Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Внимание, майки: Дъщерите ви слушат!

Внимание, майки: Дъщерите ви слушат!

Внимание, майки: Дъщерите ви слушат! - изображение

Лято е. За милиони жени това води до познат ритуал, свързан с вина и срам ... Носенето на бански костюм на обществено място. Почти можете да чуете стенанията, тъй като навсякъде по света жените започват да агонизират пред огледалото, да обявяват нови диети, да се сравняват с другите в социалните медии и да се срамуват от тялото си, всичките му несъвършенства и недостатъци.

Но освен, че ни прави нещастни, има ли това поведение друго значение? Тъй като то е толкова широко разпространено сред жените, трябва ли да бъде счетено за безобидна особеност на лятото?

Важно е майките да са наясно, че нашите автообидни коментари не вредят само на нас, а и на нашите дъщери. Вредно за момичетата е да чуват, че майките им критикуват собствените си тела. Един от най-добрите предиктори за това, че едно момиче ще има негативна визия за тялото си е собствената й майка да не харесва своето. Без значение какво казвате на дъщеря си за това колко е красива, ако критикувате себе си или демонстрирате, че не харесвате собственото си тяло, то има големи шансове тя да не харесва тялото си впоследствие.

Всичко това е пропито още по-дълбоко. В нашата култура разпространеното послание към момичетата и жените е, че външният ни вид е най-важният аспект на нашата идентичност. С други думи, всекидневно дъщерите ни получават посланието, че най-важният аспект от стойността на жената е нейният външен вид. По този начин момичетата научават, че общата им стойност като човешки същества е приравнена до това как изглеждат.

Най-общо: Когато нашите момичета се научат да не харесват теглото, формата или външния си вид, им става все по-трудно да развият цялостно самочувствие.

Майките трябва да вземат целенасочено становище, за да се уверят, че това културно послание не се утвърждава в нашите домове. Нужно е да сме нащрек, за да не правим и да не казваме нищо, с което да подсилим това вредно вярване за жените като цяло, за себе си и най-вече за нашите дъщери.

За да насърчим положителната самооценка на дъщерите си, трябва да имаме две много важни идеи наум: (1) ние сме огледалата на дъщерите си и начина, по който те виждат себе си и (2) популярната култура подсилва идеята, че стойността на жените се основава главно на техния външен вид.

Какво можем да направим, за да помогнем на дъщерите си да се развиват?

Първо, няколко неща, които НЕ трябва да правим:

1. Не се оплаквайте от това как изглеждате по бански костюм. Не говорете за вашето тегло / форма / външен вид, сякаш това е най-важният аспект на вашата личност. Това е само една малка част от това, което ви прави един цялостен уникален човек.

2. Не говорете за наднорменото или ниското тегло на други жени. Това, което казвате по чужд адрес, изпраща мощно послание на дъщеря ви. Ако често критикувате други жени по отношение на тяхното тегло/ форма / външен вид, тя ще започне да научава, че това е най-важният аспект от идентичността на жената и че тя трябва да гледа на себе си с критично око. Търсете други силни страни в останалите жени или не казвайте нищо.

Второ, няколко неща, които ТРЯБВА да правим:

3. Помислете по въпроса доколко вашата собствена идентичност е свързана с тегло / форма / външен вид и какви други аспекти можете да започнете да подчертавате, определяйки себе си.

4. Уверете се, че вашата дъщеря ви чува да говорите за силните страни, които не са свързани с външния вид - в себе си и в други жени. Нека ви чува да обсъждате уникалните дарби на жените в области на живота като интелект, лидерство, духовност, взаимоотношения, атлетични умения или чувство за хумор. Нека научи, че жените са много по-ценни от това как изглеждат отвън!

5. Уверете се, че дъщеря ви е изложена на широк спектър от типове тяло и красота, не само идеалните видове, подсилени в популярната култура. Ограничавайте по някакъв начин слабите красиви идеали, които тя вижда в модните списания, в интернет или по телевизията. Помогнете й да разбере, че автентичната красота може да бъде дефинирана по много начини.

В заключение, винаги може да е трудно да приемем себе си, такива каквито сме, но трябва да внимаваме, когато нашите дъщери гледат и слушат коментарите ни за себе си и другите. Не можем да променим медиите, поп културата или модната индустрия, но можем да променим това, което казваме и правим, за да защитим самоуважението, самочувствието и резистентността на нашите дъщери. А това е причина, която си струва усилията.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: dressmegood.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСоциални грижиЛюбопитноЗдравни съветиТестовеНовиниСнимкиСпортФизиологияРецептиИсторияКлинични пътекиКалкулаториПроизводители