Начало Психология Социална психология Аз Коя е личностната черта, която ни прави по-щастливи

Коя е личностната черта, която ни прави по-щастливи

Коя е личностната черта, която ни прави по-щастливи - изображение

Дори малките жестове на щедрост към околните могат да направят хората щастливи, показва ново психологическо изследване. Учените са открили още, че дори самото обещание да бъдем по-щедри задейства промени в мозъка ни, които водят до повече щастие.

„Разбира се, нямаме предвид хората да се превърнат в мъченици, живеещи с единствената цел да се жертват за другите, за да се чувстват по-щастливи”, обяснява водещият автор на изследването д-р Филипе Тоблер и допълва, че е достатъчно само да бъдат малко по-щедри.

В рамките на изследването е извършено и сканиране на мозъка на участниците, което е показало, че дори самото намерение да бъдеш по-щедър се отразява върху активността във вентралния стриатум - зона, която е свързана с усещането за щастие.

„Това, което изключително много ни впечатли, е, че дори самото намерение да проявим щедрост, генерира неврологична промяна още преди действието да бъде осъществено“, допълва д-р Тоблер.

Доброволците, участвали в изследването, са били помолени да направят равносметка и да преценят кога нивото им на щастие е било по-високо – преди или след експеримента. Оказало се, че тези от тях, които са били по-щедри по-време на изследването, са били и значително по-щастливи.

„Много въпроси обаче все още търсят своите отговори, например: Възможно ли е комуникацията между мозъчните области, отговарящи за щедростта и щастието, да се тренира и укрепва? Ако това е възможно, как може да го правим? А има ли същия ефект щедростта, ако е преднамерена, тоест ако я проявяваме с цел да се почувстваме щастливи. Предстои да отговорим и на тези въпроси”, коментира д-р Тоблер.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: valet.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиНовиниСоциални грижи