Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Справяне с безпокойството с лесен трик, наречен "5-4-3-2-1"

Справяне с безпокойството с лесен трик, наречен "5-4-3-2-1"

Справяне с безпокойството с лесен трик, наречен "5-4-3-2-1" - изображение

Всички изпитваме безпокойство. Понякога то е силно и неконтролируемо, друг път е слабо и поносимо, при някои то се проявява в определени ситуации, но при други е хронично и продължава месеци, дори години. Безпокойството може да увеличи нивото на хормона на стреса - кортизол, а това да доведе до здравословни проблеми. Честите периоди на безпокойство и тревожност могат да попречат на нормалния живот – ставаме напрегнати и разсеяни. Преди да потърсим професионална помощ, за да се справим с проблема, можем да предприемем различни действия за облекчаване на стреса, като изпробваме изпитани универсални методи, които доказано помагат да се освободим от вътрешното напрежение. Сред най-полезните занимания, помагащи за неутрализиране на вредите от стреса, са разходките, писането в дневник, рисуване, спорт, четене и други релаксиращи дейности.

Психолози препоръчват и лесен трик за справяне с безпокойството, който можем да използваме винаги, когато почувстваме, че влизаме в неговия капан.

Техниката е наречена "5-4-3-2-1" и има потенциала да служи като защитна стена, която предпазва мозъка от безпокойството, като ни поставя в настоящето.

„Простият, но ефективен метод възстановява контрола на ума в моменти на тревожност, като ни връща в настоящето, разчитайки на петте ни сетива - зрение, слух, осезание, обоняние, вкус”, обясняват психолози.

  • Първата стъпка – 5, ни насърчава да се огледаме и да изброим пет неща, които виждаме в момента.
  • Втора стъпка – 4 – трябва да идентифицираме четири неща, които можем да чуем.
  • Трета стъпка – 3 – време да изброим три неща, които можем да почувстваме - това може да бъде всичко от краката в обувките до гривната на ръката.
  • Четвърта стъпка – 2, ни подканя да изброим 2 неща, които можем да помиришем.
  • И накрая пета стъпка, при която ни трябва едно нещо, което да вкусим.

Бъдете сигурни, че дори стъпките да бъдат направени бързо, техниката ще е ефективна.
Според клиничния психолог Елън Хендриксън, когато насочим вниманието си към нашите сетива и се върнем в настоящето, преброявайки елементи от заобикалящата ни среда, ние успешно прекъсваме потока от негативни и стресиращи ни мисли.

От друга страна, специалисти от Клиниката „Майо” препоръчват да изпълняваме това упражнение дори превантивно, за да сведем до минимум усещането на безпокойство. Тази техника пренасочва вниманието ви към заобикалящата ви среда и ви откъсва от това, което ви кара да се чувствате неспокойни. Техниката може да бъде полезна за хора, които искат да се освободят от стреса или да променят нездравословните модели на мислене, които се лекуват от депресия, пристрастяване.

Така че следващия път, когато се чувствате неспокойни, съсредоточете се върху това, което виждате, усещате и докосвате – и оставете на заден план несигурностите, които съществуват само в главата ви.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: independent.co.uk
Снимка: myvega.com

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиЛечения