Начало Психология Споделено от практиката Арт терапевтът Евгения Маринчева: що е арт терапия и как лекува тя (плюс арт задача за вас)

Арт терапевтът Евгения Маринчева: що е арт терапия и как лекува тя (плюс арт задача за вас)

Арт терапевтът Евгения Маринчева: що е арт терапия и как лекува тя (плюс арт задача за вас) - изображение

"Готови ли сте за едно велико пътешествие към себе си, осъществено чрез забравените детски мечти, цветните моливи, палавите подскачания, свиренето на гребенче и какво ли още не?" – това ни пита дипломираният арт терапевт Евгения Маринчева в нейната фейсбук страница "Арт & Аз".

Какво, ако ви кажем, че едно такова на пръв поглед лекомислено пътешествие може да даде сериозни терапевтични резултати?

По определение арт терапията е широкоспектърен метод на психотерапия, който се използва за повлияване, лечение и психотерапевтична корекция чрез изкуство и творчество. Какво е още тя и за кого е, ще разберем в интервюто по-долу.

Здравейте, представете се на нашите читатели

Здравейте!

Евгения Маринчева със своята творба

Казвам се Евгения Маринчева и съм дипломиран арт терапевт с Диплома за професионална квалификация по арт терапия от Нов български университет. Завършила съм специализирани обучения, курсове и семинари по арт терапия и имам сертификати за работа с деца със СОП, работа с хора, претърпели насилие, работа със семейни двойки и партньори, Майсторски клас по арт терапия, експресивна терапия, тренинг за терапевти, работещи с групи. Имам разработени два арт терапевтични метода — програмата "Арт & Аз" (групова арт терапия) и "Тайно арт пътешествие към себе си."

Работя в областта на себеопознаването, себеутвърждаването, преодоляване на ежедневния стрес, лекуване на травми от загуба, раздяла и шокови ситуации. Работя както индивидуално, така и групово.

Що е арт терапия?

Арт терапията е основана на определени принципи, взети от областта на визуалните изкуства и психологията. Тя съдържа в себе си невербалното и символично себеизразяване на индивида. При терапевтичното общуване основно място заема изразяването чрез създаване на изображения. Художествената експресия дава точно определен израз на съзнавани и несъзнавани елементи и представлява мощен, но деликатен терапевтичен фактор. Посредством художествените практики (рисуване, моделиране, колаж, апликация и пр.) хората изразяват емоции, отношения, докосват свои моменти от миналото, проектират свои цели и мечти за бъдещето, справят се със симптомите, стреса и травматичните преживявания, повишават своите познавателни способности.

терапевтична арт задача

Какво ви привлече в арт терапията и какво ви мотивира да се занимавате с нея професионално?

През 2003-та година получих нещо като "просветление", че на всяка цена трябва да започна да рисувам. Посещавала съм 10 месеца кандидатстудентски курс по рисуване за специалността "архитектура" , но за съжаление не ме приеха. Много години минаха оттогава. Завърших нелеката специалност ПГС (Промишлено и гражданско строителство) в тогавашния ВИАС (сега УАСГ).

Картина

Просветлението, за което споменах, беше категорично и бях убедена, че ако не започна да рисувам, нещо в мен ще експлодира със страшна сила. Започнах да рисувам с маслени бои върху платно съвсем хаотично, като използвах пръстите си. Постепенно това желание се канализира и започнах да посещавам курс по живопис. След няколко години започнах да осъзнавам, че провеждам сама на себе си някаква терапия. Всичко дойде като едно "откриване на топлата вода", защото докато се опитвах да дефинирам какво се случва с мен, случайно срещнах в интернет понятието "арт терапия" и осъзнах, че си правя авто арт терапия. След завършването и дипломирането ми като арт терапевт, осъзнах, че това е една от основните ми задачи в живота — да помагам на хората чрез Изкуството.

С какви пациенти/клиенти работи арт терапията?

Няма ограничение за пола, възрастта и професията, както и за здравословното състояние на клиентите. Работи се и с болни, и с клинически здрави хора, както и с хора с психични отклонения. Като цяло мога да обобщя, че се работи с хора, които желаят да опитат и имат нагласата за промяна и трансформация на живота си. Онези, които нямат подобна нагласа, нямат и желание да се подложат на арт терапия.

