Начало Психология Поведенческа психология Патология Депресията след операция – можем ли да я познаем

Депресията след операция – можем ли да я познаем

Депресията след операция – можем ли да я познаем - изображение

Около 3 на всеки 100 души страдат от депресивни състояния, като броят им се увеличава всяка година. За „депресията“ има над 1260000 публикации в интернет пространството. Финансовото състояние, здравословните усложнения, емоционалната нестабилност, стресът, междуличностните конфликти, икономическата и социална несигурност носят своите последствия и ние трябва да признаем, че депресивните състояния влияят на живота ни.

Повечето хора, вече възстановяващи се от операция, трябва „да се стегнат“, за да отговорят на съобщенията и обажданията от близки и приятели, притеснени за здравето им, трябва да се възстановяват, да оздравяват. Но други пациенти са в такова емоционално състояние, че дори вниманието и грижата от околните не може да ги накара да се почувстват по-добре. И когато се стабилизират физически, тяхното психично здраве страда, тъй като изпитват тъга, умора или безпокойство, които са симптоми на постоперативна депресия (често срещано, но малко познато състояние).

Какво е постоперативна депресия

Депресивните състояния след оперативни интервенции са често срещани, но рядко са тема, която се обсъжда. Тя може да протече с различни промени в поведението и характера, на възстановяващия се човек. Депресията зависи силно от физическите фактори на тялото, последствията от анестезията, болкоуспокояващите, дискомфортa и биологичните процеси, протичащи, без да имаме власт над тях. Видът и тежестта може да варират в зависимост от разновидността на извършената операция, състоянието, което е довело до нея, резултатността й, прогнозите на лекарите за последващи интервенции, белезите и усещането за уязвимост. Статистиката сочи, че пациентите със сърдечносъдови, белодробни или променящи осезателно качеството на живот състояния, по-често развиват подобни депресивни състояния.

Безпокойството преди операцията е напълно нормално за пациентите, но след нея е трудноразбираемо защо тревожността се задържа, което обърква и ги плаши. Постоперативната депресия е изключително стресираща за пациента, защото той не я очаква. Симптомите варират при всеки човек, но могат да включват промени в апетита, енергичността, настроението, апатия, раздразнителност, умора, безнадеждност и отчаяние. Физическите симптоми могат да са последствие от операцията, което ще направи диагностиката, скоро след интервенцията, доста трудна.

Не един пациент отказва да признае подобни проблеми, след като се е сблъскал с физически нарушения на здравето. Факт е, че повечето случаи на подобен депресивен епизод се проявяват, когато пациентът вече се е прибрал у дома и близките не знаят какво да направят, за да подобрят психичното състояние на страдащия.

Какво да направим

В статията на Ню Йорк Таймс "Когато се сблъскваме с депресия след байпас", д-р Бари Уол (лекар, който страда от постоперативна депресия след байпас) обяснява за връзката между лекарите и пациентите, казвайки: "Като лекари имаме склонност да сведем до минимум това, през което преминават пациентите. Казваме, че това е временно. Или просто не се занимаваме с подобни проблеми.“

Стигмата над психичното здраве и ужасът от това „че сме луди“, води до изключително трудно приемане наличието на депресия, като вариант за отпадналото и тягостно състояние на пациентите, претърпели оперативна намеса. За да е по-безболезнено преминаването през такова състояние, е добре да се обърнем към специалист, който да предложи професионална подкрепа.

Пациентите с постоперативна депресия обикновено се възстановяват в рамките на шест месеца от операцията, но през тези шест месеца може да се нуждаят от медицинска или психологическа подкрепа, понякога се стига до внасяне на медикаментозни средства за влияние. Лечението на постоперативни симптоми може да варира, но при него признаването на чувствата от пациента е от решаващо значение. Ето защо дискусията за постоперативната депресия трябва да започне преди операцията. Пациентите трябва да бъдат подготвени за възможността, преди напуснат операционната зала, за да могат да започнат да я овладяват бързо и с по-слабо объркване.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: alternet.org
Снимка: dailymail.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниХранене при...ПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлСоциални грижиСнимкиАлт. медицинаЛеченияСпортВидеоТестовеАнкетиЗдравни проблемиИзследванияБотаникаИсторияИнтервютаКлинични пътекиСпециалистиНормативни актовеЗаведения