Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Арт терапия: Освободете стреса с креативност

Арт терапия: Освободете стреса с креативност

Арт терапия: Освободете стреса с креативност - изображение

Арт терапията има своята отделна област, но вие можете да използвате предимствата на изкуството, изразявайки творческата си страна и умения за рисуване, за да намалите стреса и да се свържете с чувствата си. Няма да сгрешим, ако кажем, че повечето от нас знаят това инстинктивно в детските си години: почти всички сме изпитвали радостта от извайването на фигури (с тесто, да кажем) и рисуването (с пръсти, с пастели и други материали).

И въпреки това, като изключим случайните драскулки, които правим, когато убиваме време, ако сте като повечето възрастни, то вероятно не се изразявате чрез изкуство, както сте правили в детството си.

Може би смятате, че не сте "добри" в това или че не си заслужава времето, но рисуването всъщност е ценно забавление дори за онези, които не смятат, че са артистично надарени. Има много причини то да е важен инструмент за облекчаване на стреса, дори да не смятате себе си за художници.

Ползите от изкуството

Една от причините, поради които клиничната арт терапия е ефективна, е че самият акт на рисуване и творене може да ви помогне да облекчите стреса.

Ето няколко начина, по които това се случва:

Разсейване

Творенето може да отвлече съзнанието ви от онова, което ви стресира, поне за няколко минути. Трудно е да продължите да мислите за проблемите си, когато сте съсредоточени в създаването на нещо, а ако те все още са там, можете да ги включите във вашите творения.

Когато приключите с вглъбяването в процеса, ще имате по-бистър ум, с който да пристъпите отново към решаването на проблемите си.

Поток

Съществува състояние, наречено "поток", и според експертите е много полезно за нас. То се отнася до пълното ангажиране с нещо до точка, която е много близка до медитативно състояние.

Потокът носи много от предимствата на медитацията. Можете да го изпитате, когато извършвате дейности като рисуване, писане и дори градинарство.

Грижа за себе си

Дори единствено това, че имате хоби може да ви накара да се почувствате по-балансирани. Понякога с всички отговорности на ежедневието забравяме, че имаме нужда и заслужаваме "време за почивка" и самоподдръжка. Да отделяте редовно дори няколко минути за хобито си може да ви даде повече, отколкото се нуждаете. А чрез рисуването имате допълнителното предимство в това, че създавате нещо красиво (или поне интересно), което да остане.

Направи си сам - арт терапия за облекчаване на стреса

Един от любимите ни начини да използваме рисуването за облекчаване на стреса е воденето на дневник със скици. Поддържането на скицник може да бъде форма на журнализиране и творческо облекчение.

Можете да използвате дневник за лична арт терапия и управление на стреса по следните начини:

Нарисувайте емоциите си

Скицирайте картини, които описват вашите чувства, свързани с нещата в живота, които ви стресират в дадения момент.

Ако източникът на стрес е неосъзнат, то това може да бъде начин за обработка на емоциите, свързани с него, намалявайки част от напрежението, което носят със себе си.

Анализирайте миналия стрес

Рисувайте абстрактни картини, които изразяват чувства, свързани с минали стресови преживявания, като начин за обработка на вашите емоции и тяхното изцеление.

Това може да бъде форма на журнализиране, която е особено полезна за онези, които се чувстват по-комфортно да не обличат идеите и чувствата си в думи.

Водете си дневник с рисунки

Поддържайте "дневник с рисунки", в който да скицирате сцени от сънищата, които бихте искали да запомните или да разберете по-добре. Добра идея е също поддържането на "благодарствен дневник с рисунки", в който да каталогизирате това, за което сте благодарни в живота си.

Има няколко различни вида скицници, които можете да създадете, забавлявайки се.

Запазете красивото в живота

Водете дневник за това, което смятате за красиво в живота. Рисувайте лицата на хората, които обичате, местата, които ви носят мир и спокойствие или други красиви за вас моменти и предмети. Процесът може да служи като голямо облекчаване на стреса, а разглеждането на вашите творения ще ви донесе известно спокойствие в бъдеще.

Оцветявайте книжки

Книгите за оцветяване за възрастни са наистина популярни - те могат да бъдат особено успокояващи за онези от нас, които не се чувстват даровити, но искат да създадат лесни и красиви картини без излишен стрес.

Помислете за още начини да използвате създаването на изкуство в живота си!

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: ndm.edu

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноАлт. медицинаСнимкиИсторияРецептиСоциални грижиЗдравни съветиОбразованиеИнтервюта