, че ситуацията е нормална.

8. Много двойки, с които работим, имат проблеми, които могат да бъдат решени само с малко комуникация.

Много двойки правят секс, но не могат да говорят за подробностите, т.е. за това, което им харесва. Това на свой ред може да попречи на секса между тях, защото те го смятат за незадоволителен, но не могат да се изправят пред партньора си, за да променят техниката си. Нашите сесии помагат на хората да се отворят за това, което наистина им доставя удоволствие.

9. Други клиенти никога не са изследвали телата си, така че не са сигурни какво точно им харесва.

Мастурбацията и самоизследването (понякога включващи гледане на гениталиите в огледалото) могат да ви помогнат да опознаете тялото си и да научите какво точно ви доставя удоволствие. На свой ред това ще ви помогне да насочите партньора си към тези сладки, чувствителни места.

10. Връзка, в която няма секс, се разглеждат масово като табу.

Но ако и двамата партньори се чувстват добре от това, защо то трябва да бъде табу? Смята се за най-лошото нещо в света, но някои много любящи взаимоотношения се окажат несексуални по различни причини и ние можем да помогнем на хората да се справят с това.

11. "Петдесет нюанса сиво" ни причиниха много проблеми.

Изведнъж двойки започнаха да се появяват в офисите ни, често разстроени, защото един от партньорите се е опитал да изпълни своите фантазии от петдесетте нюанса, а другият не желае. Романите не съдържат много ясна или полезна информация за това как да започнете да експериментирате с ролеви игри. Трябва да се подхожда много внимателно към тематиката.

Вижте още какво споделят секс терапевтите за работата си ТУК >>>

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: onedio.co

Снимка: yana.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛюбопитноСнимкиИсторияСпециалистиЗаведенияСоциални грижиИнтервютаЛеченияЛайфстайлАнкетиТестовеЗдравни проблемиОрганизацииФизиологияНаправления в медицинатаЗдравни съветиРецептиАлт. медицинаХранене при...БотаникаСпорт