Начало Психология Поведенческа психология Патология Грандомания и непрекъснато търсене на внимание: Няколко примера за нарцистично поведение

Грандомания и непрекъснато търсене на внимание: Няколко примера за нарцистично поведение

Грандомания и непрекъснато търсене на внимание: Няколко примера за нарцистично поведение  - изображение

Много често нарцисистите биват описвани като личности, които живеят в свой собствен свят, като рядко обръщат внимание на хората в обкръжението си. За тях парите, властта и скъпите вещи са основните приоритети, но подобни материалистични желания ги карат да страдат от състояние, познато като нарцистично личностово разстройство.

Този вид личностно разстройство се изразява в грандомания, егоцентризъм, интензивна нужда от възхищение и похвала от другите, търсенето на вниманието на останалите, както и липса на емпатия. Хората вярват, че са център на вселената, а самите им действия са насочени към осигуряването на висок статус в обществото.

Представените по-долу примери за нарцистично поведение ще ви помогнат да добиете по-добра представа за нарцистичното личностно разстройство.

"Аз съм жертвата във всяка една ситуация"

Нарцисистите може да се опитат да демонстрират чувството си за грандомания, като постоянно говорят за проблемите си в професионален и личен план. Те често се държат сякаш никой друг не съществува, а ако случайно направят грешка, тя всъщност представлява желание свише. За нарцистичната личност оплакването от сполетелите ги нещастия и трудности е редовна част от репертоара. Поемането на цялата отговорност за успеха на семейство си, както и игнорирането на приноса на останалите хора представлява често срещано поведение. Обичайно нарцисистите обясняват неуспеха си с лошия си късмет или саботаж от страна на другите. Повечето от твърденията и оплакванията на нарцистичните личности са безпочвени или са силно преувеличени.

"Строя въздушни замъци"

Хората, страдащи от личностното разстройство, често отделят много време в създаването и култивирането на фантазиите си, строейки един измислен свят в съзнанието си, където те са господарите с неограничена власт и богатство. Прекаленото вглъбяване и мечтаене понякога могат да доведат до изгубване на представата за това, кое е реално и кое не.

"Винаги аз, аз, аз"

Нарцисистът желае да получава похвали постоянно, като високото мнение на останалите за него е една от основните му цели. За да се чувстват сигурни в себе си, този тип личности искат непрекъснато да чуват комплименти, като същевременно търсят (и ликуват, когато забележат) прояви на завист от колеги и приятели. На нарцистичните личности има харесва да получават непрестанно потвърждения, че всичко, което правят, е правилно и изключително. Този тип поведение, коренящо се в изблици на егоцентризъм и грандомания, може да окаже негативно влияние върху ежедневните взаимоотношения на работното място и/или в семейството. В даден момент нарцисистите осъзнават, че кулата, изградена от лъжи, манипулации и измяна, рухва и носи със себе си сериозни последици.

"Парите са целта"

Този тип личностово разстройство може да накара страдащите да вярват, че всеки, който не е успешен и богат, не заслужава да бъде в част от обкръжението им. Възможно е нарцисите да проявят открито неодобрение, раздразнение и дори гняв спрямо тези, които имат по-нисък социален и икономически статус от тях. Така че всеки, който не се вписва в строгите критерии на нарцистичните личности, не заслужава вниманието им.

"Прави това, което ти кажа"

Хората с личностното разстройство очакват другите да следват всяка тяхна команда или прищявка, без значение каква е тя. Поведението на нарцисиста ясно показва на околните, че той се мисли за номер едно, а другите просто трябва да го следват. Често хората с личностното разстройство реагират гневно и превъзбудено, когато не получат това, което желаят. Възможно е дори да проявят вербална или физическа агресия, ако някой оспори техния авторитет или позиция.

Нарцистично личностово разстройство е лечимо, като ефектите му могат да бъдат овладени с помощта на когнитивно-поведенческа или групова терапия. От изключителна важност е пациентите да не губят надежда и да продължават да се стремят към подобряване на състоянието си. Запознаването подробно с личностното разстройство може да се окаже полезно както за диагностицирания, така и за неговото семейство.

Редактор: Нора Маркова
Източник: psychologenie.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитно