Начало Психология Психология на развитието Развитие на юношите 6 често срещани причинители на стрес при тийнейджърите

6 често срещани причинители на стрес при тийнейджърите

6 често срещани причинители на стрес при тийнейджърите - изображение

Всички тийнейджъри срещат трудности в този толкова важен период от развитието си, но някои момчета и момичета на тази възраст изпитват нива на стрес, сходни с тези на възрастните.

Според данни, събрани и анализирани от учените от Американската психологична асоциация за стреса сред американското общество, тийнейджърите се намират под много напрежение, което има негативно влияние върху психиката и здравето им.

Резултатите от запитването сочат, че най-често съобщаваните причинители са училището (83%), желанието за постъпване в или избиране на реномиран колеж или университет (69%) и финансовите тревоги за семейството (65%). Много момичета и момчета признават, че често лежат будни през нощта (35%), консумират или прекаляват с нездравословните храни (26%) или пропускат да се хранят (23%) поради чувства на притеснение през последния месец.

Признаци на стрес

Всички тийнейджъри изпитват напрежение, като в някои случаи стресът дори може да бъде полезен. Голяма част обаче изпитват трудности, породени от високите нива на стрес, които пречат на ученето, поддържането на взаимоотношенията или други аспекти на пълноценния живот. Стресът може да се прояви по много различни начини, като част от симптомите могат да се възприемат като нормалното поведение на младежа. Важно е обаче родителите да са запознати с признаците на хроничен или прекалено интензивен стрес, когато става въпрос за децата им. Симптомите са следните:

Емоционални промени: Вашият син или дъщеря изглежда превъзбуден, неспокоен, притеснен и/или депресиран. Наблюдавайте за резки промени в поведението.

Здравословни проблеми: При тийнейджърите, намиращи се под много стрес, има по-голяма вероятност да се разболяват по-често и да се оплакват от главоболие, болки в стомаха или други болежки и дискомфорт.

Поведенчески изменения: Внимавайте за промени в навиците за хранене и сън, както и избягване на нормални ежедневни дейности.

Когнитивни промени: Възможно е родителите да забележат проблеми с концентрацията, паметта и/или създаване на впечатление за нехайство.

Често срещаните причинители за стрес при тийнейджърите

Всеки тийнейджър е различен, като стресът за него може да приеме множество форми. Най-добрият начин за родителите да разберат, през какво преминават децата им, е откровената и свободна комуникация между възрастни и младежи относно причинителите на негативни емоции като тревожност и раздразнение. От изключително значение е за майките и бащите да нормализират идеята за стреса като неизменна част от живота и да окуражат прилагането на адаптивни стратегии за справяне с проблемите.

Препоръчително е родителите да са запознати със следните потенциални причинители на стрес при тийнейджърите:

Високи академични стандарти: От оценките на тестовете до кандидатстване за колеж или университет училищният живот може значително да увеличи нивата на стрес на момчетата и момичета на тази възраст. Много тийнейджъри се притесняват от високите академични стандарти, очакванията на учителите и родителите, както и поддържането на добри отношения със съучениците си. Липсата на организационни умения или тревожност, предизвикана от голямото количество работа, може да превърне училището в източник на емоционално напрежение.

Социалният натиск: Тийнейджърите поставят социалния си живот на едно от първите места по важност. Те прекарват значителна част от времето си сред връстниците си, а сформирането и поддържането на приятелски отношения може да се окаже стресиращо. Училищният тормоз и едва доловимите случаи на релационна агресия (агресия, насочена към подриването на социалния статус или взаимоотношенията на даден индивид) са ясен източник на негативни емоциите сред младежите, но усвояването на умения за справяне с всекидневните конфликти и любовни разочарования не представляват лесна задача за момчетата и момичетата на тази възраст. Социалният натиск от страна на връстниците също оказва допълнителен стрес по време на юношеските години. В опитите си да установят и запазят близките си отношения тийнейджърите понякога предприемат действия извън комфортната си зона, за да се харесат на своите връстници.

Семеен раздор: Възможно е причинителите да са нереалистични очаквания от страна на родителите, развод, проблемни отношения с братята и сестрите, болест в семейството и финансови затруднения.

Събития от световен мащаб: Масовите стрелби в училищата, терористични актове и природни бедствия притесняват родителите, което може да се отрази и на тийнейджърите. Младежите често имат достъп до новините, като научаването за притеснителни събития, които са се случили в страната и чужбина, предизвиква притеснителни мисли относно собствената сигурност и тази на близки и приятели.

Травмиращи събития: Смъртта на член на семейството или приятел, инцидентите, болестите или продължителното емоционално или физическо насилие също може да доведе до дългосрочни негативни последици за психичното здраве на тийнейджърите.

Значителни житейски промени: Вероятно е преместването в нов град, смяната на училището или промени в семейството (включително развод или присъединяване на нови членове към семейството) да предизвикат силно безпокойство. Липсата на адекватни стратегии за справяне с големите промени допълнително обърква все още развиващия се младеж.

Редактор: Нора Маркова
Източник: psycom.net
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЛайфстайлСнимкиНовиниСоциални грижиСпортИнтервютаЗдравни съветиХранене при...БотаникаАлт. медицинаЛеченияТестове