Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Как всеки месец хормоните влияят на женската психика

Как всеки месец хормоните влияят на женската психика

Как всеки месец хормоните влияят на женската психика - изображение

Хормоналните промени влияят пряко на човека, но жените знаем колко големи са промените за нас в рамките на един кратък месец.
Емоционалната стабилност, продуктивността, търпението и реакциите ни се променят циклично в период от четири седмици под влияние на хормоните, бушуващи в нас.

Седмица първа — менструация

Естрогенът и тестостеронът са в ниски количества, но започват да се покачват постепенно, като за съжаление ниските им нива ни правят уморени и емоционално изчерпани.
Началото на менструацията ни прави изтощени и изстискани от енергиен запас, поради ниските нива на половите хормони, но с постепенното им повишаване, тези проблеми бавно отшумяват. Покачването на естрогена прави мозъка много по-чувствителен към влиянието на серотонина. Серотонинът от своя страна е наречен „хормонът антидепресант“ и е невротрансмитерът , противодействащ на меланхоличните състояния.

С плавното покачване на нивото на естрогена, чувствителността на невроните в мозъка ни се повишава и серотонинът ги свързва много по-ефективно, което ни дава усещане, че сме по-адекватни, отколкото в началото на седмицата. Ето защо желанието за социални контакти неимоверно нараства, заедно със склонността да се бъбри с приятелка. Колкото и добре да се почувстваме към края на седмицата, хормоните ни не са предпоставка да сме в пика на положителните си емоции.

Постепенната промяна на цялостното ни настроение се дължи само на това, че в началото двигателят на действията ни — мозъкът, няма достатъчно гориво ( естроген и тестостерон), но впоследствие ги добива и снижава докачливостта, прави ни по-адекватни и по-бъбриви.

Звучи странно, но през 2008 година учените от Университета в Минесота са открили, че естрогенът има пряка връзка с влиянието на пристрастяващите вещества над мозъка (цигари например), така че през втората част на седмицата по-лесно може да направите първи стъпки към намаляването им.

Седмица втора

Нивата на естрогена и тестостерона вече са се покачили, но не спират да растат.
Горивото за ума ни е налично и става все по-изобилно, ние сме по-оптимистични, социални и мотивирани. По-весели сме от миналата седмица, защото имаме повече от нужните ни хормони, за да сме доволни. Те ни правят също по-склонни към флирт и приключения, отколкото през другите части от месеца, дават ни усещане, че сме адекватни, енергични и креативни.

Наличието на повече естроген ни прави по-дейни в сексуално отношение, като повишава и шанса за достигане до оргазъм. Според проучванията това е седмицата, в която жените са най-склонни да изневеряват на партньорите си, побутнати от повишеното либидо и високата чувствителност на мозъка към серотонин. Оказва се, че това е времето, когато подсъзнанието ни е най-склонно да се огледа и да потърси здрав и атрактивен партньор. През тази седмица психолозите са наблюдавали склонност в жените да се заглеждат по мъже с типична „защитническа осанка“.

Благодарение върховите нива на хормони се повишава чувствителността ни, но това не може да води само до приятни емоции. Понякога се появява свръхчувствителност на стрес, което се изявява в силни емоционални състояния. Можете да ги преборите, сваляйки нивата на стрес, които са ги предизвикали (чрез успокояващи и терапевтични дейности).

Седмица трета - овулация

Двата хормона, които до момента са се покачвали, главоломно спадат, за да започнат катеренето отново едва в средата на седмицата. Прогестеронът се повишава през цялата седмица. А с падането на естрогена в началото на седмицата, настроението ни трудно се задържа стабилно и добро.

Прогестеронът пречи на словесните изказвания и ни побутва към сексуални контакти, но пък не подпомага така оргазмите, както естрогенът. Самочувствието не е стабилно поради възможните кожни изяви на хормоналните промени (пъпки, петна, раздразнителност) и събирането на течности в тъканите (подуване на краката и дискомфорт). Добрата новина е, че краят на седмицата е много по-положително зареден от началото й, благодарение на уравновесяването на естрогеновите нива.

Седмица четвърта

Досега нивата на хормоните се стремяха нагоре. Сега бавно слизат, завличайки със себе си и емоционалния ни тонус. С изчерпването на естрогена в мозъка, серотонинът също се понижава и химичните вещества, управляващи реакциите на стрес вземат властта. Ние сме по-уморяеми и раздразнителни. Интересът към секса не намалява особено поради физиологичните промени, настъпващи в организма, а и интимността е прекрасен източник на допамин (повишаващ енергичността) и окситоцин (даващ усещане за сигурност). Според изследванията високата раздразнителност може да се повлияе от намаляване на кофеина.

За един месец жената може да смени нрава си, както годината - сезоните. Нищо че изглежда като стихия, всяко женско превъплъщение има научно обяснение.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: marieclaire.com
Снимка: globalmediaplanet.info

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория