Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител 40 начина да дадете на тийнейджъра положителното внимание, от което се нуждае

40 начина да дадете на тийнейджъра положителното внимание, от което се нуждае

40 начина да дадете на тийнейджъра положителното внимание, от което се нуждае - изображение

Ежедневието на съвременния родител е доста натоварено, работа, домакинство, малки деца и претендиращи за внимание роднини, и се оказва, че времето с юношата у дома се свежда до това, ако е сторил нещо нередно да бъде нахокан. Това, че самите тийнейджъри предпочитат да прекарват свободното си време с приятели или нос забит в телефона не помага особено.

Проблемът на всичко това е, че тийнейджърите, които не получават достатъчно положително внимание, са изложени на доста сериозен социален риск. Вместо да поискат внимание те са склонни да направят нещо (доста често негативно), за да го привлекат.

Предоставянето на редовни дози положително внимание може да намали бунтовни и други негативни поведенчески прояви. Може да се чудите какви неща да правите с юношата у дома, така че едновременно да насърчат добрата комуникация и да му дадат нужното внимание. Не е нужно да харчите крупни суми и да планирате сложни дейности. За да помогнем, на вниманието ви представяме няколко начина да отдадете положително внимание на подрастващия у дома.

1. Говорете с вашия тийнейджър за неговия ден. Задавайте въпроси вечер, не е нужно да проведете задълбочен разговор, а просто да чуете какво интересно е станало в училище. След време ще имате достатъчен запас от имена на приятели и случки, че разговорът да се разрасне до нещо по-съществено.

2. Доброволствайте заедно. Много неправителствени, природозащитни, религиозни и младежки организации търсят доброволци, а положително положеният труд, освен положителен момент в биографията, е изключително добър начин за създаване на здрави семейни връзки. Освен всичко останало подобни дейности дават и положителен личен пример.

3. Направете вечеря заедно. Всеки подрастващ рано или късно ще се нуждае от умението да си приготвя храна самостоятелно, ако сте наоколо докато това се случва, печелите точки за добър родител и показвате, че юношата е значим член на семейството, защото се нуждаете от помощта му.

4. Разрешавайте проблеми заедно. Това се отнася както за конфликтите в училище, за които сте информирани от преподавателите, така и за цвета на дневната и какво да е обзавеждането. Колкото по-често давате възможност за решения, подходящи за възрастта на подрастващия, толкова по-добър ще става той във вземането на решения.

5. Интересувайте се от трудностите му. Понякога да попитате кой точно детайл притеснява тийнейджъра, едновременно може да е изява на загрижеността ви и възможност да го подкрепите. Всяка изява на подкрепа кара децата да са по-уверени и борбени в живота си.

6. Говорете си за бъдещето. Като се започне от малките планове за идния уикенд и се стигне до това как се вижда подрастващият след 10 години. Постарайте се да не давате негативни оценки, а да слушате, като може дори самите вие да разкажете за бъдещите си планове. Подобни разговори карат човек истински да се замисли над развитието си.

7. Прочетете една и съща книга и говорете за нея. Това, освен, че ще ви даде добра тема за разговор, ще открехне и вратата към интересите и душевните терзания на тийнейджъра.

8. Планирайте пътуване през уикенда. Направете го заедно, дайте някакви отговорности на подрастващия и се постарайте да си изкарате приятно, както по време на почивката, така и по време на подготовката.

9. Отидете на разходка. Покажете любимите места на децата си и ги помолете те да ви покажат тези, на които са ходили с приятели.

10. Напишете им положителна бележка. Понякога една малка хартийка с едно единствено изречение, оставена на раницата или хладилника, може да окаже доста добър ефект над деня му.

11. Развийте нов здравословен навик заедно. Дали ще тичате, ще правите йога, ще се разхождате или ще помолите тийнейджъра да ви е фитнес инструктор - каквото и да е полезното действие, ще е положително за отношенията ви.

12. Пренаредете стаята на тийнейджъра. Направете заедно план как искате да изглежда помещението и се погрижете то да се промени. Всеки общ проект ще ви дава все повече близост и усещане за подкрепа.

13. Предизвикайте тийнейджъра си на маратон с настолни игри. От шах до монополи – все игри, даващи ви време за леко, но истинско общуване.

14. Планирайте семейната ваканция заедно. Решете къде и как ще се случат нещата в съгласие, така всички ще са доволни и ще прекарате време в обсъждане.

15. Спретнете семеен обяд за най-близките. Така и докато готвите ще сте заедно и ще поверите остатъка от логистиката на подрастващия. Нека той покани гостите и организира забавлението им, обсъдете менюто и пригответе всичко заедно.

16. Направете си закуска преди училище и работа. Ако имате време, вместо да преглеждате вестника, хапнете с децата, поговорете и се насладете на храната заедно.

17. Планирайте едно туристическо приключение. В родината ни има много леснодостъпни хижи, организирайте се и се отправете на преход, съобразен с физическата ви подготовка. Нека това се превърне в приятно приключение.

18. Отидете на курс заедно. Няма значение дали е йога или грънчарство, да добивате заедно нови знания е сближаващо и полезно за семейната идилия.

19. Прегърнете го. Човек се нуждае от 5 прегръдки дневно, за да оцелее емоционалната му стабилност и 10, за да се развива - допринесете за емоционалното здраве и на двама ви.

20. Планирайте рожден ден. Вече знаете колко са важни общите проекти, още по-добре се получават, ако целта им е добре направено празненство.

21. Гледайте филм.

22. Подредете пъзел.

23. Погрижете се заедно за градината или леха с растения.

24. Прекарайте ден по пижами у дома.

25. Направете си пикник.

26. Отидете в местния исторически музей.

27. Направете свои собствени тениски или блузи. Рисувайте, харесайте щампа и дори зашийте някакви, така както само вие можете. Бъдете уникални и креативни заедно.

28. Наблюдавайте звездите.

29. Наблюдавайте облаците заедно и търсете форми в тях.

30. Отидете в зоологическата градина.

31. Направете капсула на времето - една кутия, която да напълните с мисли, спомени, рисунки и пожелания за бъдещото си аз.

32. Отидете на боулинг. Ако не сте умел в това – толкова по добре, ще е по-забавно, докато се научите да мятате топката.

33. Отидете на спортно събитие или концерт. Създайте си спомен за цял живот с нещо, което подрастващия харесва.

34. Направете видеоклип.

35. Направете възглавница или юрган от старите си тениски и одеяла.

36. Запалете огън и си опечете храна на него.

37. Отидете на битака и се насладете на съкровищата, които ще откриете там.

38. Изпечете бисквити заедно.

39. Поговорете си за университета.

40. Седнете в любимия ресторант и се насладете на най-приятната храна просто така, без повод.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: verywell.com
Снимка: usnews.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиАлт. медицинаСнимкиНовиниСпортСоциални грижиИнтервютаАнкетиОрганизации