Начало Психология Психология на развитието Развитие на децата Как да разпознаем стреса и тревожността при децата

Как да разпознаем стреса и тревожността при децата

Как да разпознаем стреса и тревожността при децата - изображение

За съжаление, тревожността е проблем, пред който са изправени и децата – те, подобно на възрастните, реагират различно на стреса, в зависимост от индивидуалните качества, уменията за справяне и разбира се, от възрастта.

Когато става въпрос за тревожност при децата, най-малките не могат да обяснят чувствата си, докато по-големите могат с точност да опишат проблема си, макар и да няма гаранция, че ще споделят тази информация с мама или татко.

В повечето случаи страхът, тревожността и стресът при децата се променят или изчезват с възрастта. Например, при дете, което изпитва тревожност от раздяла и адаптацията в детската градина е трудна, често се наблюдава лесно сприятеляване и богати социални контакти в училище. Напълно възможен е и друг вариант, в който дете, страхуващо се от тъмнината или от чудовища, един ден да заобича истории за призраци.

След като родителите определят дали това, което техните деца изпитват, е временно, или е по-дълбоко вкоренено тревожно разстройство, те могат да намерят начини да помогнат на детето си да се справя със стреса и безпокойството.

Признаци на безпокойство при децата

Промените в поведението или темперамента са предупредителните знаци, които ще ви подскажат, че вашето дете може да изпитва стрес и тревожни чувства. Някои често срещани признаци включват:

- Оплаквания от стомашни болки или главоболие.

- Проблеми със съня или затруднено концентриране.

- Промени в поведението - настроение, нервност.

- Създаване на вредни навици - като гризане на ноктите.

- Нежелание да ходи на училище или да се среща със съученици.

Често срещани причини за детския стрес

Източникът на тревожност и стрес при децата може да е външен - като проблеми в училище, промени в семейството или конфликт с приятел. Но източникът може да бъде и вътрешен, който често е вследствие на твърде голям натиск от страна на родители и учители да полагат повече старание в училище. Може да бъде и в резултат на вътрешно притеснение от различни ситуации, свързани с приспособяване и конкуренция с другите деца.

Някои често срещани причини за стреса при децата включват:

Големи промени в семейството

Основните промени в живота, които могат да доведат до стрес при децата, включват развод, смърт в семейството, преместване или дори раждане на братче или сестричка. Тези сеизмични промени могат да разтърсят детския свят и да го обърнат с главата надолу. Могат да разклатят чувството за сигурност на детето ви и да го накарат да се чувства объркано и тревожно. Например, бебето може да накара детето да се почувства застрашено и пренебрегвано. Смъртта в семейството, особено на баба или дядо, близки до детето, може да създаде объркване и скръб, както и безпокойство и стрес.

Прекалено заето ежедневие

Ако сте записали детето си на всевъзможни курсове, спорт, танци и т.н., стресът е неизбежен, особено ако е от типа деца, които се нуждаят от повече почивка и време, в което да не правят нищо.

Самоналожен натиск

Много деца могат да изпитват тревожност, породена от страха от провал и амбицията да бъдат най-добрите в училище, да са „популярни”, харесвани.

Стресът, причинен от нещо в училище

Клюките или конфликтите с други деца са източник на силен стрес – особено за малчуганите в началното училище. Дори ако едно дете не е обект на тормоз от страна на съучениците, желанието и съпътстващото го напрежение да остане в групата на „популярните” може да е силно стресиращо.

Ужасна новина

Новините за природни бедствия, тероризъм и насилие могат да разстроят и да причинят стрес на децата. Те започват да се притесняват, че нещо лошо може да се случи на тях или на хората, които обичат.

Страшен филм или книга

Измислените истории също могат да причинят стрес или тревожност при децата. Въпреки че някои са по-чувствителни от други - това, което е страшно за едно дете, може да няма влияние върху друго, е добре да знаете какво може да разстрои детето ви и да се придържате към възрастовите ограничения за филми, книги, видеоигри или медии.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: verywellfamily.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиСоциални грижиЛайфстайлХранене при...НовиниСпортАлт. медицинаБотаникаЛеченияСнимкиТестовеСпециалистиИсторияРецептиИнтервютаАнкетиЗаведенияОрганизацииОбразованиеНормативни актовеИзследванияКлинични пътеки