Начало Психология Психология на развитието Развитие на хората в трета възраст Депресия в третата възраст — фактори и разпознаване

Депресия в третата възраст — фактори и разпознаване

Депресия в третата възраст — фактори и разпознаване - изображение

Съществуват множество възможни причини за депресивните състояния. Учените смятат, че някои семейства носят наследствена тенденция за развиване на депресия, като това е особено забележимо при биполярното разстройство (маниакална депресия).

Генетични причини

Изследванията на семейства с няколко представители, страдащи от биполярно разстройство, установяват, че тези, които развиват патологичното състояние, имат различни гени, от хората в семейството, което е в психична норма.
Но се оказва, че част от индивидите, които носят гените, характерни за биполярното разстройство, не го развиват. Това е показателно, че факторите на средата, дома, училището, работата и стресът имат огромно значение за развитие на патология.

Клиничните депресивни състояния също се проследяват назад във фамилната история, но може да се появят и при хора без родова предпоставка. При всички случаи депресията се свързва с промени в мозъчните структура и функция.

Друг доста обсъждан фактор са занижените нива на самооценка (ниското самочувствие), при хора, които са песимистично настроени или претоварени от стресови фактори. Физическите промени на тялото също могат да предизвикат депресивни състояния. Изследванията показват, че инсултът, инфарктът, ракът, болестта на Паркинсон и хормоналните нарушения могат да допринесат силно за развитието на депресия (като освен промяната на физиологията това може да се обясни и с промяната в самооценката). Комбинацията между генетичните, психологическите и екологични фактори има изключително значение при развитието на депресивно състояние.

Депресията при жените в третата възраст

Проучванията говорят, че жените развиват депресия два пъти по-често от мъжете. Хормоналните фактори могат много да допринесат за тази статистическа разлика. Отпадането на функциите на фертилността, климактериумът и последващата менопауза, освен че променят хормоналния баланс, водят до сблъсък на нежната половина от човечеството с уникални стресови фактори и отговорности (както у дома, така и на работа). С годините преминаването през ролята на майка и работеща жена, и стигането до пенсионна възраст превръщат дамите в уязвима жертва на промяната.
Физическите и хормонални промени и допълнителните отговорности могат да са важен фактор за изграждане на самооценката. Както при младите майки периодите на патологична меланхолия са често срещани, така и при възрастните жени, се появяват поради огромните промени, настъпващи в живота и физическото им състояние.
Лечение е наложително едва при забелязване на сериозна, дълбока симптоматика, но е нужна подкрепа и даване на смисъл в живота. Общуването със семейството и приятелите, които да повишат самооценката, също биха били от помощ.

Депресията при мъжете в третата възраст

Господата са по-слабо склонни да страдат от депресия, отколкото дамите, ето защо лекарите по-рядко подозират, че този проблем може да възникне при техния пациент от мъжки пол. Трябва да се вземе предвид световната статистика, според която след 65-тата година от живота степента на самоубийства при силния пол нараства, като това се наблюдава особено при европеидните господа над 85-годишна възраст.

Депресията се повлиява (и самата тя повлиява) различно от и на физическото здраве на господата. Едно проучване доказва, че те страдат от по-висок процент смъртност от коронарна болест на сърцето, след депресивно състояние. Патологията от този тип често е замаскирана с прием на алкохол, наркотични вещества или лекарствени продукти.

Случва се вместо безнадеждност, безпомощност и меланхолия, хората да изпитват раздразнение, яд или да са обезсърчени.
Дори мъжът да осъзнава, че е в депресия, може да е по-малко склонен да потърси помощ, отколкото жената. Важно е семейството, приятелите и ако господинът все още работи - колегите, да подкрепят борбата му с депресивното състояние.

Развенчаване на митовете

Не е нормално възрастните хора да са тъжни и депресирани. По света повечето от тях се чувстват доволни от живота си. В родината ни депресията при възрастните хора се счита за нормална част от застаряването и подмолно причинява излишно страдание на личността и близките й.
Депресираните хора в третата възраст обикновено споменават на лекарите физическите си симптоми, но силно се колебаят да повдигнат въпроса за емоциите си.
Част от симптомите, за които е добре да следите в третата възраст, изглеждат като странични ефекти на медикаменти и симптоми на физическо неразположение. Ако се постави диагноза депресия, лечението с медикаменти и консултациите с психолог ще помогнат на страдащото лице да си възвърне контрола над живота.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: verywell.com
Снимка: treat-depression.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноБотаникаХранене при...Социални грижиАлт. медицинаСнимкиЛеченияВидеоСпортЗдравни проблемиАнкетиТестовеИзследвания