Начало Психология Психология на развитието Развитие на децата Експертите предупреждават — децата губят важна способност

Експертите предупреждават — децата губят важна способност

Експертите предупреждават — децата губят важна способност - изображение

С появата на технология със сензорен екран (използвана за таблети и смартфони) писането на ръка става все по-рядко, както в ежедневието, така и за образователни цели. Неотдавнашен доклад представи пред научната общност набираща скорост тенденция от Западна Европа (която надали ще пропусне и родината ни) - неспособността на децата да държат химикал правилно, удобно и функционално.

Може би ще се запитате, какъв е проблемът с това — писането на ръка раздвижва мускулатурата по начин, който няма общо с натискането на бутони и работа със сензорни екрани, като развива фината моторика и създава характерни умения на мозъка, а не само на крайниците. Фината моторика е изключително важна за детското развитие, а се оказва, че ние я осакатяваме.

"Децата не идват в училище със силата на ръката и ловкостта, която масово са имали преди 10 години" коментира педиатричният ерготерапевт Сали Паин от фондация NHS Trust. "Децата, които идват в училище, получават моливи, но все по-често не могат да ги държат, защото нямат фундаменталните умения за нужното движение".

Въпросът е в това, че ако детето не умее да държи молив или химикал, то мозъкът не е усвоил базово умение, което е важна част от фината моторика. За да илюстрираме колко е важна тя, само ще кажем, че един от признаците за умствена изостаналост е наличието на проблеми с фината моторика.

Не бързайте да се плашите, че детето ви не умее да държи химикал. Защото според специалистите има повече от един правилен начин. През 80-те години са публикувани доклади, че вариациите в захвата на химикалката не оказват влияние върху това колко бързо започват да пишат малчуганите (още тогава се препоръчват допълнителни проучвания на тази теория).

През 2012 г. се провежда изследване на 120 деца в 4-ти клас, като се оказва, че нито един от четирите типа „зряло захващане на химикала“ не е по-добро от останалите. "Тази констатация допълва нарастващия набор от доказателства, че алтернативните хващания могат да бъдат приемливи за бърз и четлив ръкопис", заключва екипът.

Кои са четирите „зрели начина за хващане на химикал/молив“?

- Динамичен трипод;
- динамичен четирипод;
- литерален трипод:
- литерален ветирипод.

Така че, дори ако детето ви не прави перфектен "динамичен трипод", това не е непременно причина за притеснение. Има време да се добие навик и да се подобри моториката на детето.

Важното е да се развива способността на подрастващите да работят с малки, фини предмети. До момента учените не са открили възможност работата със сензори екрани да наврежда на фината моторика, тя просто възпрепятства трупането на опит с други важни дейности.

Помнете, че проблемите с фината моторика не са нещо, което да пренебрегнете с лека ръка, те са пряко свързани с развитието на детския мозък и е най-добре при установяване на наличието им да се обърнете към специалист.

В наши дни, когато хората говорят за упадъка на ръкописа, изглежда, че се насочват към умиращото изкуство на писането с писалка в красив почерк, подчинен на калиграфските правила. Но изследователите и учителите не се притесняват толкова за това, колкото за развитието на младите мозъци и тяхната нужда да се занимаят с нещо, което явно се счита за все по-остаряло и безполезно на обществеността.

"Един от проблемите е, че ръкописът е много индивидуален в начина, по който се развива у всяко дете", каза детският професионален терапевт Мелиса Прънч от университета Брунел. "Без изследвания се появява рискът да направим твърде много предположения за това защо детето не е в състояние да пише на очакваната възраст, когато има технологична причина."

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: sciencealert.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияПсихологияЗдравни съветиНовиниСоциални грижиЛюбопитноСпортФизиологияСнимкиИнтервютаРецептиТестовеАлт. медицинаАнкетиХранене при...ОрганизацииОбразованиеНормативни актовеЗаведенияСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника