Начало Психология Социална психология Аз 7 реални примера за действието на психологическия пренос

7 реални примера за действието на психологическия пренос

7 реални примера за действието на психологическия пренос - изображение

Пренос (или изместване) е термин, въведен от Фройд, който определя несъзнателен механизъм на човешката психика, целящ да работи като защита за личността от емоции или чувства, считани за неприемливи. Той е характерен с това, че отнема енергия от една емоция (обикновено враждебна, яростна или сексуална) и я пренася към друга емоция, премествайки чувството към нещо, което е по-приемливо или по-слабо вреди на личността.

Изместването се появява, когато искате да реагирате по някакъв начин на определени обстоятелства, но поради характеристиките на средата (а и вашите собствени) не можете или не трябва да го правите по желания от вас начин. Често това се изразява в директно прехвърляне на действие от един обект на друг (както желанието да се разкрещите на шефа понякога води до крясъци насочени към половинката), но може да се изрази и в някакво напълно несвързано действие.

Несвързан пренос

Вие сте в университета и вместо да отделите повече време за учене, вие се стремите да се забавлявате с приятели. Няколко дни по-късно, вие не сте успели да вземете важен изпит и вместо да признаете, че това е така, защото не сте достатъчно подготвени, решавате, че професорът е задал неясно въпросите. Не можете да се изправите лице в лице с професора, подкрепени само от този довод и яростта. Но за сметка на това можете да покажете отрицателните си емоции по-изключително дразнещ за всички останали начини.

Преносът оценява колко е голям рискът за личната безопасност. Той има пряка връзка със страха от отхвърляне, споделяйки много от качествата му – страх от успеха, недоволство от живота, невъзможност за извършване на определено действие, преувеличена нужда от разсейване.

Директен пренос

През цялата седмица сте планирали с помощта на партньора си да почистите гаража. Уикендът идва и вашият партньор, по-основателни причини, е повикан на работа. Не можете да го вините за неща, които не са под контрола му и със сигурност не искате да създавате ненужна и трайна драма в отношенията около си, но сте имали план и очаквания.

Успявате да сдържите неудовлетворението си до понеделник сутринта, когато можете да бъдете студени, негативни и неприятни в отношенията си с колегите, където не можете да нанесете трайна вреда. Ако признаете, че сте трудни за изтърпяване, то използвате довода, че всеки има право на лошо настроение от време на време.

Пренесено отричане

Преносът може да придобие пасивно-агресивна форма в израза „не това исках“. Най-често това се случва по теми, свързани с романтични терзания. Когато любим човек отхвърли интимен напредък, какъв е първият ви отговор? Наистина не искахте да се получава така, нали? Започва се един вътрешен монолог, който се опитва да защити вашето его, убеждавайки ви, че това, към което сте се стремели, е съвсем друго.

Невинна заблуда

Когато човек чувства, че партньорът му дава приоритет на работата преди този за него, той може да си спретне флирт с някого, за да получи известно внимание. Дори ако флиртът не е очевиден, това е форма на изместване – вместо да наказва директно партньора, човекът си изработва "отмъщение" без знанието му, като намери друга цел, придобива желаното внимание и не дава гласност на действията си.

Агресивно изместване

Мъжът, който не приема „не“ в нощния клуб. Детето, което непрекъснато се забърква в конфликти със съучениците, без да има причина. Жената, която крещи на дъщеря си за всяка малка грешка. Това са хора, които не могат да изместват по никакъв друг начин освен с насилствени изблици. Тези, които функционират с необичайно високи нива на защити (често незрели индивиди, опитващи се да подкрепят ниското си самочувствие или да се домогнат до чувство за притежание на права) намират емоционалното и физическо насилие за своето първично освобождаване от емоционалното напрежение.

Агресивното пренасяне подкопава основите на взаимоотношенията, кариерата и семейния живот – буквално всеки аспект от това, което човек вижда като част от стремежа си към щастие.

Положително изместване

Въпреки че гневът и враждебността са отличителни белези на изместването, то може да поеме и в друга посока. Представете си домакиня, която не може да привлече истински вниманието на семейството си, но се хвърля в художническото изкуство и създава неповторими творби, предизвикващи безспорен интерес. Един високоморален индивид може да прехвърли сексуалната си енергия в това да обновява дома си.

Пренос като когнитивна терапия

Когато някой ви причинява болка, искате да избухнете срещу него. Това е част от желанието за деструктивност, която създава мощна вълна в цялостният ви емоционален фон. Изместването ви предпазва от сблъсък на хилядите слабости, които и вие, като всички имате.

И все пак, ако човек успее да съзнае миговете на пренос, докато те се случват, отваря части от своята психика за нови пътища на яснота и осъзнаване.

Ако сте измествали своите разочарования от живота като цяло към близките и познатите, бихте могли да превърнете недоволството в съпричастност към другите, вместо в обвинение. Изместването може да бъде добре работещ и безопасен механизъм за ползотворно освобождаване на енергия, ако бъде ограничаван разумно.

Дори вашите сънища, които може да се смятат за част от дълбокото несъзнато, могат да се подобрят. Колкото по-съзнателни сте за това, което правите и защо го правите, толкова по-печеливша пътека към един по-радостен и комуникативен живот ще откривате по-житейския си път.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: aconsciousrethink.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихология