Начало Психология Поведенческа психология Патология Арахнофобия — какво представлява и какви са симптомите й

Арахнофобия — какво представлява и какви са симптомите й

Арахнофобия — какво представлява и какви са симптомите й - изображение

Арахнофобията е една от най-разпространените фобии, засягащи милиони хора по целия свят. Подобно на повечето натрапливи страхове, тя засяга страдащите в различни степени и по различни начини. Около 50% от жените и 18% от мъжете страдат от това състояние. Според статистиката в САЩ над 40% от хората имат силни фобии към насекоми и гризачи. Арахнофобията е страх от паяци, като често страдащите по подразбиране имат непоносимост към скорпиони, кърлежи, акари и подобните на тях насекоми. Повечето от хората, страдащи от това състояние, никога не са били нападани или наранявани от паяк, и не само, че не могат да гледат насекомото на живо, а и не понасят лесно негова снимка.

Арахнофобията е патологичен ирационален страх, носещ специфични характеристики. Повечето хора познават поне едно лице, страдащо от нея. Много от нас не харесват паяците (особено по-големите екземпляри), но не всеки страда от истинската фобия. В случай, че хората, които я имат, влязат в контакт с паяк, получават прилив на крайно безпокойство и правят всячески опити да избегнат ситуацията.

Какви са симптомите на арахнофобията при децата?

Малките деца рядко се страхуват от паяци, но ако станат свидетели на симптомите на арахнофобията в други хора, бързо добиват навика да се страхуват от животните. Част от подрастващите успяват да преодолеят страха, но за това е нужно възрастните да подходят адекватно. За съжаление, неуспехите на близките и редовното наблюдение на ирационалния страх у някой близък могат да доведат до симптоми като при зрял човек, които с времето се вкореняват в личността.

Какви са симптомите на арахнофобията?

Сблъсъкът между личност, страдаща от фобията и паяк може да протече по няколко различни начина. Истеричните крясъци са доста обща реакция, но има хора изпадащи в състояние на шок, когато се сблъскат с осмокрак звяр. Парализата от страх не е необичайна. Част от хората правят опити да избягат от насекомото с цената на всичко.

Ако човек не харесва паяци, но все пак не е в хватката на арахнофобията, обикновено може да остави настрана дискомфорта си и да приближи достатъчно до паяка, за да се справи с него, независимо дали това се отнася до изнасянето му от стаята или убиването му. При наличие на фобия това е напълно невъзможно за индивида, защото той или е вцепенен от ужас или бяга и крещи, така че се налага някой друг да се справи с физическата страна на проблема му.

За съжаление, както и при другите фобии, страдащите установяват, че състоянието започва да поглъща живота им. Те могат да стигнат до момент, в който, за да пребивават спокойно в стая, трябва внимателно да я проверят за паяци. За тях ежедневни неща като разходка в парка стават невъзможни, а къмпингът сред природата е истински ужас, поради вероятността да се срещнат със страховете си. Дори обезопасени представители на осмокраките насекоми, затворени в стъклени заграждения (в зоологическа градина) са достатъчно плашещи за тях, за да предизвикат панически пристъпи.

Както и при другите специфични фобии и при тази може да се наблюдават:

- Усещане за паника, страх, ужас;
- Неспособност за отпускане;
- Проблеми с концентрацията;
- Бързо разклащане на емоционалното състояние;
- Усещане за замаяност;
- Трудности за мотивиране на лични действия;
- Неприятни усещания, изтръпване и игли по тялото;
- Сърцебиене;
- Болки в торса и мигрена;
- Умора на мускулите;
- Сухота в устната кухина;
- Прекомерно изпотяване;
- Задух;
- Лошо качество на съня.


Трябва да подчертаем, че фобийното състояние изключва възможностите за контрол на личността над симптомите и това често води до крайни мерки за избягване на предизвикващия страх обект. За съжаление подобни действия само задълбочават страховете и утежняват състоянието. Арахнофобията често е резултат от отрицателни емоционални преживявания, които могат да бъдат пряко или косвено свързани с обекта или ситуацията на страх. С времето повечето хора „се научават да живеят“ със симптоматиката, но това най-често просто влошава психичното им състояние.

Какви са причините за арахнофобията

Подобно на много видове фобии, арахнофобията може да бъде предизвикана от травматичен инцидент в миналото, който включва паяк. В някои случаи това е събитие, което страдащият дори не може да си спомни.
Една обща теория за произхода на арахнофобията, поддържана от еволюционните психолози, предполага, че произхожда от човешките предци като техника за оцеляване. Въпреки че повечето животни от този вид не могат да ни навредят истински, избягването на паяци, гризачи и змии е заложено в инстинктите, като увеличаващо шансовете за оцеляване. Смята се, че примитивното поведение е преминало през еволюционните процеси непокътнато и допринася за фобийните състояния днес.

Друга теория е изградена върху нашата културна среда. В някой части на света общото население не се страхува от паяци, а при някои са дори деликатес. В западната култура животните често са част от филми на ужасите и се асоциират с тях. Самото общество ги приема като едно от домашните неудобства и неприятности. Това донякъде обяснява ненавистта към тях.

По същия начин се предава склонността към развиване на страх и при наличие на родител, който е имал фобия от паяци — това е заученото поведение, идващо от ранна детска възраст.

Има ли лечение

Много хора смятат, че страхът от паяци намалява, докато човек съзрява — това не е невъзможно. Но преодоляването му изисква да се достигне до рационални съждения и вярвания за света.

Както повечето фобии, арахнофобията може успешно да се лекува. Обикновено лечението включва когнитивна поведенческа терапия. Терапевтът ще работи с пациента, за да промени начина на мислене във връзка с фобията и паяците. Това може да включва и въвеждането на пациента в леко съприкосновение с фобията и ситуации, които създават тревожност.

Систематичната десенсибилизация е популярно лечение за арахнофобия. Това е терапевтична интервенция, при която страдащият работи върху техники за релаксация, които може да използва ежедневно и постепенно да повишава нивата на излагане на страховете си. Обичайно терапевта кара пациента да опише хипотетични обстоятелства, включващи паяци и да помисли как ще се справи с тях.

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: spring.org.uk; mentalhealthy.co.uk; whatispsychology.net; iflscience.com; tranceform.co
Снимка: animals.sandiegozoo.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлНовиниЛеченияБотаникаСнимкиСпорт