Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Дзен притча: крадецът, който станал ученик

Дзен притча: крадецът, който станал ученик

Дзен притча: крадецът, който станал ученик - изображение

Една вечер, когато слънчево вече отдавна било залязло, Шичири Коджун – велик учител по дзенбудизъм – рецитирал сутрите си (будистки текстове). Изведнъж крадец, държащ остър меч, влязъл в скромната обител на мъдреца. Неканеният гост заплашил, че ако Шичири не му даде всичките си пари, ще го убие.

Прословутият учител не се впечатлил от думите на крадеца, като дори не се обърнал, за да види престъпника. Вместо това Шичири продължил да седи спокойно на земята и да рецитира сутрите си. Великият учител по дзенбудизъм прекъснал заниманието си само за да каже няколко думи на крадеца.

"Не нарушавай спокойствието ми. Може да намериш пари в онова чекмедже."  – казал спокойно Шичири. След това мъдрецът продължил да рецитира сутрите си.

Не била изминала и минута, когато Шичири спрял да се моли и продумал – "Не вземай всичко. Имам нужда от част от парите, за да си платя данъците утре."

Неканеният гост събрал по-голямата част от парите на мъдрия учител, като оставил малко за данъците и се насочил към вратата. Точно преди да излезе от дома на Шичири, великият учител по дзенбудизъм продумал отново.

"Благодари на човека, когато получаваш подарък" – добавил Шичири. Стъписан, крадецът му благодарил бързо и си отишъл.

Няколко дни след случката престъпникът бил хванат от властите и си признал всичко – дори и кражбата от дома на Шичири. Поради злодеянията на крадеца властите решили да заведат дело срещи прегрешилия се човек и да оставят съдбата му да бъде решена в местния съд. Когато извикали учителя по дзенбудизъм като свидетел по делото, Шичири изненадал всички присъстващи, когато ясно заявил – "Този мъж не е крадец, поне доколкото на мен ми е известно. Аз му дадох парите и той ми благодари."

След като престъпникът излежал присъдата си, той се върнал при Шичири и се станал негов ученик.

***

Тази интересна и поучителна дзен история показва по красив начин, че всеки един човек има възможността да реагира на заобикалящите го обстоятелствата, по който начин пожелае. Осъзнаването на тази идея и прилагането й на практика не е лесно, но ако човек реши да бъда по-малко гневен или нещастен, той може да го постигне.

В случая на престъпника Шичири успява да прозре добрината, която се намира в сърцето на крадеца, и да му покаже разбиране, съчувствие и добросърдечност.

Вероятно именно нестандартната и изпълнена с емпатия реакция на учителя кара крадеца да се замисли над действията си. Думите на мъдреца го учудват, а защитата, която получава в съда от него, навярно помага на провинилия се да погледне на ситуацията и живота си по друг начин. Както Шичири не следва установените начини на държание, а успява да погледне отвъд тях и да покаже разбиране, така и крадецът след това решава да излезе от непрестанния цикъл на злодеяние и наказание и да потърси своя път като възпитаник на мъдреца. 

Може би не всеки провинил се представлява безнадежден случай, а просто трябва да открием какво би отключило добрината в другия. Ширичи от притчата успява да отгатне какво ще трогне крадеца и така успява да предизвика промяна в начина на мислене на престъпника. Актът на състрадание и добрина от страна на учителя по дзенбудизъм води до личностна трансформация в прегрешилия човек.

Редактор: Нора Маркова
Източник: theunboundedspirit.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимки