Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 5 реплики, които ще ви помогнат да неутрализирате нарцисистите

5 реплики, които ще ви помогнат да неутрализирате нарцисистите

5 реплики, които ще ви помогнат да неутрализирате нарцисистите - изображение

Не е лесно да неутрализирате нарцисистите, защото те са много очарователни и се радват на стабилна социална подкрепа. Повечето от тях имат доста приятни черти на характера, с които печелят възхищението и дори обожанието на другите, което засилва неимоверно егото им.

Заобиколени от хора, които ги обожават и защитават, те вярват, че са уникални и магнетични личности и съвсем не мислят за себе си като за нарцисисти.

Ако ви се наложи да неутрализирате нарцисист, следните 5 твърдения могат да ви бъдат от полза:

1. "Не" - магическата дума, която може да неутрализира нарцисиста

Нарцисистите искат да чуват "да" за всяко едно от своите искания. Може би точно по тази причина те са заобиколени от хора, които се съгласяват с тях и им отстъпват ръководната роля. Това е много удобно за нарцисиста, който обича да чувства надмощието си над останалите.

Ето защо думата "не" е чудесно средство да неутрализирате нарцисиста. Когато се дистанцирате от идеите му и спрете да се съгласявате с него, много скоро ще бъдете заменен от друг – верен поклонник, „невежа”, който има нужда от напътствията му.

2. „Не ти вярвам. Можеш ли да го докажеш?”

Нарцистичните хора използват лъжата, както им изгодно – преувеличават или пък спестяват информация – в зависимост от ситуацията или човека, с когото разговарят. Често в желанието си да изпъкнат, те могат да създадат проблеми и интриги, без дори да се замислят колко могат да навредят.

Ако по време на разговора с нарцисист го заподозрете в лъжа, не се колебайте да поискате доказателство за думите му. Споделете аргументите за съмненията си и бъдете сигурни, че повече няма да има смелост да ви излъже.

3. „Не си нито повече, нито по-малко от всеки друг”

Едно от нещата, които ще забележите веднага в общуването с нарцисиста е силното му желание винаги да изпъква и да е повече от другите – например, че може повече, че знае повече, че е по-интелигентен и т.н.

Добре е да напомняме на нарцисистите, че макар и да са по-квалифицирани от други в определени области, те не са повече от тях. Кажете им, че някои хора са по-добри в дадена област, но в друга са по-слаби, но също и че с достатъчно обучение всеки може да достигне възможностите им. А това ги прави нито повече, нито по-малко от всеки друг…

4. „Не се страхувам от теб”

Най-добрият начин да неутрализирате нарцисиста е като му покажете, че не се страхувате от него. Причината е, че нарцисистите обръщат внимание на слабостите на другите, за да ги използват в определен момент. Те не изпитват неудобство и не се колебаят да говорят за недостатъците на околните, само за да ги накарат да се почувстват зле.

Ако се окажете в подобна ситуация, не отговаряйте на атаките им или просто иронизирайте държанието им. Нека се ядосат, това не е ваш проблем. Не позволявайте думите им да ви въздействат, а им покажете, че не се страхувате от тях. Това е добра тактика, защото нарцисистът не знае как да действа спрямо онези, които не може да засегне.

5. „Не сменяй темата”

Когато усетят, че разговорът тръгва в неблагоприятна за тях посока, нарцисистите правят всичко възможно да се измъкнат. Например, ако се обсъжда дадена тема и осъзнаят, че грешат, те ще се опитат да заговорят за нещо друго, за да не рискуват да се „изложат”, но също и за да не позволят на околните да изпъкнат с повече знания. Ако направят очевидна грешка, ще направят всичко необходимо да насочат вниманието към нещо друго - обикновено са много опитни в тези манипулации. Не се хващайте на този номер, а покажете, че темата на разговора ви е важна и сте наясно с манипулациите му.

Не е лесно да неутрализираме нарцисиста. Това изисква дързост и смелост. Но когато се научим да го правим, ще бъде невъзможно да ни манипулират.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com
Снимка: howcast.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитно