Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Как се използва арт терапията в лечението

Как се използва арт терапията в лечението

Как се използва арт терапията в лечението  - изображение

Арт терапията е вид терапевтична техника, кореняща се в идеята, че творческият израз може да насърчи лечението и психическото благополучие.

Може би ще сте изненадани да разберете, че изкуството може да бъде ефективен инструмент за лечение на психичното здраве. Как би могло изкуството да е свързано с психотерапията? Като изразно средство изкуството може да се използва, за да помогне на клиентите да общуват, да преодоляват стреса и да изследват различни аспекти на собствената си личност.

В психологията използването на художествени методи за лечение на психични разстройства и подобряване на психичното здраве е известно като арт терапия.

Арт терапията интегрира психотерапевтични техники с творческия процес за подобряване на психичното здраве и благополучие. Американската асоциация за арт терапия я описва като "професия в областта на психичното здраве, която използва творческия процес на изкуството за подобряване и подобряване на физическото, умственото и емоционалното благополучие на хората от всички възрасти. Процес, свързан с артистичното самоизразяване, който помага на хората да разрешават конфликти и проблеми, да развиват междуличностни умения, да управляват поведение, да намаляват стреса, да увеличават самоуважението и самосъзнанието си и да постигат прозрение."

Кога се ражда арт терапията?

Докато хората са използвали изкуството като начин да се изразяват, общуват и лекуват в продължение на хиляди години, то арт терапията започва да се формира едва в средата на 20-ти век.

Лекарите отбелязват, че индивидите, страдащи от психични заболявания, често се изразяват посредством рисунки и други произведения на изкуството, което кара мнозина да проучат използването на изкуството като лечебна стратегия. Оттогава то се превръща във важна част от терапевтичната област и се използва в някои техники за оценка и лечение.

Кога се използва арт терапията?

Арт терапията може да се използва за лечение на широк спектър от психични разстройства и психическо безпокойство. В много случаи може да се прилага наред с други психотерапевтични техники, като групова терапия или когнитивно-поведенческа такава.

Някои ситуации, в които арт терапията може да се използва, включват:

  • при деца с умствени увреждания
  • при възрастни, изпитващи голям стрес
  • при деца, страдащи от поведенчески или социални проблеми в училище или у дома
  • при хора, които имат проблеми с психичното здраве
  • при лица, страдащи от мозъчно увреждане
  • при деца или възрастни, преживели травматично събитие

Как действа арт терапията?

Арт терапевт може да използва различни методи от изкуството, включително рисуване, живопис, скулптура и колаж, с клиенти, вариращи от малки деца до възрастни хора. Клиентите, които са преживели емоционална травма, физическо насилие, домашно насилие, безпокойство, депресия и други психологически проблеми, могат да се възползват от изразяването си творчески. Болници, частни служби за психично здраве, училища и общински организации са всички възможни места, където могат да се предлагат услуги за арт терапия.

По какво арт терапията се различава от средностатистическия арт курс?

"В повечето арт терапии фокусът е върху вашия вътрешен свят – вашите чувства, възприятия и въображение. Докато арт класовете могат да включват обучение в умения или техники в изкуството, акцентът в терапията е най-вече върху разработването и изразяването на образи, които идват отвътре, а не тези, които виждаме във външния свят", обяснява Кати Малдиочи в The Art Therapy Sourcebook. "И докато в някои традиционни класове по изкуство ще ви помолят да рисувате нещо конкретно или да го правите по въображение, в арт терапията вашият вътрешен свят на образи, чувства, мисли и идеи винаги са от първостепенно значение за преживяването".

Как да стана арт терапевт?

Интересувате ли се от кариера в арт терапията? Законите се различават в различните държави, но в повечето случаи може да се наложи първо да станете лицензиран клиничен психолог, професионален консултант или социален работник, за да предлагате психотерапевтични услуги.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: coolisrael.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиСнимкиЛайфстайлИсторияЛюбопитноРецептиЗдравни съветиОбразованиеИнтервютаАлт. медицинаНовиниСпециалистиОрганизацииЛеченияКлинични пътекиСпортНормативни актове