Разкажете ни за някои от методите, които използвате в работата си, накратко

В работата си използвам основно методите на експресивната терапия (чрез изразяване посредством предмети, най-общо казано), чрез похватите на визуалните изкуства, фототерапия, музикотерапия, "body movement"(движение на тялото) и др.

Основни принципи при работата ми са:

— всеки да се превърне в дете;

— всеки да е честен със себе си;

— да не прекъсва да идва по средата на арт сесиите;

— спазване на взаимна конфиденциалност.

арт упражнение

Каква е разликата между това да нарисуваш картина по терапевтични причини вкъщи и в кабинета на терапевта?

Вкъщи можеш да нарисуваш картина, защото нещо те е провокирало и си решил да го изразиш спонтанно. В кабинета на терапевта изразяваш онова, което се е родило в теб след поставяне на задачата от терапевта. Терапевтът затова е терапевт — защото знае как да те води. Дали ще бъде хванат проблема директно или по заобиколен начин, решава терапевтът.

рисунка с моливи

Какво можем да получим от арт терапията, което традиционната психотерапия не може да ни предложи?

Арт терапията е деликатен и щадящ психиката начин. Понякога терапевтът дори не споменава евентуалният проблем, а чрез метафори и преживявания успява да помогне на клиента си да се види от друг ъгъл и да открие правилния път за излизане от ситуацията. Всичко това става в една защитена среда, каквато например е картонът, върху който се рисува, или глината, която се моделира. Преработвайки душевните си нечистотии в тази среда като игра, като връщане в детството или връщане към дадена екстремна ситуация в живота, клиентът постига лечебен катарзис. Този катарзис може да бъде изразен чрез сълзи или чрез смях. И в двата случая това е сигнал за терапевта, че в клиента му се случва трансформация, осъзнаване и че му "светва лампичката".

рисунка с моливи

Какъв е най-необичайният случай, с който сте се срещали в работата си?

Имам случай, който винаги давам за пример — на млада жена, която правеше опити да забременее ин витро. След няколко на брой посещения в арт група, тя преживя мощен катарзис. След 2 месеца се разбра, че е бременна по естествен път. Роди прекрасно момиченце. А миналото лято, разбрах, че е родила второ детенце. Тя не пропуска да ми се обади и да ме поздрави за празник. Творбата, която й е дала трансформацията, е закачена в детската стая на стената. За мен в случая моралната награда е огромна и сърцето ми пее от радост.

Друг интересен случай е с жена на 70 години, преживяла инсулт, която има „афазия“ — загуба на говора. С нея работим системно, използвайки рисуване, експресивна терапия, музикотерапия. Всичко това я направи смела и уверена в себе си. Най-хубавото е, че и тя, и близките й го забелязват. В този случай арт терапията прекрасно подпомага цялостното възстановяване на клиентката и й дава сили и увереност в себе си.

Кой може да бъде арт терапевт?

Арт терапевт може да бъде онзи, който е учил и има диплома за завършено образование в тази област. Напоследък се провеждат много масови събития, на които е лепнат етикета "арт терапия". Необходимо е да се знае следното — че терапевтът вкарва клиента в дадено преживяване и след това знае как да го изведе оттам по безопасен начин. Ако нямате тази квалификация, не правете опити с хората, опасно е!

Поставете една домашна терапевтична задача на нашите читатели, с която да се почувстват по-добре при нужда!

Поставена така, задачата е нерешима. Всеки би имал различна нужда и няма такава универсална арт задача.

Бих поставила следната задача: С флумастери, пастели или бои, върху лист формат А4, нарисувайте себе си като бяхте малък (най-ранната възраст, която помните себе си) с недоминантната ръка.

Как се почувствахте? Защо?

По желание: заснемете вашите рисунки и ги качете в коментарите, нека ги обсъдим заедно!

По интервюто работи: Елиза Трайкова

Снимки: личен архив

Още по темата:

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиИнтервютаАнкетиСнимкиРецептиОбразованиеАлт. медицинаНовиниСпециалистиЛеченияОрганизацииСпортИсторияКлинични пътекиНормативни актовеЗаведения