Начало Психология Психология на развитието Развитие на юношите Груповата терапия е най-добрият избор за подкрепа и помощ на тийнейджъри с проблеми в социалния живот

Груповата терапия е най-добрият избор за подкрепа и помощ на тийнейджъри с проблеми в социалния живот

Груповата терапия е най-добрият избор за подкрепа и помощ на тийнейджъри с проблеми в социалния живот - изображение

Индивидуалната терапия е прекрасно средство за подпомагане на тийнейджърите в тяхната борба за преодоляване на страховете, овладяване на настроенията си и изследване на чувствата. Но защо толкова много тийнейджъри със социални проблеми не успяват да се възползват от индивидуалната терапия?

Отговорът е прост: тревогите или трудностите, които децата имат в своя социален живот - в класните стаи например, няма да се появят в индивидуалните сесии. Децата със социална тревожност често се държат добре, демонстрират интелигентност и дори проявяват чувството си за хумор насаме с терапевта си. Това е така, защото те се чувстват спокойни и не изпитват същите тревоги, с които се сблъскват в своето социално обкръжение.

Според анализ (публикуван в Journal of Clinical Child Psychology) на 56 проучвания, проведени в продължение на 20 години, груповата терапия е доказано по-ефективна от други форми на терапия: при децата и подрастващите, участвали в групова терапия, подобрението е със 73% по-голямо в сравнение с тоwa при деца, лекувани чрез други терапевтични форми.

Груповите занимания предоставят на терапевтите рядката възможност да видят социалните проблеми на тийнейджърите в реална среда. Срамежливост, тормоз, страх, социални тревоги - всички тези тенденции се появяват в група. Терапевтът лесно улавя тези реакции и помага на тийнейджърите да преодоляват лошите навици и да правят нови избори.

Кой има най-голяма полза от груповата терапия? Децата, които страдат от следните проблеми:

  • социална изолация;
  • срамежливост;
  • проблеми с агресия и насилие;
  • отхвърляне от връстниците;
  • проблеми с управлението на гнева.


Груповата терапия е като фитнес център за социални умения. Тийнейджърите придобиват положителен групов опит с нови междуличностни инструменти и умения. Постепенно започват да общуват с повече лекота със своите връстници, да устояват на негативния натиск, но и да се изправят пред себе си и емоциите си. Груповата работа също така помага на тийнейджърите да подобрят способността си за самоизразяване и да придобият емоционална увереност. Тъй като техните социални несигурности започват да избледняват, те се чувстват много по-комфортно в компанията и на връстници, и на възрастни.

Вижте няколко конкретни ползи от груповата терапия:

Изграждане на социално доверие

Груповите сесии предоставят на децата възможността да усвоят нови начини за свързване и развитие на по-добро социално поведение. Тъй като изграждат увереност и развиват способност за групова комуникация, те придобиват и умението да се владеят дори в напрегнати социални ситуации.

По-добри комуникационни умения

Много тийнейджъри срещат трудности в общуването с обкръжението си и в управлението на емоциите си, което често става причина за тяхното потискане. Раздразнителността, избухливостта, откритото незачитане на правила и авторитети често са предизвикани от непосилен за детската психика емоционален стрес. При груповата терапия децата получават рядката възможност да изследват своите чувства и страхове заедно с други тийнейджъри. След време това им помага да развият по-добри комуникационни умения, което ги прави много по-уравновесени и уверени.

Положително въздействие на връстниците

Тийнейджърите оказват наистина епично влияние един на друг - както по положителен, така и по негативен начин. Когато децата са в компанията на свои връстници, които също се стремят да развият по-здравословни начини за общуване, те не се чувстват толкова самотни. Всяка седмица членовете на групата празнуват победите, а тази положителна среда осигурява на децата увереността, която им е необходима, за да преодолеят тревожността и да бъдат много по-социално активни.

Подобрени взаимоотношения

Тийнейджърите, живеещи в социална изолация, страдат от тревожност и депресия. Причината да се изолират обаче се дължи на нуждата им да потушат страховете и несигурността си. Груповите сесии предоставят на децата шанс да развият по-добри партньорски взаимоотношения. Децата, които посещават групова терапия заради проблеми в общуването в училище, имат възможността да станат част от партньорска общност извън своята проблемна среда, да бъдат оценени, да се почувстват достойни да бъдат част от нещо.

Понижен стрес

Тийнейджърите често се чувстват изолирани, неразбрани и дори унизени в комуникацията си с връстници, родители, учители.

Груповата терапия понижава стреса на децата, защото им предоставя възможност да се отдалечат от средата, която ги натоварва, и да бъдат в компанията на връстници, които ги разбират. Те се научават да виждат проблемите си в перспектива и да проявяват здравословно чувство за хумор.

Ново начало

Не всички деца са притежават добри социални умения. Колкото по-скоро придобият увереност в група, толкова по-добре. Груповата терапия предлага на тийнейджърите рядък шанс да развият социално доверие и самоувереност. А това е най-добрият подарък, който всеки тийнейджър може да поиска.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: theconversation.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноСпециалистиНовиниИсторияСоциални грижиЗаведенияЛеченияИнтервюта