Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 5 стратегии за забавяне на удовлетворението и защо трябва да ги опитате

5 стратегии за забавяне на удовлетворението и защо трябва да ги опитате

5 стратегии за забавяне на удовлетворението и защо трябва да ги опитате - изображение

Забавяне на удовлетворението е една от най-ефективните личностни черти на успешните хора. Тези, които отлагат удовлетворението, са по-успешни в кариерата, връзките, подпомагането на здравния статус, финансите и всъщност във всички области на живота.

Какво е важно за вас? Дали това да закупите собствен дом? Успешна кариера, след като завършите образованието си? Здраво и щастливо семейство? Каквото и да се опитвате да постигнете едно е сигурно — големите неща идват при тези, които имат търпение!

Силата на забавеното удовлетворение е съществен елемент от това да успеете да постигнете крайната си цел. Независимо дали става въпрос за спестяване на пари, здравословно хранене или концентрация в работата, с цел издигане по кариерната стълбица, тези примери са просто извадка на всички области, в които забавеното удовлетворение може да доведе до огромна възвръщаемост, докато развива волята ви.

Какво представлява силата на забавеното удовлетворение?

Отлагането на удовлетворение е доста проста концепция. Това означава да направите избор, който ограничава възможността да получите награда/удоволствие сега, с цел в бъдеще да постигнете по-голямо удоволствие. 

Експериментът "Станфорд Маршмелоу"

Силата на забавеното удовлетворение е най-добре известна от Станфордския експеримент "Marshmallow". Това е изследване, проведено от професор Валтер Мишел. В експеримента професор Мишел изучава група деца на възраст от четири до шест годинки. На малчуганите се предоставя сладко лакомство и им се казва, че ако не го изядат в продължение на 15 минути ще получат второ. В крайна сметка някои деца са в състояние да изчакат петнадесет минути, докато други не могат да направят това.

Експериментът

Изследването не приключва на този етап. Учените продължават да следят развитието на децата години по-късно. Благодарение на това установяват, че тези, които са успели да забавят удовлетворението (да изчакат 15 минути, за да вземат и втория бонбон) са психологически по-добре координирани, по-надеждни, по-мотивирани, а като ученици в гимназиален курс се отличават от останалите със значително по-високи оценки. С последното проучване на тези хора през 2011 г. психолозите окончателно доказват, че тенденцията се е запазила и остава за цял живот.

Изследването показва, че забавянето на удовлетвореността е избор на индивида. Можете да решите да имате нещо сега или да получите по-значително, голямо или добро на по-късен етап. Забавянето на удовлетворението подобрява волевите процеси и в крайна сметка подпомага успешното постигане на дългосрочни цели. За да докажем това може би е полезно да ви дадем няколко примера за положителното му въздействие над живота.

Харчи или спестявай

Един от най-честите примери за отложено удовлетворение е човекът, спестяващ парите си сега, за да може в бъдеще да купи по-желан продукт. Например - искате да закупите телефон, който ви е нужен. Това е добър мотив да не харчите пари за модерното бижу, струващо ¼ от цената му.
И ето тук силата на забавеното удовлетворение отговаря на волята.
Непрекъснато ще бъдете мотивирани от ежедневието да харчите пари… за това кафе, за онзи обяд, за билети за кино, рокля, бижу, за каквото и да е! Във всяка от тези ситуации имате избор дали да извадите сумата от портфейла си или да я оставите там. Дали да пиете няколко коктейла или да изкарате вечерта на вода е ваш избор. Все пак само вие знаете колко силно желаете да имате това, за което спестявате. Много хора са изненадани от сумите, които могат да спестят, като избират внимателно за какво харчат пари. За да се случи това е добре да започнете да мислите за нещо, което наистина има значение. Харчене за малки удовлетворения или спестяване за много по-голямо в бъдеще - това е ваш иззбор.

Здравословно хранене

Дюнер или ябълка ще хапнеш

Здравето също е област, в която забавеното удовлетворение може да има значителни ползи. Западният свят днес е свидетел на епидемия от затлъстяване, както никога до момента. Обичайно главна роля в това има изборът, който хората правят в ежедневието си -не забавят удовлетворението.

