Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Дзен притча: ако обичаш, обичай открито

Дзен притча: ако обичаш, обичай открито

Дзен притча: ако обичаш, обичай открито - изображение

Двадесет монаси и една монахиня, носеща името Ешун, преминавали обучение по основните медитативни практики в отдалечен будистки храм. Техен учител бил прословут дзенбудист. 

Ешун била изключителна красавица, чиято прелест не можела да изчезне, въпреки че била с обръсната глава и облечена в скромни дрехи, както повелявали правилата на будистката школа. Поради омайната външност на монахинята няколко монаси вече били тайно влюбени в нея. Един от тях й написал любовно писмо, в което настоявал двамата да се срещнат на усамотено място.

Ешун не отговорила на писмото. На следващия ден известният учител по дзенбудизъм провел лекцията си пред цялата група, както правел всеки ден в храма, а когато възрастният мъдрец приключил с урока, Ешун се изправила и насочила поглед към всички монаси.

Адресирайки този, който й написал любовното писмо, тя казала – "Ако наистина ме обичаш толкова много, ела и ме прегърни пред всички."

***

Любовта е силна и прекрасна емоция, която заслужава да бъде изразена напълно открито и честно спрямо човека, към когото е насочена.

Откровеното признание и заявяване на чувства на обич може да изглеждат като притеснително и страшно начинание, но искреността може да помогне на влюбения да живее един по-добър живот, тъй като истината носи със себе си спокойствие и мир.

Редактор: Нора Маркова
Източник: 101zenstories.org
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимки