Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 6 сигурни знака, че връзката ви процъфтява

6 сигурни знака, че връзката ви процъфтява

6 сигурни знака, че връзката ви процъфтява  - изображение

Всички връзки са различни, но научни изследвания показват, че здравите, стабилни и успешни партньорства следват няколко общи модела. Вижте кои са те, за да прецените в какви взаимоотношения се намирате вие самите и да си извадите ценни поуки за това как да насърчите щастието, привързаността, любовта и удовлетворението в партньорството си.

Хората в процъфтяващи отношения придобиват навиците на партньора си, неговите интереси и маниери

Забелязали ли сте колко ваши приятели се променят само броени месеци след началото на връзката си? Постепенно откривате, че те имат нови цели и интереси (например да пътешестват във всяка свободна минута), нови и странни фрази в речника им („Той наистина ли каза думата „изумително”) или нови навици („Прощавай, кога стана такъв фен на соевото мляко? ). Всички тези промени, ако отразяват навиците на новия партньор, са признаци на самопокритие, процес на интегриране на романтичния партньор към себе си. Този процес на припокриване (изследван през 1996 г.) е знак за когнитивна взаимозависимост и прогнозира близост, любов и синхрон, тоест, всички характеристики на процъфтяващата връзка.

В процъфтяващите отношения партньорите подкрепят възможностите на другия за растеж и благополучие

Данни от няколко изследвания показват, че хората са по-доволни от връзките си, когато партньорите им подкрепят усилията им за личностно развитие. Когато имаш до себе си човек, който ти казва „Давай, с теб съм”, няма начин да не ти е добре с него. Още повече, когато сме чувстваме удовлетворени в личните си дела, когато имаме възможност да се развиваме и да поддържаме увереността и самочувствието си, да следваме мечтите си, това допълнително стимулира отношенията ни с любимия. Съвсем по друг начин стоят нещата във връзка, в която липсва подкрепа и вяра в другия – този вид отношения неминуемо водят до нещастие, тъга, неудовлетвореност и дори чувство за малоценност…

Забележка: Този модел може да бъде преценен само в текущи дългосрочни взаимоотношения, а не в нови връзки.

Двойките в процъфтяващи отношения споделят емоциите си

Не е достатъчно само да се говори с партньора - двойките в процъфтяващи отношения участват в емоционално самостоятелно разкриване. Те лесно разкриват факти за себе си на любимия, споделят своите мисли, реакции и чувства, а това е път към по-дълбока връзка, особено когато този партньор е ангажиран слушател. Данни от няколко изследвания потвърждават, че емоционалното самостоятелно разкриване пред отзивчив партньор генерира интимност - важен фактор за здравите взаимоотношения.

Партньорите в процъфтяващи отношения често се докосват (с несексуален подтекст)

Физическото докосване може да бъде в различни форми, но в повечето двойки се пренебрегва, когато не е част от сексуалната интимност. Двойките, които често нежно се докосват и показват своята физическа привързаност (с гушкане, целувка по лицето и устните, хващане на ръката на любимия), са склонни да бъдат по-щастливи и по-доволни от връзката си. Изследване от 2003 г. на Gulledge & Stahmann показва също, че нежните докосвания предсказват размера на конфликтите. Хора, които нямат навика да показват често привързаността си към половинката си, по-трудно възстановяват отношенията си след скандал.

Партньорите в процъфтяващи отношения се плашат по-малко от атрактивни „конкуренти”

Често цитирано от психолозите проучване на Maner, Gailliot, & Miller от 2009 г. разкрива, че самото излъчване на процъфтяващите взаимоотношения сякаш активира мълчаливо и съвсем деликатно блокиране на привлекателността на атрактивните алтернативни. В поредица от проучвания екипът Maner, Gailliot, & Miller откриват, че хората в стабилна и щастлива връзка не отделят почти никакво внимание на привлекателните алтернативи. Любовта, изглежда, осигурява автоматична система за отбрана, която помага на хората да се грижат за романтичния си партньор.

В процъфтяващи отношения двойките виждат положителните страни на връзката си

Нови доказателства показват, че романтичният ангажимент е многостранен – има своите положителни и своите отрицателни страни, но начинът, по който хората гледат на връзката си, прогнозира нейното качество в дългосрочен план. Изследване на Weigel, Davis, & Woodard от 2014 потвърждава, че хората, които са склонни да възприемат връзката си като източник на положителни емоции, като тяхната щастлива реалност, богата на радостни мигове, удовлетворение, принадлежност, благодарност, че са именно с този човек, много по-леко възприемат възникващите проблеми във взаимоотношенията – спречквания, раздразнение, тъга, и в същото време не се чувстват оковани в този романтичен ангажимент – не се чувстват „вързани” или задушаващи се. Тези хора виждат връзката си като нещо, в което искат да се намират, а не нещо, в което трябва да бъдат или трябва да влязат. Това е сигурен знак за процъфтяваща връзка.

Но вижте и как стоят нещата във връзка, която не обещава съвместно бъдеще и може да бъде наблюдавана при партньорите, акцентиращи най-вече на негативните страни на взаимоотношенията си и на партньора си („той отказва да измие чиниите”, „тя е толкова досадна понякога”, „не мога да изляза, пак сме на тъпо семейно събиране”, „бяхме на почивка, но беше отвратително, както и се очакваше” и т.н). Партньорите в подобен съюз преживяват дълбоко всяко спречкване, всяка необмислена дума, но и сякаш самите те зареждат въздуха с нещастие и неудовлетвореност. И съвсем логично те започват да се чувстват като в капан в тази връзка…

Взаимоотношенията са сложни, а успехът им зависи от всеки един от партньорите, както и от взаимодействието между тях. Това са сигурни знаци, че една връзка върви по здравословен път, но те функционират в по-широк контекст на взаимоотношенията и трябва да се разглеждат заедно с други маркери на здравето на връзките.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: The Spruce

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиНовиниСоциални грижиВидеоИнтервюта