За да илюстрираме това, нека кажем, че сте гладни… точно сега… и какво чувствате?

Голяма част от хората, когато взимат междинно или основно хранене предпочитат да приемат неща с интензивен вкус, а те обикновено са изградени от мазнини, захари и подобрители. Чрез забавяне на удовлетворението и избора на по-здравословен вариант — чаша вода пред чашата кока-кола, ябълка пред бургер, ще достигнете до наградата на забавено удовлетворение, като сте по-здрави, имате по-малко заболявания и повече енергия, предназначение за по-интензивен и щастлив живот. Ако опитате, ще се изненадате как здравословната храна може да носи удовлетворение.

Подобно на горепосоченото, много хора не обичат да се упражняват или да ходят на фитнес, това се смята за задължение, обвързващо и ангажиращо твърде много. Ако опитате с ясната мисъл за забавеното удовлетворение и преминете през трудните мигове на пот и сълзи сега, ще можете да живеете здравословен и енергичен живот. Това изглежда добре, нали?

Цигара или глътка чист въздух

Пушенето е най-висшият тест за волята и е рисковано да се приема лековато, но дава чудесен пример за силата на забавеното удовлетворение. Пушачите имат избор, макар и тежък — да запалят цигара и да си донесат моментално, краткосрочно удовлетворение или да изберат да не го правят и да пожънат в бъдеще ползите от това. Говорим не само за спестяване на пари, а и за извеждане на живота в по-здравословен и щастлив коловоз.
Реално може да продължа изброяването с дни, защото забавеното удовлетворение се отнася до почти всеки избор, който човек прави в живота си, всички те целят чувство за удовлетворение, като изборът кога ще го очакваме е индивидуален.

Забавяне на удовлетворението

В крайна сметка, освен че носи по-задоволителни резултати, забавеното удовлетворение е избор, трениращ волята на човека да постига по-съществените си цели. Как предполагате, че олимпийците живеят своя живот? Те преминават през годините упорит труд, потта и сълзите с визията за крайното удовлетворение — медал от най-престижното състезание.

Стратегии за забавено удовлетворение

1. Изяснете ценностите си

На всички е ясно, че ценностите, външни за личността, са също толкова важни в ежедневието, колкото и вътрешните. Добре е да отделите време и да ги изясните. Може би било полезно да ги запишете, за да стоят като цели пред вас.

2. Изяснете какво искате да постигнете

Уверете се, че имате ясно определени цели. Какво искате да постигнете точно? Конкретното разбиране на това, което искате да сторите в по-дългосрочен план, може да ви помогне да направите своя избор и дори да улесни забавяне на удовлетворението, за да ви побутне към постигане на крайната цел.

3. Създайте план

Когато разберете ценностите си и знаете какво искате да постигнете, създаването на план, помагащ да достигнете желаното, може да ви напомни за избора, който трябва да направите по пътя си, за да подсилите процеса по забавяне на удовлетворението, гарантирайки успехите си.

4. Поставете приоритети

Давайки приоритетност на това, което е важно за вас и желаете да постигнете, подпомага да направите избора си по-съзнателно и управляващо.

5. Наградете се

Забавянето на удовлетворението може да бъде трудно. В зависимост от това, което искате да постигнете, може да отлагате седмици, месеци, години и понякога дори десетилетия. Прекъсването на целите ви и възнаграждаването по пътя може да ви напомни, че забавянето на удовлетворението води до целта, която искате да достигнете.

Забавяте ли удовлетворението и каква е вашата лична причина? Какви области в живота смятате, че се нуждаят от незабавно удовлетворение? Какви други стратегии имате за забавяне на удовлетворението?

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: startofhappiness.com
Снимки: milwaukeecoin.com; breakingmuscle.com; swrmediathek.de; swr.de

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиЛайфстайлТестовеЗдравни съветиПсихологияНовиниСоциални грижи