Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 7 съвета, които ще ви помогнат да определите приоритетите в живота си

7 съвета, които ще ви помогнат да определите приоритетите в живота си

7 съвета, които ще ви помогнат да определите приоритетите в живота си - изображение

Вие сте на 40 години. Имате до себе си своя любим човек. Имате деца. Имате приятели, които сте натрупали през последните няколко десетилетия. Настоящи колеги. Бивши колеги. Настоящи служители. Бивши служители. Радвате се на успешна кариера и стабилни доходи, завидни познания в областта, в която се развивате, и правилните хора, които да ви окажат помощ в точния момент.

Всичко това, освен дивиденти, ви носи и неудобства, защото ви превръща в човек, нужен на всички - често в един и същ момент. Нормално е понякога да нямате нито време, нито емоционални сили да се погрижите за потребностите на цялото свое обкръжение, а от друга страна, старанието да сте винаги на разположение може да бъде доста стресиращо и нездравословно.

И така, какво да предприемете, за да улесните живота си?

Отговорът е съвсем простичък: трябва да направите избор. Разбира се, това в никакъв случай не означава, че трябва да прекъснете всички свои взаимоотношения. Означава само да осъзнаете все по-спешната необходимост да изберете важните хора за вас и да концентрирате основната част от вниманието си именно върху тях. А това означава да се научите да поставяте граници и да казвате „Не”, и води след себе си влошаване на много от връзките, които поддържате. Може да се наложи да обидите приятел или да нараните чувствата на близък човек. Това не е лесно, но алтернативата – да бъдеш винаги на линия, е далеч по-неблагоприятна в дългосрочен план.

Следващите редове ще ви помогнат да се ориентирате в определянето на приоритетите ви и съответно да разпределяте правилно времето, което им посвещавате.

Когато става дума за време и ангажименти, винаги печелят партньорът и децата ви

Естествено, има много неща, които трябва да направите, за да изкарвате прехраната си или за да запазите своето физическо и психическо здраве. Това може да наложи отсъствието ви от вкъщи дори във важни моменти. Но ако някой поиска от вас да пиете по нещо след работа например, когато трябва да вечеряте със семейството си или да помогнете на децата си за домашните, то отговорът ви трябва да е „Не”.

Когато сте поставени пред избора да угодите на страничен човек или да пренебрегнете нуждите на семейството си, винаги си задавайте въпроса кой е вашият приоритет.

Когато става въпрос за приятели, не забравяйте, че не всички са еднакво важни

Приятелите, с които сте общували, когато сте били на 20, най-вероятно са много по-различни от тези, с които поддържате връзка след 15–20 години. Да останете лоялни към хората от миналото си и изкуствено да поддържате отношенията си с тях са две различни неща. Обмислете добре имате ли наистина какво да си кажете с тях или разговорите ви винаги се въртят около истории отпреди 20 години. Когато имате отговора, направете избора си – да изгубите ценно време в безсмислени приказки или да инвестирате вниманието си в правилните хора – тези, с които ви е истински приятно и които могат да ви обогатят по някакъв начин.

Никога не забравяйте хората, с чиято помощ сте извървели пътя към успеха

Не позволявайте на успеха и постиженията да ви опиянят дотолкова, че да забравите хората, които са ви помогнали да стигнете дотук. Дайте си сметка, че те са вложили и време, и усилия, за да ви окажат необходимата подкрепа, за да ви осигурят възможност или просто да ви изслушат и да ви дадат съвет. Сега е редно вие да им отвърнете със същото. Всеки човек има нужди. Опитайте се да разберете с какво можете да им помогнете, дори те никога да не са търсили подкрепата ви.

Избирайте внимателно каузите си и се придържайте към тях

Добре е навреме да осъзнаете, че е невъзможно да подкрепите всяка добра кауза. Няма човек, който да разполага с достатъчно пари, власт и сила, за да разреши всички проблеми на света. Не разпилявайте ресурсите си в необмислени начинания, така няма да бъдете особено полезни. Избирайте внимателно каузите и идеите, в които да концентрирате силите и вниманието си.

Грижете се за себе си

Да се погрижите за себе си означава да обърнете внимание не само на здравословното си състояние, но и на всичко онези малки детайли, които оформят идентичността ви – вярата, идеите, интересите и всичко онова, което поддържа страстта ви към живота.

Така, ако откажете да излезете с приятел, защото искате да посвирите на китара например или имате час за фитнес, това означава, че все още ви е грижа за вас самите. Не забравяйте – за да можете да помагате на другите, първо трябва да се погрижите за собственото си физическо и психическо здраве.

Освободете живота си от хората с неутолими нужди

Винаги ще има хора, за които каквото и да направите, никога няма да бъде достатъчно – те ще злоупотребяват с добрината и търпението ви, ще продължават да търсят помощта и вниманието ви до безкрай… Запомнете: единствените хора, които имат право на това, са вашите деца и партньорът ви, за всички останали трябва да бъдат поставени граници.

Освободете живота си от връзки, които са полезни само за едната страна

Всеки човек трябва да се стреми да помага и да бъде полезен, но за съжаление не са малко хората, които злоупотребяват с това. Хубаво е да помагаме, без да очакваме нещо в замяна, но да влагаме усилия и време, за да подкрепяме хора, които никога не застават зад гърба ни, може да бъде много разочароващо и болезнено. Не давайте твърде много шансове на тези, които вече са предавали доверието ви. Щом са го направили веднъж, ще го направят отново.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: inc.com
Снимка: netdoctor.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиПсихологияЛюбопитноНовиниИсторияАнкетиДиетиСъставкиСоциални грижиЛеченияХранене при...