Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Дзен притча: крадецът, който станал ученик

Дзен притча: крадецът, който станал ученик

Дзен притча: крадецът, който станал ученик - изображение

Една вечер, когато слънчево вече отдавна било залязло, Шичири Коджун – велик учител по дзенбудизъм – рецитирал сутрите си (будистки текстове). Изведнъж крадец, държащ много остър меч, влязъл в скромната обител на мъдреца. Неканеният гост заплашил, че ако Шичири не му даде всичките си пари, ще го убие.

Прословутият учител не се впечатлил от думите на крадеца, като дори не се обърнал, за да види престъпника. Вместо това Шичири рекъл – "Не нарушавай спокойствието ми. Може да намериш пари в онова чекмедже."

След като казал това, мъдрецът продължил да рецитира сутрите си.

Не била изминала и минута, когато Шичири спрял да се моли и продумал – "Не вземай всичко. Имам нужда от част от парите, за да си платя данъците утре."

Неканеният гост събрал по-голямата част от парите на мъдрия учител и се насочил към вратата.

"Благодари на човека, когато получаваш подарък" – добавил Шичири. Крадецът му благодарил и си отишъл.

Няколко дни след случката престъпникът бил хванат от власите и си признал всичко – дори и кражбата от дома на Шичири. Когато извикали учителя по дзенбудизъм като свидетел по делото, Шичири ясно заявил – "Този мъж не е крадец, поне доколкото на мен ми е известно. Аз му дадох парите и той ми благодари."

След като престъпникът излежал присъдата си, той се върнал при Шичири и се станал негов ученик.

***

Тази интересна дзен история показва по красив начин, че всеки един човек има възможността да реагира на заобикалящите го обстоятелствата, по който начин пожелае. Осъзнаването на тази идея и прилагането й на практика не е лесно, но ако човек реши да бъда по-малко гневен или нещастен, той може да го постигне.

В случая на престъпника и учителя Шичири успява да прозре добрината, която се намира в сърцето на крадеца, и да му покаже разбиране, съчувствие и добросърдечност.

Може би не всеки провинил се представлява безнадежден случай, а просто трябва да открием какво би отключило добрината в другия.

Редактор: Нора Маркова
Източник: theunboundedspirit.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимки