Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Безпокойството не е проблем – начинът, по който реагирате на безпокойството e проблем

Безпокойството не е проблем – начинът, по който реагирате на безпокойството e проблем

Безпокойството не е проблем – начинът, по който реагирате на безпокойството  e проблем - изображение

Какво ви хрумва, когато чуете думата безпокойство? Може би си представяте треперещи ръце и бърз сърдечен ритъм в напрегнати или важни за вас моменти. Или може би се сещате за всички безсънни нощи, които сте прекарали, заради проблеми с децата?

Безпокойството може да ограничи вашия потенциал и да навреди на цялостното здравословно състояние, както и на качеството на живот. Но не всичко всъщност е толкова лошо. Нови изследвания показват, че то може да бъде и катализатор – но само ако знаете как да реагирате, когато се прояви.

Какво представлява безпокойството?

Американската психологическа асоциация определя безпокойството като емоция, характеризираща се с чувство на напрежение, тревожни мисли и физически промени като повишено кръвно налягане. Тревожността е набор от психологически и физиологични симптоми, предизвикани от усещането за опасност, която възприемаме като заплаха. Симптомите са индивидуални и зависят от степента, в която възприемаме заплахата, така че докато един човек може да се облее в пот при мисълта, че се качва в самолет, някой друг може да получи пристъпи на главоболие, когато е изправен пред голяма купчина работа и кратък срок.

Целта на безпокойството

То е нормална част от човешкия живот и може да ни помогне да се защитим. Ако не изпитваме безпокойство, ние бихме рискували живота си постоянно. Отсъствието му може да ни изиграе сурова шега в ситуация на живот и смърт. Погледнато от тази страна, можем да заключим, че задачата на безпокойството е да ни мобилизира, то е знак, че трябва да бъдем бдителни и трябва да се защитим, за да избегнем опасността и да останем живи.

Но повечето от нас изпитват безпокойство и в ситуации, които не са опасни за живота. Високата сметка, например, не може да ни убие, но реакцията на тялото ни може да е сякаш сме вързани за скала и съществува реална опасност за живота ни.

Как безпокойството влияе на ефективността

Много изследвания показват, че безпокойството може да увреди паметта и да намали концентрацията. Но други защитават и съвсем различна теза - че то невинаги вреди на представянето. Проучване от 2017 г., публикувано в списание Journal of Individual Differences, показва, че безпокойството може да мотивира хората да се справят по-добре. Тези, които определят дадена ситуация като предизвикателство - а не като заплаха - могат да се почувстват заредени от тревогата си.

Това има смисъл. Безпокойството ни кара да учим преди изпит, безпокойството ни мотивира да учим редовно, за да нямаме лоши оценки, безпокойството ни държи мотивирани да завършим проектите си. Това означава, че усещането за тревога е полезно, когато сме готови да го прегърнем и да погледнем на него като на катализатор, а не като на нещо, което блокира силите ни. Много хора влагат цялата си енергия да потиснат безпокойството си, а всичко, което трябва да направим, е само да не гледаме на него като на нещо лошо, като на нещо, което ще ни навреди.
Изследователите откриват, че хората се представят по-добре, когато признаят тревогата си. Етикетирането на емоциите и приемането на това чувство може да бъде част от процеса на израстване и постигане на целите, които сме си поставили.

Прегърнете безпокойството, не го потискайте

Въпреки че създава дискомфорт, то може да бъде овладяно и използвано. За съжаление обаче ние живеем в култура, която ни учи, че безпокойството е непременно нещо лошо и затова трябва да бъде потиснато.

Научете се да го прегръщате понякога и да го приемате. Напомнете си, че усещането за тревога е нещо толкова човешко. И понякога може да служи като доказателство, че сте се оттеглили извън вашата зона за комфорт. Вместо да мислите: "Не трябва да бъда толкова нервен", или "Бепокойството ми е доказателство, че ще се проваля", кажете си: "Безпокойството няма да ми попречи да се справя добре". Не му позволявайте да ви отклони от целите, които сте си поставили, дори когато сте притеснени или нервни.

Изграждането на психическа сила не е свързано с чувството на спокойствие през цялото време. Да бъдете продуктивни, дори когато се притеснявате, ще ви помогне да развиете доверие в способностите си и увереност, че можете да се справите въпреки дискомфорта. Безпокойството може да ви помогне да погледнете на стреса като на предизвикателство, а не като на заплаха. Когато сте в състояние да направите това, вие ще успеете да превърнете безпокойството в катализатор.

Потърсете помощ при сериозно безпокойство

Нека не забравяме обаче за случаите, в които безпокойството пречи на ежедневното функциониране - трудно ви е да отидете на работа, на училище или да общувате с другите - това може да е признак на тревожно разстройство. Състоянието може да бъде превъзмогнато с помощта на специалист по психично здраве. Помнете, че колкото по-рано потърсите специализирана подкрепа, толкова по-скоро отново ще бъдете в състояние да се радвате на живота си.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимки: renegadetribune.com, mulpix.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиЛечения