Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Да се пуснем по течението – как да тушираме негативната емоция

Да се пуснем по течението – как да тушираме негативната емоция

Да се пуснем по течението – как да тушираме негативната емоция - изображение

Първото нещо, което правя сутрин е да си проверя списъка със задачи. Лично аз използвам едно приложение на телефона си от доста дълго време, за да проследявам плановете за деня, без да забравям малките подробности. Но се появи проблем - приложението се обнови и сега аз не мога да разбера нищо от него. Задачите ми са записани, но разбъркани от функциите, които не познавам. След ровичкане в телефона в продължение на няколко минути реших, че приложението е неизползваемо и силно разочарован се постарах да премина през деня си без списъка задачи.

След като се отказах от планирането на деня реших да взема лаптопа си и да използвам свободното време, за да поработя в любимото кафене. Качих се на колелото и потеглих. Веднага щом пристигнах, проверих приложението за проследяване на движението, за да видя колко дълго съм карал колелото и се оказа, че то не е измерило нищо. Обикновено отчита всяко мое движение и съставя карти за всичко, а днес след повече от час колоездене липсват каквито и да е данни. Прибрах си телефона, влязох в кафенето и след като дълго време чаках сервитьорката да се появи си поръчах студен чай. Оказа се, че няма да го получа. Обяснението беше логично и учтиво поднесено, но моите емоции вече ескалираха, защото обичайният развой на деня ми бе отишъл по дяволите и рутината, която обичах, бе тръгнала с него.

Вече яхнал вълната на възмущението едва дочух дамата, седяща наблизо, която ми каза, че понякога трябва да се движа по течението. Бърза ретроспекция на последните няколко дни ми показа, колко ценна идея е това и аз реших да я прегърна.

Но какво значи да се движите по течението?

Това означава да сте в състояние да реагирате на промени и смущения спокойно и креативно. Това означава, че сте хладнокръвен, гъвкав и адаптивен. Значи, че сте в състояние да изместите приоритетите си, без да изоставяте своите цели. Това означава също, че сте отворен и игрив. Значи, че откривате начин да сте по-доволен.
Носенето по течението изисква специален вид творчески поглед. И точно като другите аспекти на творчесткото е умение - може да се развива. Как може да се научите да се движите по течението?


1. Разпуснете: Създайте буферна зона между себе си и негативните емоции

Силните негативни емоции трябва да се разсеят, за да може вашата креативност да проработи качествено. Не е възможно логиката ви да се развихри, когато е увлечена от желанието да се оплаква. Трябва да се отърсите от разрушителните мисли, за да работи креативността. Дайте си няколко секунди, за да се създаде емоционалната дистанция. Използвайте тялото си, така че да се успокои ума ви. Ето някои бързи начина да сторите това:

Направете няколко дълбоки вдишвания, задържайки и издишайки въздуха съвсем бавно;

• Затворете очи и си представете любимия си домашен любимец или любимото си място, така че да ви успокои;

• Повторете любимата си мантра или песен, ако се налага изтананикайте ги на глас;

• Усмихнете се, дори се посмейте на себе си, за това колко сериозно приемате нещата;

• Започнете да говорите с много по-мек тон, освен че ще помогне на вас да се успокоите, ще предразположи и околните.

Ще се изненадате колко силно влияят тези малки физиологични промени на настроението ви. А когато то е под контрол, творческият ви поглед, като че се изяснява.


2. Оценете спешността: Това, което се случва вашата битка ли е

Помислете колко важно е да получите желаното в тази ситуация. Дали то е голям проблем за вас в момента? Дали можете да решите проблема? Това ли е правилният начин да го решите? Какво ще се случи, ако не получите желаното? Сериозни ли ще са последствията? Ще създадат ли бъдещи проблеми за вас или другиго? Можете ли да живеете с алтернативите? Ако това, което желаете все пак не е жизнено необходимо и можете да се справите без него, може да го оставите на заден план и да се справите с борбата за него в друг случай.


3. Създайте феърплей: Това ще подобри ситуацията

Носене по течението значи да бъдете любезни, кооперативни и полезни. Това може би не е най-добрият момент, за да докажете своите силни дебатни умения или самоувереност. Може да е времето, за да покажете колко ви е грижа за всички около вас. Ако някой отказва да се кооперира, няма нужда да влизате в конфликт с него. Избирайки да не създавате спор, вие съзнателно запазвате достойнството и на двама ви. Това не ви прави слаби или покорни, а изразява величието и самоконтрола на личността ви.


4. Освободете се: Ако не можете да се движите по течението, отстранете се

Плуването срещу течението, когато нещата трябва да вървят леко, е изключително изтощителна задача, особено ако се опитвате да водите други хора с вас. Ако не е възможно да се движите по течението, възползвайки се, за да сте по-креативни, може би най-добрият избор е да се отстраните. Така имате шанс да се отпуснете и успокоите, което е най-добрата стратегия за личността ви. Физически може да се отстраните от пространството на развой или просто да обърнете съзнателно внимание на нещо друго.

Пускането по течението не е идеално за всеки момент, когато възникват пречки, но е прекрасен начин да приемаме по-леко света около себе си, когато се инати и не ни дава желаното.

По статията работи: Станислава Тонева

Източник: psychologytoday.com

Снимка: bluerapture.eu

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлАлт. медицинаСпортСоциални грижиНовиниФизиологияАнкетиБотаникаХранене при...ЛеченияТестове