Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Вашата личност определя шансовете да бъдете атакувани от куче

Вашата личност определя шансовете да бъдете атакувани от куче

Вашата личност определя шансовете да бъдете атакувани от куче - изображение

Нападенията от кучета са проблем: според Американската ветеринарномедицинска асоциация, 4.5 милиона американци биват ухапани от куче всяка година. Всеки ден близо 1000 души попадат в бърза помощ с такъв проблем. Смъртните случаи в САЩ за 2017 г. са 26. Ние нямаме подробни данни за България, но знаем, че проблемът е наистина важен и актуален.

Колко точно са ухапванията от кучета?

Колко души наистина са ухапани от кучета и кой е най-вероятно да бъде ухапан? Изследователи от университета в Ливърпул осъзнават, че много жертви всъщност не посещават лекар, затова решават, че най-добрият начин да се изчислят процентите на пострадалите би било да се попитат всички в обществото дали някога са били ухапани от куче. Резултатите, публикувани в списание Епидемиология и обществено здраве, съдържат някои изненади.

Начело с Кари Уестхарт от Университета в Ливърпул, изследователският екип се опитва да се свърже с всички хора, живеещи в 1280 домакинства в полуселски град близо до Ливърпул. Макар не от всички, те получават висока степен на сътрудничество под формата на информация от 767 жители. В допълнение към въпросите, относно ухапванията, изследователите събират основни демографски данни (пол, възраст и т.н.), а участниците попълват кратък тест, измерващ добре познатите черти на личността по Петфакторния модел за личностните черти – Големите пет.

Става ясно, че ухапванията от кучета са по-чести, отколкото си мислим.

Ето какво откриват изследователите:

  • 25% от участниците са били ухапани от куче.
  • Само една от всеки три жертви е получила медицинска помощ.
  • Почти два пъти по-вероятно е мъжете да бъдат ухапани, отколкото жените.
  • Три пъти по-вероятно е собствениците на куче да бъдат ухапани, отколко тези, които не притежават такова.
  • Децата са изложени на по-висок риск: 44% от ухапванията са настъпили, когато жертвата е била под 16 години.
  • В 55% от случаите, човекът никога преди не е бил ухапван от куче.
  • Най-интересното откритие обаче е свързано с личността: хората с по-високи нива на емоционална стабилност по Големите пет са с 22% по-ниска вероятност да бъдат ухапани от куче, отколкото тези, които са по-малко емоционално стабилни.

Каква е връзката между личността и опасността от ухапване?

Това е първото проучване, което свързва нападенията от кучета с личността на жертвите. Ниската емоционална стабилност се нарича също невротизъм и се свързва с несигурност, страх, безпокойство и изявен темперамент. Но защо тази личностна черта има връзка с ухапването от кучета? Невротизмът е свързан с множество психични и физически здравословни проблеми. Те включват зависимост от наркотици и алкохол, панически разстройства, сърдечно-съдови заболявания, астма и синдром на раздразненото черво.

В статията си Уестгарт и нейните колеги предполагат, че е възможно някои неизвестни модели на поведение при такива хора да ги правят особено предразположени към ухапвания от кучета. Но посочват още, че други фактори също могат да са замесени — например, възможно е тревожните хора често да имат нервни кучета. Или причината за каузалната стрелка би могла да отиде в другата посока – едно такова ухапване може да накара хората да се страхуват и да се тревожат. Каквато и да е причината, резултатите предизвикват размисъл.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: glenncambre.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияБотаникаЛайфстайлСнимкиНовиниСпортАлт. медицинаТестове