Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Гейл Салц за връзката между психичните разстройства и гениалността

Гейл Салц за връзката между психичните разстройства и гениалността

Гейл Салц за връзката между психичните разстройства и гениалността - изображение

Каква е обратната страна на психичните разстройства? Съществува ли връзка между разстройството и гениалността? Клиничният психолог д-р Елън Хендриксен провежда интервю с американския психиатър, психоаналитик и успешен автор д-р Гейл Салц, която разяснява как различните диагнози – от дефицит на вниманието и хиперактивност до депресия и тревожност – могат да бъдат свързани с определени предимства. Именно тази идея обсъжда д-р Гейл Салц в последната си книга "Силата на различното: Връзката между разстройството и гениалността".

Д-р Елън Хендриксен: Във вашата книга вие въвеждате новия термин "разлика на мозъчно ниво". Какво точно означава този термин?

Д-р Гейл Салц: Опитах се да използвам този термин, за да представя глобален начин за разбиране на мозъчната структура и неговите процеси. Хората имат склонността да мислят, че ако има нещо извън нормата или стандартно приетото, значи то е признак за дефект. Това е начинът, по който нашето общество вижда тези неща, сякаш наистина има ясна граница между здравето и психичните разстройства. А всъщност няма такава. Има един проект, който се нарича Connectome Project, чиито ръководители разглеждат вариациите на мозъчно ниво на хиляди "нормални" хора, защото в момента нямаме налична карта на мозъка.

Това, което вече е ясно обаче, е наличието на огромна разлика в изследваните мозъци – в структурата, във връзката на невронно ниво и в начините, по които отделните структури се свързват една с друга.

Винаги ще има някакъв вид нормална дистрибуция, където повечето стойности имат тенденцията да се намират в средата на разпределението и също, разбира се, ще има стойности, които се намират в една от двете крайности, вероятно причиняващи симптоми – симптоми, водещи до появата на силна тревожност, депресия или биполярно разстройство и т.н. – но тези вариации са точно това: различни.

Ние хората имаме склонността да приемаме различното за лошо, а това, което аз се опитвам да обясня в моята книга, е, че симптомите могат да окажат негативно влияние и да ни накарат да страдаме, и те трябва да бъдат разбирани и третирани, но в същото време, когато притежавате нещо различно, често то е комбинирано с много особени предимства. Мисля, че е изключително важно за много хора, които страдат от тези разлики, както и техните близки и приятели, да могат да търсят и оптимизират тези силни страни особено при децата.

Д-р Елън Хендриксен: Когато прочетох следната фраза в книгата ви "противоположните страни на предизвикателствата са често най-ярките искри на гения", се запитах: всеки един с разлика на мозъчно ниво ли има придружаваща силна страна?

Д-р Гейл Салц: Много добър въпрос. Отговорът ще трябва да бъде не. Индивидите, които са много болни, дори и да имат преимущество, най-вероятно няма да го покажат, защото ще бъдат прекалено ограничени от симптомите си. Например, ако човек страда от някаква форма на шизофрения, причиняваща много нестандартно мислене, това всъщност може да бъде преимущество – води до генерирането на оригинални мисли. Но ако същият този човек страда и от психоза, той няма да може да прояви тези мисли, не може да ги накара да бъдат осъществени, защото разстройството предотвратява това. Така че в този смисъл, ако страдате от тежка форма на някакво психично разстройство, отговорът се оказва, че е не.

От другата страна, ако сте напълно здрави, и нямате нито един от тези проблеми, тогава отговорът също най-вероятно ще бъде, че не сте един от най-креативните. Може да сте добри в планирането, може да сте невероятни в различни сфери на живота, но при най-креативните хора, които притежават много нестандартни и особени качества, често се установява някаква разлика. Но е третирана или е в лека форма. Именно там се намира високата креативност и някои други особени преимущества.

Също така бих казала, че един от най-големите фактори, свързан със силните страни, е интелигентността, така че наличието на разстройство с негативно влияние върху когнитивните способности може да попречи на дадено качество да се прояви.

Има и други фактори, които играят роля в изразяването на силните страни, като решителността, издръжливостта и т.н. Оказва се обаче, че много хора имат особени качества, за които не знаят, че притежават, или никога не са развили заради неподходящата за техните нужди образователна система, вследствие на което прекарват прекалено много време във фокусиране върху слабите си страни.

Редактор: Нора Маркова
Източник: quickanddirtytips.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:

4.7, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛюбопитноСоциални грижиЛайфстайлБотаникаСнимкиИсторияЗдравни съветиДиетиОрганизацииНормативни актовеИнтервютаКлинични пътекиХранене при...ПатологияСпециалистиЛеченияИзследванияЗаведенияНаправления в медицинатаАнкетиАлт. медицинаСпортТестовеОбразование