Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Какво е катарзис

Какво е катарзис

Какво е катарзис - изображение
Катарзисът е емоционално освобождаване. Според психоаналитичната теория това емоционално освобождаване е свързано с необходимостта от облекчаване на несъзнателните конфликти. Например стресът, свързан с работна ситуация, може да предизвика чувство на неудовлетвореност и напрежение. Вместо да отклонява тези чувства по неподходящ начин, индивидът може да ги освободи, например чрез физическа активност или друга дейност за облекчаване на стреса.

Самият термин идва от гръцки и означава "пречистване" или "очистване". Той се използва както в терапията, така и в литературата. Героят на един роман може да преживее емоционален катарзис, който води до някакво възстановяване или обновяване.

Катарзисът включва както мощен емоционален компонент, в който се усещат и изразяват силни емоции, така и когнитивен такъв, в който индивидът придобива нови прозрения. Целта е да се постигне някаква форма на положителна промяна в живота на човек.

Катарзис в психоанализата

Терминът се използва от времето на древните гърци, но колегата на Зигмунд Фройд, Йозеф Бруер, пръв използва термина, за да опише терапевтична техника. Брюер разработва това, което той нарича "пречистващо" лечение за истерия. То включва припомняне на травматичните преживявания, докато пациентът е под хипноза.

Чрез съзнателно изразяване на емоции, които отдавна са били потиснати, Брейър установява, че симптомите на пациентите се облекчават.

Фройд вярва още, че катарзисът може да играе важна роля в облекчаването на симптомите на дистрес. Според психоаналитичната теория на Фройд, човешкият ум се състои от три ключови елемента: съзнателното, предсъзнателното и несъзнателното.

Съзнанието съдържа всички неща, които са ни известни. Предсъзнаваното съдържа неща, с които може да не сме наясно, но можем да ги превърнем в съзнателни с известно усилие или подтик. И накрая, несъзнаваното е част от ума, съдържащо огромен резервоар от мисли, чувства и спомени, които са извън съзнанието.

Несъзнателният ум играе критична роля в теорията на Фройд. Макар съдържанието на несъзнаваното да не е осъзнато, той все още вярва, че то продължава да оказва влияние върху поведението и функционирането. Чрез използването на психотерапевтични инструменти като интерпретиране на сънищата и свободно общуване, Фройд вярва, че тези несъзнателни чувства и спомени могат да бъдат изведени наяве.

В своята книга "Изследвания върху истерията" Фройд и Брайер определят катарзиса като "процес на намаляване или елиминиране на комплекс, чрез достигането му до съзнателното съзнание, което му позволява да бъде изразен".

Катарзисът все още играе роля във фройдистката психоанализа. Американската психологическа асоциация го дефинира като "разтоварването на афекти, свързани с травматични събития, които преди това са били потискани, чрез връщането на тези събития в съзнание и преживяването им".

Катарзис в ежедневния език

Терминът "катарзис" също намира място в ежедневния език, често използван за описване на моменти на прозрение или на опит за намиране на завършек. Човек, който преминава през развод, може да опише преживяването на мисловен момент, който помага да се постигне усещане за мир и помага на този човек да премине през лошите отношения. Хората също така описват преживяването на катарзис след преживяването на някакво травматично или стресово събитие като криза, свързана със здравето, загуба на работа, злополука или смърт на близък човек. Въпреки отликата от традиционната му употреба в психоанализата, терминът все още често се използва, за да опише емоционален момент, който води до положителна промяна в живота на човек.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: elchorrillero.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСпециалистиСоциални грижи