Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Ако не ви харесва последствието, не провокирайте причината

Ако не ви харесва последствието, не провокирайте причината

Ако не ви харесва последствието, не провокирайте причината - изображение
"Ако искате да познавате миналото си, погледнете към настоящето си, защото то е резултатът. Но ако искате да знаете бъдещето си, обърнете внимание на настоящето, защото то ще бъде причината." - Буда

Ако искаш да те изслушам, не викай. 

Ако искаш да те уважавам, бъди внимателен към мен.

Защото ако не харесваш последствията, не трябва да провокираш причината за тях.

Вярваш или не, в живота често се случва да пожънеш точно това, което си посял…

Размишленията върху въпросите за причинно-следствената връзка продължават повече от хилядолетие, като се смята, че в западната философска традиция дискусията започва Аристотел и дори в съвремието продължава да е на дневен ред.

Животът е низ от уроци и ние просто трябва да бъдем добри ученици и да разберем, че едно действие винаги води до последици. В този смисъл изричането на определени думи също провокира последствия – те могат да вдъхновяват и успокояват, но и да разочароват и нараняват. Това важи и за мислите, избирайте ги внимателно, защото те генерират емоции, които от своя страна са отговорни за начина, по който виждаме и приемаме света.

Тежестта на ефекта или законът за последствията

Всички ние имаме основни познания за връзката между определени причини и последици. Светът на машините и инженерството например дава много илюстративни уроци по темата, въпреки че в действителност те не са много дълбоки. Ако натисна бутона за захранване, компютърът ми ще се включи. Ако сложа спирачки на колата си, това ще ме спаси от много инциденти.

Но човешкото поведение е много по-сложно. Нямаме бутони или ръководства с инструкции. Всъщност, понякога, дори когато взаимодействаме по един и същи начин с двама различни човека, ефектите са много различни. Хората са също толкова удивителни, колкото и сложни. Имаме деликатен набор от емоции, убеждения и ценности, които създават различни реакции в отговор на еднакви стимули.

Нещо повече, така нареченият закон за причината и следствието, или законът за последствията, ни учи на много основни понятия за света и взаимодействията с хората, които си струва да си спомним:

  • Всяко действие, мисъл и намерение са като бумеранг. Рано или късно, всяко поведение и действие, всяка дума, която случайно подхвърляте на някого, се връща при вас с определен ефект.
  • Колкото и да страдате днес, каквото и да изпитвате, то е свързано с причина, която трябва да търсите в миналото.

Но вместо да виждате всичко като вид имплицитен детерминизъм, трябва да приемете нещата такива, каквито са. Ние сме свободни и силни същества, които са способни да избират какво да правят, какво да кажат и какво да мислят във всеки един момент.

Следете действията си, думите и мислите си

Ние не сме само това, което правим и казваме; ние сме преди всичко това, което мислим. Ние създаваме своята реалност, придаваме й форма, тяло, същност. Ако мислите ви са обсебени от страх или думи като "не мога" или "не заслужавам", вашият път ще е осеян с различни трудности, които ще трябва да преодолявате всеки ден.

Причинно-следствената връзка не засяга само хората около вас. Преди всичко тя засяга вас, давайки ви силата, способна да оформи вашата собствена реалност.

Всички бихме могли да живеем по-щастлив, по-достоен живот, ако се погрижим повече за своите нагласи, за думите, които използваме, за вредите, които съзнателно или не, причиняваме на другите или на себе си.
Законът за причината и следствието напомня, че всичко, което правим, казваме и мислим, има влияние както върху нас самите, така и върху хората около нас.

По думите на Галилео Галилей: "Нещата са свързани с невидими връзки: не можеш да откъснеш цвете, без да смутиш звезда".

Нека сега да видим как да постигнем последствия, които да обогатят живота ни:

Ако извършвате добри действия, ще получите добри резултати. Въпреки това, не се притеснявайте, когато околните невинаги разбират добрите ви действия. Човекът, който трябва най-силно да се интересува от вашата доброта, уважение и благородство, сте вие самият.

Желанията създават намерения, а намеренията оформят нашите действия. Затова се уверете, че желанията ви са обогатяващи, позитивни и конструктивни за вас и за хората около вас.

Друго нещо, което трябва да имате предвид е автоматичното поведение. През по-голямата част от ежедневието си ние живеем на автопилот, което е причина да не обръщаме нужното внимание на вътрешния си свят и дори на емоциите си.

Просто забавете темпото. Всеки път, когато една дума е на път да напусне устата ви, анализирайте ефектите, които може да причини. Прегледайте негативните си нагласи и се постарайте да се освободите от тях. Преформулирайте мислите си с нова енергия, сила и топлина, за да промените реалността си.

Понякога най-малките неща пораждат големи, щастливи вселени. Всичко, абсолютно всичко може да започне с една проста мисъл.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com
Снимка: awakenthegreatnesswithin.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлТестовеСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицина