Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Колкото по-негативни са мислите ни, толкова по-нещастни и болни сме ние самите – част 1

Колкото по-негативни са мислите ни, толкова по-нещастни и болни сме ние самите – част 1

Колкото по-негативни са мислите ни, толкова по-нещастни и болни сме ние самите – част 1   - изображение

Ако искаме да сме щастливи през останалата част от живота си, то трябва да се уверим, че поддържаме мозъка си щастлив. Защо ли? Защото щастието е по-важно за мозъка ни, отколкото бихме могли изобщо да си представим. Всъщност усещането за щастие може да бъде толкова стимулиращо за мозъка ни, че той е готов да отговори на удоволствието по начин, който да засили насладата, която изпитваме.

Други причини да искаме щастлив мозък:

Негативното вариране на настроението нарушава взаимодействието ни с околната среда, засягайки способността ни да възприемаме, помним и укрепваме съществуващите невронни връзки или създаването на нови. От друга страна щастието подобрява способността ни да бъдем по-когнитивно бдителни и продуктивни. Освен това всичко е далеч по-забавно, когато сме щастливи:

  • Щастието стимулира растежа на невронните мрежи.
  • Подобрява познавателността чрез увеличаване на умствената производителност.
  • Подобрява способността ни да анализираме и мислим.
  • Подобрява начина, по който гледаме на света и обкръжението си.
  • Повишава вниманието.
  • Променя мисленето, правейки го по-позитивно.
  • Щастливите хора са по-креативни, решават по-бързо проблемите и са по-интензивни.

Силата на позитивните мисли

Мислите формират характера, определят действията и границите, които си поставяме – на амбициите, желанията, мечтите, отношенията, но и на пътуванията - умствените, физическите и духовните. Ние сме това, което мислим, че сме, а всички наши действия произлизат от мисълта. Мислите винаги се отразяват на нашето поведение, така например привидно спонтанните промени, които правим в живота си, всъщност са предшествани от промените, които вече са настъпили в мислите ни.

Що се отнася до мозъка, всяка мисъл освобождава химикали в мозъка. Когато се фокусираме върху негативните мисли, те доста безпощадно изцеждат положителната сила на мозъка ни и влошават способността му да функционира, създавайки добра основа за развитието на депресия.

От друга страна, придържането към положителни, щастливи, оптимистични, радостни мисли намалява производството на кортизол и стимулира отделянето на серотонин, което създава усещане за благополучие. Това помага на мозъка да функционира със своя максимален капацитет.

Съществуват много научни доказателства в подкрепа на теорията, че позитивното мислене подпомага растежа на мозъка, както и генерирането и укрепването на нови синапси, особено в префронталния кортекс, който служи като център за интеграция на всички мозъчни функции.

С други думи, нашият префронтален кортекс не само регулира сигналите, които невроните предават към други мозъчни области и към тялото ни, а и ни позволяват да мислим и да размишляваме върху това, което физически извършваме. Префронталният кортекс е единствената част от мозъка, която може да контролира емоциите и поведението ни и да ни помогне да се фокусираме върху целите, които избираме да следваме.

Още за това как оптимизмът създава отлична среда за култивиране на щастието, прочетете ТУК >>> 

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: expertreviews.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиСоциални грижиХранене при...ПатологияФизиологияАлт. медицинаИсторияОрганизацииИзследванияКлинични пътекиСпециалистиБотаникаСпорт