Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло 9 бързи и ефективни способа да се почувстваме по-спокойни на работа

9 бързи и ефективни способа да се почувстваме по-спокойни на работа

9 бързи и ефективни способа да се почувстваме по-спокойни на работа - изображение

Изнервянето на работното място е съвсем нормално. Натовареното ежедневие, стресът, умората си казват думата и се напрягаме много. Това може да ни изиграе неприятна шега, ето защо намерихме 9 начина, по които да се успокоим на работа. Mоже би вие ще си харесате някой от тях.

Хапнете нещо вкусно

Изяжте нещо вкусно и здравословно, насладете се на всяка хапка, усещайки аромата и нюансите на вкуса. Освен че ще получите енергия от храната, това ще успокои нервната ви система. Човешкият вид няма навик да отделя внимание на храненето, когато е заплашен. Индиректно ще дадете на тялото си да разбере, че няма какво да го тревожи.

5 минути медитация

Зная, че звучи твърде дзен за практиците. Но мога да напомня, че саморегулацията и медитацията са сестри, произлизащи от една и съща функция на ума ни.
Отделете 5 минути, в които не е важно какво се случва наоколо. Просто дишане и издишане, целящо да отдадете вниманието си на процеса. Този вид саморегулиране се усвоява с повторенията, но мога да ви кажа, че и след първия път ще се почувствате по-спокойни, защото ще ви помогне да се съсредоточите.

Стегнете мускулите поотделно

Когато сме малки, правим стереотипни движения, за да се успокоим (поклащаме се, въртим се, потупваме с крак). Вече възрастни, можем да заменим тези навици с много по-проста процедура. Седейки на бюрото, стегнете всеки мускул, за който се сетите поотделно. Това може да се счете за разсейващо, но ще отдели ума ви от напрягащите задачи, ще изкара стреса от мускулите и ще ви даде време, за да се успокоите.

Затворете очи

Това ми е любимо, защото може да се случи навсякъде. Просто затваряте очи за половин минута и си представяте как сте на най-приятното място в света, топло и огряно от светлина. Визуализирайте, че се намествате в прегръдките на топлината и светлината. Ако си представите как приемате енергия от тази светлина, тонусът ви ще се повиши и ще сте по-спокойни след само половин минута разсейване.

Разтегнете се

Много трудно се търпи ежедневно, осемчасово, пасивно за тялото справяне с натоварващи задачи. Рано или късно организмът ви ще започне да протестира. Когато физиката страда, психиката неизбежно се натоварва и вие се оказвате по-изнервен от обикновено, без видима причина.

Станете от стола и се разтегнете, опитайте да достигнете тавана с ръце, извийте гръбнака, позволете на мускулите на гърба да се раздвижат. Намалявайки напрежението в мускулатурата, ще спрете протеста на нервните окончания и ще се успокоите.

Малък масаж е от помощ

Точковите масажи са изключително старо изкуство, доказало ефективността си при подобряване на здравословното състояние и борбата със стреса. Според майсторите на това изкуство на дланите и стъпалата си имаме точки, с които можем да се грижим за целия си организъм. Препоръката гласи да отделяте по минутка-две, за да масажирате ръцете си, понижавайки нивата на стрес.

Напишете това, което ви вълнува

Щекотливите въпроси имат навик да се загнездват в ума ни и да досаждат неуморно. За да изчистим съзнанието си от тях, можем просто да ги опишем на лист. Така ако въпросът е важен и ни притеснява, че ще го забравим, ще подсигурим решаването му, оставяйки си бележка. А ако е просто злободневен, ще успеем да изразим чувствата си, като това може да е първата стъпка да ги възпрепятстваме да не предизвикват проблеми в ума ни.

Физическа активност

В големите компании работят фитнес зали, не защото искат да задържат служителите повече време в сградата на офиса, а поради факта, че физическата активност може да подобри работния процес.
Упражненията отделят ендорфини в мозъка ви и могат да ви направят освен по-щастливи и доста по-продуктивни.

Слушайте музика

Психологията си има цял раздел относно влиянието на музиката над човека, но ние ще се ограничим само с въпрос – забелязали ли сте колко по-добре се чувствате, докато слушате любимия си стил?

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: psychologysandiegonews.com
Снимка: stepzapp.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноСоциални грижиПсихологияНовиниЛайфстайлАлт. медицинаЛеченияТестовеСнимкиАнкетиФизиологияОрганизацииНормативни актовеИсторияХранене при...БотаникаСпорт