Начало Психология Поведенческа психология Комуникация 5 изненадващи начина да разберете, че ви лъжат — част 2

5 изненадващи начина да разберете, че ви лъжат — част 2

5 изненадващи начина да разберете, че ви лъжат — част 2 - изображение

Можете ли да хванете лъжеца, преди неговите неистини да ви навредят?
Разбира се, че да! На вниманието ви представяме пет начина да локализирате лъжците.

Често прокашляне

Ако не сте сигурни в истинността на нечии думи, то просто обърнете внимание на звуците, които издава събеседникът. Според бившите агенти на ЦРУ Филип Хюстън, Майкъл Флойд и Сюзън Карниеро (хора, чиято работа е да разкриват лъжи ежедневно), измамниците прочистват гърлата си, преди да започнат представлението. Това се случва по няколко причини. Едната е невербален начин да кажете: "Кълна се във всичко най-свято…" Втората е, че чувстват нужда да лъжат, което предизвиква физиологична реакция в телата им — тревожност и сухота в гърлото и устата.
Все пак не бързайте да отпишете кашлящите хора от листата с приятели, те може просто да са се задавили.

Твърде много информация

Случвало ли ви се е някой да ви засипе с безумно много информация, без да сте я искали? Това е защото някаква част от нея не е истина. В известен смисъл, се надяват да ви изморят, заливайки ви с думи и да избегнат отговора на зададения въпрос. Според д-р Лилиан Глас това е така, защото лъжците се надяват, че "с цялото си говорене и привидна откритост, ще предизвикат вяра у събеседника". Т.е ако получавате всякаква информация, освен действителния отговор на въпроса си, това е предизвикано от надеждата, че ще забравите питането си.

Паузи и забавяне на отговора

Не е важно само какво казват, а и как го казват. Ако някой ви разказва истината и само истината, то ще го направи без колебание и с нелошо темпо. Ако обаче крие нещо, може да отнеме повечко време, за да се формулира и изрече лъжа, тъй като мозъкът трябва да работи допълнително за създаването й.
Според Хюстън, Флойд и Карниро, бившите агенти на ЦРУ, които са написали книга за шпиони, наречена „Spy The Lie“, ако попитате някого нещо и той има нужда от време, за да отговори, то е съвсем логично да имате съмнения в истинността на думите му.

Ако го питате: "Какво имахте за закуска на 14 септември 2009 г.?", то няма вероятност да получите бърз отговор, освен ако не е "Как по дяволите мога да знам?" Но ако ги попитате: "Убихте ли човек на 14 септември 2009 г.?", те вероятно мигновено ще отговарят с "Не".

Многократно не отговарят на въпроса

Някои хора са доста добри в лъгането, буквално са като професионалисти. Удивително е, че са толкова добри, че могат да продължават да ви баламосват отново и отново, но… така може да ви е по-лесно да забележите големите пукнатини в казаното от тях.
Бившата зелена барета Карл Ериксън, е обяснил част от методите за отсяване на лъжци, които е ползвал по време на службата си. Един от интересните начини е да се зададе един и същ въпрос три пъти, по три различни начина. Фактически баретите не търсят разликите в отговорите (тях би ги забелязал всеки), те се концентрират в онази част от отговора, която е напълно еднаква, дума по дума - тази, която стои като кръпка, като заучено стихотворение, без гледна точка и промяна на словореда и думите.

Ако разпитваните дават един и същ отговор, но звучат по-естествено и не сякаш четат сценарии (т.е. има вариации в начина на израз), тогава вероятно историите им са истински. Най-вероятно ви звучи познато, но все пак ще го повторим – когато някой започне да ви звучи като политик, просто спрете да му вярвате.

Сякаш са обсебени от начина, по който изглеждат

По някаква причина, когато хората лъжат, те са сякаш обсебени от начина, по който изглеждат. Според агент Хюстън действията по поддържане на външния вид са начин лъжецът да се справи с безпокойството, което е породила лъжата. Подръпването на яката и наместване на маншетите, оправянето на косата, или следенето дали гримът не се е размазал са доста показателни. Ако това включва изпотяване — имате лъжец пред себе си.

Необходимо е да отбележим, че самото изпотяване не означава, че човек не казва истината. За да се счете, че това физиологично свойство на организма е признак за измама, трябва да има поне още 1 неин издайник.

Малък информационен бонус

Стои като истукан – съвсем неподвижно

Обикновено хората считат, че ако човек блуждае наоколо и се поклаща, то се чувства неудобно и най-вероятно мами. Но се оказа, че обратното може би е по-близо до истината. Ако човек е твърде скован или неподвижен, помислете си кое точно от изреченото е вярно.
Според Глас хората, които стоят естествено, вероятно са в съвсем нормално душевно състояние, но когато започнат да стават твърди и сурови, това е знак, че се опитват да скрият нещо. Докторът вярва, че това е част от естествения телесен отговор при поява на опасност „борба или избягване“. Всъщност организмът просто се подготвя за битка — нещо, което няма да е необходимо, ако няма нищо за криене.  "Да наблюдавате твърда, кататонична позиция, лишена от движение, често е огромен предупредителен знак, че нещо не е както трябва".

Повече по темата можете да прочетете ТУК>>>>

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: grunge.com
Снимка: thumbor.forbes.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияТестовеЛайфстайлСнимкиНовиниЗдравни съветиИсторияСоциални грижиАнкетиСпортРецептиЛюбопитно