Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Домашните любимци влияят пряко на менталното здраве

Домашните любимци влияят пряко на менталното здраве

Домашните любимци влияят пряко на менталното здраве - изображение

Списанието BMC Psychiatry предлага хората, диагностицирани с психични заболявания, да си отглеждат домашни любимци, основавайки се на изследвания, доказващи полезното им влияние над психичното здраве при депресия и тревожност.

Отглеждането на животинче като стратегия за подобряване на психичното здраве

Проучването,  което е основа за подобна идея, включва 54 полуструктурирани интервюта с хора, диагностицирани с психично заболяване. Двадесет и пет от участниците притежават домашен любимец.

Изследователите питат субектите, кой или какво има най-важна роля при управлението на психичното им здраве. Всеки участник е попълнил диаграма, състояща се от три концентрични кръга, за да обясни значението на различните хора и неща, като поставеното в централния кръг се счита за най-важно. Повечето участници с домашни любимци ги поставят в центъра на кръговете. Тези, които съобщават за напрегнати взаимоотношения с други хора в мрежата си за подкрепа, дори са по-склонни да дадат на своите домашни любимци централна роля, което предполага, че животните им могат да помогнат да се компенсира стресът от трудни взаимоотношения с приятели и семейство.

Участниците в проучването усещат, че техните любимци им помагат да управляват психическото си здраве, като им предлагат сигурни, значими взаимоотношения, които не са получили от други човешки същества в кръга си от близки. Животните имат успокояващо влияние, осигурявайки постоянна увереност и дружеско отношение. Те подпомагат отвличането на изследваните субекти от болезнени емоции и разстройващи мисли, включително и самоубийствени тенденции.

Други данни оказват подобрение в психичното състояние при хора с хронични физически проблеми. Личностите с психични заболявания, които съобщават за по-напрегнати взаимоотношения с приятели и семейство са имали повече стигми, свързани с психичното си здраве, отколкото тези с физически здравословни проблеми.

Какви са ползите за здравето

Няколко проучвания свързват отглеждането на домашни любимци с положително емоционално и физическо здраве. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията собственикът на домашни любимци може да усети:

• Намаляване чувството за самотата;

• Повишаване стимула за поддържане на добра физическа форма;

• Увеличаване възможностите за социализация в обществото;

• Подобряване сърдечно-съдовото здраве чрез намаляване на кръвното налягане, холестерола и триглицеридите. 

Изследване от 2015 г. също свързва собствеността на домашни любимци с намаляването на безпокойството на децата.

Терапия с куче

Как се случва всичко това

1. Домашният любимец осигурява социален контакт

Статистически доказано, собствениците на домашни любимци говорят с повече хора. Това отчасти се дължи на факта, че животните са добра тема за разговор. Около 50% от домакинствата отглеждат някакво животинче, така че може да откриете благотворна и интересна тема за разговор с доста хора.

Изследванията също така показват, че разхождането на куче значително увеличава вероятността за завързване на разговор с непознати — особено, ако кучето е младо и/или добре възпитано. Тази способност за катализиране на социалните взаимодействия е изключително важна — социалният контакт се смята за един от най-големите фактори за поддържане на физическото и психическо здраве, като може да ускори възстановяването след заболяване.

2. Те осигуряват комфорт

Домашните любимци се считат за лоялни и привързани другари. Те осигуряват познато и надеждно присъствие. А при изследване собствениците на такива съобщават, че рутината в отглеждането им е утешителна. Играят важна роля в борбата със самотата, поради което отглеждането им може да бъде особено полезно за тези с по-спокойни социални графици, като безработните и по-възрастните хора. Важно е, че също така осигуряват буфер срещу стреса - доказано е, че когато имаме домашен любимец в близост намалява нашата реакция към събития, предизвикващи безпокойство.

Комфорт с домашната котка

3. Животните ни дават цел

Те се нуждаят от грижи. Когато се сдобиете с тях, благополучието им се превръща във ваша отговорност. Това е огромно начинание, но доказателствата показват, че си струва, защото може да бъде толкова възнаграждаващо, колкото и предизвикателно. Животните дават на собствениците си основание да стават от леглото, да идат до магазина, да се движат. Когато е важно за някого да си добре е по-лесно да поддържаш това състояние, а изследванията доказват, че собствениците на любимци са по-здрави и по-силно мотивирани да се възстановят след заболяване, отколкото хората без такива.

Цел в живота

4. Домашните любимци не дават оценки

Карл Роджърс е известен с това, че е извел идеята "безусловното положително отношение" като основна нужда за човешко развитие. Експерт по поведение при животните д-р Дебора Уелс твърди, че кучетата предлагат това в изобилие, с положителни ефекти върху нашата самоконцепция. Това може да е по-вярно за кучетата, отколкото за други домашни любимци, но никое животно няма да изисква стандарти, както заобикалящите ви хора. Животните не изразяват ненавист и не съдят за нас по икономическото ни положение, мъдрост или остроумие. За мнозина домашния любимец е най-близкия довереник, комуто да разкрият дълбоките си чувства. Животните представляват връзка, на която може да разчитате и в най-тежко нещастие.

Животните нямат високи изисквания

5. Грижата за друг ви учи да се грижите за себе си

Искате най-доброто за вашия домашен любимец и обикновено сте щастливи да получите професионални съвети как най-добре да се грижите за него. Например, широко се признава, че различните животни изискват различни диети: това може да варира от растителна храна до замразени мишки в зависимост от това дали притежавате рибки или питон. По същия начин, когато вашите животни са неспокойни, често полагате големи усилия да ги успокоите, следвайки ветеринарния съвет с упоритост на притеснен родител. Като съзнавате важността на упражненията, диетата и медикаментите в грижата за друг, можете да разберете и да се погрижите за собствените си нужди от здраве и благополучие.

Нека се погрижим за тях

Но не всичко е разходка в парка

Въпреки всички предимства, притежаването на домашен любимец може да бъде предизвикателство, особено когато е свързано с психични проблеми. Това може да струва много по отношение както на време, така и на пари, и може да ограничи възможностите за спонтанност или почивка. Изследванията също така показват, че 90% от собствениците на домашни любимци ги смятат за членове на семейството, а мнозина скърбят за смъртта на домашен любимец, както биха го направили за човек. Докато някоя връзка ни отваря до болка, независимо дали предпочитаният от вас домашен любимец е голям или малък, космат, люспест или пернат, животните могат да предложат на тези, които изпитват емоционални затруднения, огромно удовлетворение и удоволствие.

Когато се чувствам скапан и уморен, и едва се надигам от дивана, моето куче ми идва на помощ. То се гушва в мен, а след това ме мотивира да се изправя, да се облека и да го изведа навън, за да се разхождам или да играя с него”—казва един от интервюираните стопани. „Откакто то е с мен вече не съм сам”.

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: huffingtonpost.com; healthdirect.gov.au
Снимки: aspca.org; dogtime.com; pinterest.com; pawesomecats.com; news.mynahcare.com; news.aetna.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияТестовеНовиниСпортАлт. медицинаЛеченияИсторияСоциални грижиЗаведенияОрганизацииНормативни актовеХранене при...АнкетиИнтервютаФизиологияОбразованиеОткритияРецептиПроизводителиКлинични пътекиБотаника