Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Дзен притча: не си работил – няма да ядеш

Дзен притча: не си работил – няма да ядеш

Дзен притча: не си работил – няма да ядеш - изображение

Хякуджо – китайски учител по дзенбудизъм – продължавал да се труди наред със своите възпитаници дори на преклонната възраст от 80 години. Прословутият мъдрец продължавал да работи в градината, да почиства пода и да подрязва дърветата.

Учениците съжалили възрастния мъж за тежката работа, която полага всеки ден, но въпреки разпалените им молби да спре да се труди толкова много, Хякуджо не спирал да става рано, сутрин след сутрин, и да прекарва времето си в извършването на множество задачи.

Накрая възпитаниците му скрили инструментите.

В същия този ден учителят по дзенбудизъм спрял да се храни. Същото се повторило и на следващия ден, както и на по-следващия.

"Може би е ядосан за това, че му скрихме инструментите – заключили учениците – Най-добре ще е да ги върнем на мястото им."

Когато Хякуджо намерил инструментите си, той работил усърдно през целия ден и започнал да се храни, както правел и преди. Вечерта, когато всички възпитаници се събрали, той ги инструктирал: "Никаква работа – никаква храна."

***

Същността на дзен историята се базира на причинно-следствената връзка – за взаимодействието между дадено събитие и резултата от него. Учителят по дзенбудизъм следва именно този принцип – ние получаваме точно това, което сме дали в замяна.

Нека се запитаме - ако не работим, а само мързелуваме, очаквайки другите да се трудят вместо нас, колко време може да продължи подобно безделие безнаказано? Другите не са длъжни постоянно да се грижат за нас и ако злоупотребим, в даден момент те ще ни обърнат гръб.

Следвайки тази логика, мъдрецът от притчата продължава да се труди, за да заслужи храната си.

Редактор: Нора Маркова
Източник: theunboundedspirit.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимки