Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Мозъчно пътешествие с клиничния невролог Даниъл Еймън

Мозъчно пътешествие с клиничния невролог Даниъл Еймън

Мозъчно пътешествие с клиничния невролог Даниъл Еймън  - изображение

Даниъл Еймън е специалист по клинична неврология, детска и младежка психиатрия и директор на Клиника по поведенческа медицина „Еймън“ в Калифорния. "The Washington Post" го нарича най-популярния психиатър в Америка и Sharecare.com го определя като най-влиятелния експерт в областта на психичното здраве.

В своята книга „Промени своя мозък – промени живота си” описва работата и резултатите от дългогодишните си изследвания на мозъка, споделя и доказва теорията си, че много от проблемите, асоциирани с депресията, тревожността, гнева и разсеяността, са свързани с пет конкретни мозъчни системи.

Благодарение на модерна технология за мозъчни изображения и дългогодишния си клиничен опит с хиляди пациенти д-р Даниъл Еймън успява да обясни на достъпен език как съответните мозъчни системи се свързват с определени проблеми.

Разходка в мозъка – петте мозъчни системи, които са най-тясно свързани с нашето поведение

Дълбока лимбична система - намира се в центъра на мозъка, представлява контролният център на настроението и привързаността.

"Връзката с околните е жизненоважна за човешката ни същност, но когато тази част от мозъка е в неизправност, хората страдат от честа промяна на настроенията и негативност", обяснява д-р Еймън. За здравето на дълбоката лимбична система е жизненоважно да прекарваме времето си в компанията на позитивно мислещи хора.

Базалните ганглии, които са разположени дълбоко в мозъка, контролират бавните скорости на тялото. Според изследователя, когато тази част от мозъка работи прекомерно, в резултат се появява тревожност, чувство за паника, страх и избягване на конфликти. От друга страна, когато тази област работи с намалена активност, хората често имат проблеми с концентрацията и контролирането на фината моторика.

Префронталният кортекс, който се намира в предната челна част на мозъка, изпълнява ролята на надзирател. Той помага да задържаме вниманието си, да планираме, да контролираме импулсите си и да вземаме добри или лоши решения. Когато тази област не работи достатъчно активно, хората имат проблеми с контрола на самите себе си и изпитват значителни трудности при периода на съсредоточаване на вниманието, фокусирането, организацията и довършването на нещата докрай.

Научавайки се как да активираме префронталния кортекс по положителен начин, ние можем да постигнем и по-добро вътрешно самонаблюдение.

Цингуларната гънка, разположена надлъжно през средната част на фронталния лоб, ученият нарича „предавателна кутия“. Тя дава възможност да прехвърляме вниманието си от една мисъл на друга, както и от един тип поведение на друг. Когато цингуларната област е свръхактивна, хората имат проблеми със зациклянето в определени мисли или поведенчески прояви. Разбирането на нейните функции помага да се справите с постоянно повтарящи се безпокойства.

Темпоралните лобове, намиращи се под слепоочията и зад очите, участват във функциите на паметта, разбирането на езика, разпознаването на лица и контрола върху настроението. Когато има проблеми, особено в левия темпорален лоб, хората са сконни към избухливост, рязка промяна на настроенията, както и към трудности с паметта и заучаването. Оптимизирането на тази част от мозъка може да помогне да постигнете вътрешен покой за първи път в живота си.

Д-р Еймън отбелязва, че нито една от тези системи на мозъка не съществува във вакуум. Те са неразривно свързани помежду си. Когато повлияете върху една от тях, по всяка вероятност ще засегнете и другите.

Прочетете още: Не нужно да вярвате на всяка мисъл, която минава през главата ви: 10 урока от Даниъл Еймън

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: danielamenmd.com, „Промени своя мозък - промени живота си” – издателство Изток-Запад
Снимка: curiousmindmagazine.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиНовиниХранене при...ИсторияАлт. медицинаСпециалистиСоциални грижиОрганизацииСпортЗаведенияНормативни актовеТестовеИнтервютаЛеченияБотаникаОбразованиеПатологияФизиологияКлинични пътекиИзследвания