Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло 14 психологически факта, които всеки трябва да знае - част 1

14 психологически факта, които всеки трябва да знае - част 1

14 психологически факта, които всеки трябва да знае - част 1 - изображение

Мислите си, че знаете много за хората? Помислете отново, докато четете някой от най-интересните и очевидни психологически факти, които всеки трябва да знае.

1. Повечето смях идва от лицето, което разказва шегата

Хората често приемат, че смехът се появява, защото чуват нещо смешно, но изследванията показват, че хората, които говорят, се смеят 46% повече от своите слушатели и това пердизвиква тяхната реакция.
Защо това има значение?
Никога повече не предполагайте, че да се изсмеете на собствената си шега е унизително. Ако искате да предизвикате смях, то самите вие трябва да го излъчвате към аудиторията си.

2. Спомените се променят всеки път, когато ги „превъртаме“

Това, което определяте като спомен за даден ден на плажа, е само реконструиран малък филм, който се променя (понякога много, но обикновено доста фино) всеки път, когато се припомня.
Защо това има значение?
Никога не можете да се доверите напълно на паметта си, когато става дума за точни подробности. Сещайте се, че нещата в нея се пренареждат, всеки път, когато се впуснете в спор за отминали неща с някого.

3. Хората надценяват емоционалното въздействие на бъдещите събития

Човешките същества са доста неумели в това да оценят колко приятно или неприятно би било бъдещо събитие за тях. Така се оказва, че повечето от хората мечтаят за печалба от лотарията или се страхуват от загуби. И двете очаквани емоционални състояния са много по-силни в представите им, отколкото, ако ги преживеят.
Защо това има значение?
Когато вярвате, че нещо ще е изключително приятно или страшно неприятно, това може да допринесе за правенето на лош избор.

4. На практика сте зависими от търсенето на информация

Невротрансмитиращият допамин ви кара да се чувствате добре и това просто води до постоянно търсене на все по-голямо количество информация, дори ако тя няма практическа цел.
Защо това има значение?
Голяма част от човечеството в наши дни прекарва много време в ровене в Google или постоянно обновяващите се социални мрежи, следим новини и се засипваме с излишна и безполезна информация.

5. Несъзнателната част от ума ви оформя нещата преди съзнанието да се намеси

Когато сте изправени пред решения, от какъвто и да е вид, несъзнателната част от ума ви разбира всичко по определен начин (спрямо нагласите на личността ви) и наглася решението далеч преди съзнанието да се намеси и да се опита да овладее положението.
Защо това има значение?
Това е „интуицията" въз основа на която взимате решения. Сами преценете доколко можете да й се доверите.

6. Храната, сексът и опасността стимулират пряко мозъка

Благодарение на милиони години еволюционна подготовка, мозъците на хората изглежда разпознават изключително лесно (и се поддават на влиянието на) храната, партньорът или заплахите. Ето защо намираме изображенията на храна, сексуалните предложения и опасностите, толкова привлекателни и толкова трудни за игнориране.
Защо това има значение?
В наши дни рекламите са твърдо стъпили на тази основа, може би ако го осъзнаете ще се поддавате по-слабо на маркетинговите манипулации.

7. Хората са склонни да виждат, каквото очакват да видят

Поради това, че съзнанието не може да поеме цялата информация наоколо, се налага да получи „слепота от пренасищане“, с която пренебрегва очевидни неща, разсейвайки се с нещо друго или просто пренебрегвайки фактите.
Защо това има значение?
Не е възможно човек да осъзнава всичко около себе си и затова не бива да се изненадвате, когато околните не се справят със забелязването и разбирането на нещо очевидно.

Останалите 7 факта от нашия списък можете да прочетете ТУК>>>

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: aconsciousrethink.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноРецептиИсторияЗдравни съветиХранене при...НовиниСпециалистиАлт. медицинаОрганизацииСпортСоциални грижиИнтервютаТестовеНормативни актовеЗаведенияБотаникаЛеченияОбразование