Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Депресивните разстройства при младите хора водят до артрит и храносмилателни проблеми

Депресивните разстройства при младите хора водят до артрит и храносмилателни проблеми

Депресивните разстройства при младите хора водят до артрит и храносмилателни проблеми - изображение

Отдавна е известно, че има връзка между психичните и физическите заболявания, но сега за първи път екип от психолози от Университета на Рур в Бохум и от Университета на Базел успяха да идентифицират времеви тенденции в мащабно проучване на млади хора. Резултатите са категорични: артрит и проблеми с храносмилателната система се срещат по-често след депресивни състояния, докато кожните заболявания в повечето случаи се проявяват след тревожни разстройства.

Научният екип, ръководен от д-р Марион Тегетоф в сътрудничество с проф. Гюнтер Майнълшмид от Факултета по психология към Университета на Базел, изследва времевите тенденции и взаимовръзките между психичните разстройства и физическите заболявания при деца и млади хора. Проучването, което публикувано в списание „Plos one”, представя анализ на данни за 6 483 американски тийнейджъри на възраст между 13 и 18 години*.

Според изследването определени физически заболявания се развиват по-често при деца и юноши, ако в по-ранна възраст са страдали от психични разстройства. Но от друга страна някои психични разстройства се установяват по-често след появата на определено физическо заболяване.

Депресията и други афективни разстройства често водят след себе си артрит или заболявания, свързани с храносмилателната система.

Тревожните разстройства по често се наблюдават при хора, страдащи от сърдечносъдови заболявания. Психолозите за първи път са установили и пряка връзка между епилептичните припадъци и последващите хранителни разстройства.

Ръководителят на проучването д-р Марион Тегетоф коментира, че откритите в проучването времеви тенденции са голяма стъпка напред в опознаването на връзката между психическите разстройства и физическите заболявания. Анализът на данните от изследването насочват вниманието към процеси, които може да са от голямо значение не само за възникването на физическите заболявания, но и на психичните и тяхното лечение.

"За първи път успяхме да установим, че след епилепсия се увеличава риска от хранителни проблеми - явление, което досега бе описано само в доклади за единични случаи", заяви още Марион Тегетоф, цитиран от Science Daily.

По думите му новите данни дават сериозно основание за нов подход при лечението на психичните и физическите заболявания, а именно да се прилага комбинирана терапия от съвсем ранна възраст и по-късно.

*Какво показва статистиката?

Според Световната здравна организация депресията е една от водещите причини за загуба на трудоспособност и влошаване на здравето. Конкретните данни за нашата страна са, че близо 8 процента от българите страдат от депресия, а делът на засегнатите от депресивни и тревожни разстройства общо достига 20 процента.

Според специалистите в юношеството честотата нa депресията нараства неколкократно и достига 14 процента в групата от 14 до 18 години, съпоставена с 3 процента за детската възраст. Между 3 и 8 процента от юношите се диагностицират с депресия, а това я прави едно от най-честите хронични заболявания – разпространението й е дори по-голямо от това на бронхиалната астма.

По данни от началото на 2017 година с депресия са диагностицирани 322 милиона в света. Другото заболяване, което се превръща в бич на модерния човек, е тревожността – то поразява 264 милиона в световен мащаб.  Депресията най-често поразява хората над 55 години, като пик се наблюдава между 60 и 64-годишна възраст. В най-уязвимата група са и тийнейджърите, бременните и младите майки.

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: sciencedaily.com, dnevnik.bg
Снимка: rethinkmathteacher.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНаучни публикацииЗдравни съветиНовиниЛюбопитноХранене при...ВидеоПсихологияЛайфстайлСоциални грижиИнтервютаАлт. медицинаНормативни актовеОрганизацииСнимкиЛеченияКлинични пътекиИзследванияСпортСпециалистиАнкетиИсторияБотаникаЗдравни проблемиТестове