Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Дзен притча: не си работил – няма да ядеш

Дзен притча: не си работил – няма да ядеш

Дзен притча: не си работил – няма да ядеш - изображение

Хякуджо – прословут китайски учител по дзенбудизъм – продължавал да се труди наред със своите възпитаници дори на преклонната възраст от 80 години. Прочутият надлъж и нашир мъдрец продължавал да става рано всяка сутрин, преди още слънцето да е изгряло. Наред с всички останали обитатели на храма той започвал да се труди неуморно час след час. Китайският учител по дзенбудизъм често работел в градината в ранните часове, а след това обикновено почиствал пода и да подрязвал дърветата. Въпреки напредналата си възраст Хякуджо продължавал да изпълнява своите задължения старателно и съвестно всеки ден.

Учениците съжалили възрастния мъж за тежката работа, която полага всеки ден. Те решили да се опитат да накарат мъдреца на преклонна възраст да отстъпи задълженията си на по-младите обитатели на храма и да прекарва повече време в почивка и съзерцание. Въпреки разпалените им молби да спре да се труди толкова много, Хякуджо не спирал да става рано, сутрин след сутрин, и да прекарва времето си в извършването на множество задачи.

Накрая възпитаниците му скрили инструментите в опита да попречат на Хякуджо да се труди. 

В същия този ден учителят по дзенбудизъм обаче спрял да се храни. Колкото и да го умолявали неговите ученици, китайският мъдрец отказвал да приеме дори и една хапка. Същото се повторило и на следващия ден, както и на по-следващия. Учениците били по-притеснени от всякога. В опита си да помогнат на своя така уважаван учител, те всъщност му причинили още по-голям дискомфорт и нещастие.

"Може би е ядосан за това, че му скрихме инструментите – заключили учениците – Най-добре ще е да ги върнем на мястото им."

Възпитаниците на прословутия мъдрец решили да върнат всичко на мястото му. Когато Хякуджо намерил инструментите си, той започнал деня си сякаш никога не е спирал да работи. Учителят на преклонна възраст се трудил усърдно през целия ден: цяла сутрин се трудил в градината си със зеленчуци и плодове, а после измел двора и подрязал дърветата. След като свършил с всичките си задачи, той се присъединил на трапезата на своите ученици и започнал да се храни.

Вечерта, когато всички възпитаници се събрали, за да чуят лекцията на учителя по дзенбудизъм, той ги инструктирал: "Никаква работа – никаква храна."

***

Същността на дзен притчата се базира на причинно-следствената връзка – за взаимодействието между дадено събитие и резултата от него. Учителят по дзенбудизъм следва именно този принцип – ние получаваме точно това, което сме дали в замяна. Ако не работим, не може да очакваме да се ползваме от облагите от труда на другите.

Кратката поучителна история с мъдреца и неговите ученици ни кара да се запитаме - ако не работим, а само мързелуваме, очаквайки другите да се трудят вместо нас, колко време може да продължи подобно безделие безнаказано? Другите не са длъжни постоянно да се грижат за нас и ако злоупотребим, в даден момент те ще ни обърнат гръб.

Следвайки тази логика, мъдрецът от притчата продължава да се труди, за да заслужи храната си. Вместо обаче веднага да обясни своята позиция по въпроса, след като учениците му скриват инструментите, учителят по дзенбудизъм решава да приложи идеята на практика. Така самите възпитаници осъзнават последиците от действията си и силната връзка между труда и облагите.

Редактор: Нора Маркова
Източник: theunboundedspirit.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимки